Ponadto kryte kuwety dają kotom lepszą sferę prywatności, bo koty czują się bezpieczniej w ciasnych lub małych i zabudowanych miejscach (kryta kuweta, transporter, karton, itp.). Szczerze polecam krytą, ponieważ moja kotka też czasem siknie wysoko

Będziesz tylko musiał kotkę przyzwyczaić, co nie powinno być problemem. Na początek nie montuj lub zdemontuj drzwiczki oraz wsyp trochę żwiru świeżego oraz "pachnącego" odchodami lub moczem, aby kotka wiedziała, że tu jest toaleta. W zależności od możliwości adaptacyjnych twojej kotki możesz je nazajutrz zamontować (jeżeli chcesz) i umieścić kotkę w kuwecie (niekoniecznie wbrew woli, ale zwykle trzeba). Będzie chciała wyjść, więc uchyl lekko drzwiczki na zewnątrz. Kotka powinna przytrzymać je łapą lub wsunąć pyszczek w powstałą szczelinę. Zachęcaj ją, wołając i chwaląc.
Oczywiście nagrodź ją smakołykiem, gdy tylko wyjdzie. Próbuj ponownie co kilka godzin, dopóki delikwentka się nie nauczy

Ja tak samo uczyłem swoją Perełkę nauki korzystania z krytej kuwety, opanowała to w 2 dni.
Powodzenia!