KOCIA CHATKA Sosnowiec

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lip 24, 2012 17:01 Re: KOCIA CHATKA Sosnowiec

Dorota Wojciechowska pisze:Szylkrunia juz wybudzona można ją odbierać

Mara ją odbierze - dzięki :piwa:
Obrazek
Obrazek
_______________________________________________________________________________________

Dorota Wojciechowska

Od: Czw lip 24, 2008 9:21

Post » Wto lip 24, 2012 17:31 Re: KOCIA CHATKA Sosnowiec

Prosiłabym,aby któras z pań napisała mi na czym dokładnie polega Dom Tymczasowy,tzn.na jakiej zasadzie to działa.Agnieszka.
anksunamun

anksunamun

Od: Sob lip 21, 2012 10:13

Post » Wto lip 24, 2012 20:04 Re: KOCIA CHATKA Sosnowiec

po wieczornym dyżurze :
do domku dzisiaj pojechał jeden kotek od Elenki (bury pręgowany z białymi łapkami i krawacikiem). Może nazwiemy jakoś resztę(oprócz)Łokera.Proponuję Zdziwko i Jagna.
Skarpetek faktycznie lepiej,apetycik ma i do zabawy też chętny. Z łazienkowcami Marta była u weta bo pokichują,przywiozła kotkę ze sterylki.
Bart i Berni przeszczęśliwi, szaleją po kociarni. Amelka dalej kiepsko,siedzi w budce,wieczorem nic nie zjadła.
Na zdrowej OK. Misiek ze zdrowej to straszny przytulas,pierwszy się wita.Miśka trochę gorzej,dzisiaj była osowiała.Mam nadzieję ,że to nie jakieś choróbsko ją bierze.

zostawiłam otwarte okna.
Ostatnio edytowano Wto lip 24, 2012 20:15 przez balbina38, łącznie edytowano 1 raz

balbina38

Od: Sob lis 15, 2008 16:41

Post » Wto lip 24, 2012 20:06 Re: KOCIA CHATKA Sosnowiec

anksunamun pisze:Prosiłabym,aby któras z pań napisała mi na czym dokładnie polega Dom Tymczasowy,tzn.na jakiej zasadzie to działa.Agnieszka.

chyba najlepiej na ten temat wypowie się Dorotka albo Mara.

balbina38

Post » Wto lip 24, 2012 20:28 Re: KOCIA CHATKA Sosnowiec

WOLNO ŻYJĄCE KOTY MAJĄ PRAWO BEZPIECZNIE ŻYĆ W MIEJSCACH SWOJEGO BYTOWANIA!
Dodany przez redakcję dnia 20.07.2012 o godzinie 20:04
TOZ w Szczecinie coraz częściej przyjmuje skargi kocich opiekunek na temat braku aprobaty, wręcz niechęci wobec populacji wolno żyjących kotów na terenach rodzinnych ogrodów działkowych oraz wspólnot i spółdzielni mieszkaniowych.

Koty, o których mowa, są (podobnie jak ptaki) zwierzętami wolno żyjącymi i stanowią integralny składnik miejskiego ekosystemu. Są one także naturalnym wrogiem gryzoni będących realnym zagrożeniem dla mieszkańców. Czy chcemy zostać, tak jak Berlin, „Miastem Szczurów”?

Obowiązek pomocy wolno żyjącym kotom wynika z przepisów Ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 o ochronie zwierząt (Dz. U. z 2003 r. Nr 106, poz. 1002 ze zm.) oraz uchwały Rady Miasta Szczecina z dnia 26 marca 2012 r. w sprawie przyjęcia programu opieki nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności zwierząt w Szczecinie w 2012 roku. Nad wykonaniem ustawy czuwa Państwowa Inspekcja Weterynaryjna oraz Urząd Miejski, wykonujący postanowienia programu opieki nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności zwierząt w Szczecinie.

W związku z powyższym, Dyrektor Wydziału Gospodarki Komunalnej i Ochrony Środowiska Urzędu Miasta Szczecina i Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami wspólnie apelują o ochronę miejsc bytowania wolno żyjących kotów, uprzejmie przypominając o obowiązku brania czynnego udziału w zapewnieniu tejże opieki na terenie miasta. Koty mają prawo do życia na wolności w wybranym przez siebie miejscu.

Wyłapywanie kotów, płoszenie, zakazy karmienia jest zabronione i jest kwalifikowane przez polskie prawo jako znęcanie się nad zwierzętami. W nowelizacji Ustawy o ochronie zwierząt (styczeń 2012) podniesiono wymiar kary pozbawienia wolności za znęcanie się nad zwierzętami do lat trzech, a kary finansowej do kwoty 100 tys. złotych.

Idealną sytuacją jest, według TOZ i Urzędu Miejskiego, kiedy populacja kocia jest pod kontrolą (w sensie liczebności i opieki medycznej), na terenie jej bytowania znajdują się estetyczne kocie budki, a karmienie zwierząt odbywa się w wyznaczonych i zadbanych miejscach. Apelujemy do Zarządców Rodzinnych Ogrodów Działkowych oraz Wspólnot i Spółdzielni Mieszkaniowych o :

►współpracę ze społecznymi opiekunami kotów przy organizowaniu i ochronie miejsc bytowania zwierząt;

►udzielanie pomocy i wsparcia społecznym opiekunom kotów;

►zorganizowanie (zakupienie) estetycznych i ciepłych budek dla bezdomnych kotów;

►pomoc w zakresie odłowienia kocic i przewiezienia ich do Lecznicy TOZ w celu bezpłatnej

sterylizacji, która radykalnie ogranicza liczebność zwierząt.

balbina38

Post » Wto lip 24, 2012 20:30 Re: KOCIA CHATKA Sosnowiec

bardzo fajny tekst, może by tak zmodyfikować i wywieszać na osiedlach i działkach ?

balbina38

Post » Wto lip 24, 2012 20:42 Re: KOCIA CHATKA Sosnowiec

anksunamun pisze:Prosiłabym,aby któras z pań napisała mi na czym dokładnie polega Dom Tymczasowy,tzn.na jakiej zasadzie to działa.Agnieszka.

Dom tymczasowy to w założeniu dom dla kota (lub psa, lub świnki, etc.), gdzie trafia zwierzę, które w schronisku sobie nie poradzi.Tam jest leczone, socjalizowane i przebywa do momentu znalezienia mu Domu Stałego, czyli tego, który będzie się kotem opiekował już zawsze.
Kwestie finansowe wyglądają różnie - czasem DT sam żywi i płaci za leczenie swoich tymczasów (zwykle jest liczony taniej przez weta, który współpracuje ze stowarzyszeniem) - tak jest w moim przypadku. Trafiają się też DT płatne - gdy ktoś ma miejsce, zapewni podstawowe utrzymanie, ale leczenie (ewentualnie specjalistyczna karma jeśli jest wymagana, operacje i diagnostyka) musi być finansowane przez stowarzyszenie/fundację etc., bo dom nie da rady udźwignąć kosztów.
No i DT wydaje zwykle kota do adopcji - prowadzi finalne rozmowy z chętnymi - a to bywa trochę denerwujące.
Część Fundacji/Stowarzyszeń zapewnia ogłaszanie kotów (bo mają kogoś kto jest w tym biegły i on "obsługuje" wszystkich podopiecznych), u nas kilka osób "obstawia" po kilka portali i umieszcza tam ogłoszenia ze zdjęciami - przygotowane przez DT.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Wto lip 24, 2012 22:00 Re: KOCIA CHATKA Sosnowiec

Kotka szylkretka z krzaków - mama Skarpetka - bez imienia na razie:
Została wysterylizowana, nie była w ciąży :ok: ale nadal mocno karmiła i miała dużo mleka (co widać porównując Skarpetka do pozostałych maluchów). W związku z tym musi brać:
- Galostop - 0,3 ml rano - do jedzenia,
- dodatkowo na najbliższe 2 wieczory ma metacam

do podania (najlepiej chyba też w karmie bo nie wiemy czy da sobie podać do pyszczka). Kotka bardziej jest wystraszona niż dzika. Na razie jest w kaftaniku, w poniedziałek kontrola. Została też odpchlona, pazurki obcięto, uszy ze świerzba :/ wyczyszczono. Trzeba obserwować jej kupki bo nie wiadomo czy nie ma problemów z wypróżnianiem :? Jej maluchy jeszcze przed wizytą - kiedy i gdzie Dorota?

O lekach Łazienkowców pewnie napisze Marta

Mara S

Od: Śro cze 09, 2010 11:51

Post » Wto lip 24, 2012 23:26 Re: KOCIA CHATKA Sosnowiec

balbina38 pisze:do domku dzisiaj pojechał jeden kotek od Elenki (bury pręgowany z białymi łapkami i krawacikiem).

Domek małego bardzo fajny i gadatliwy :D mały za towarzysza będzie miał 12 letneigo kocurka o imieniu Szarik, a mały bedzie miał na imie Raciborek, bo niedawno teść Pana który adoptował małego przyjechał z Raciborza a Pan który adoptował małego mieszka w okolicach Gliwic i pod maską samochodu przywiózł małego kociaka - nawet z Beatką zdjęcia oglądałyśmy. Niestety małego nie udał sie uratować i postanowiono dać domek jakiemuś innemu biedakowi - trafiło na małego Elenki :D Oj facet na wygąd strasznie groźny, duży i brodaty :D ale do maluszka przemawiał czule - i na koniec mówi mały nie martw się już jedziemy do domku dziś będziemy razem spali :D no narmalnei odpadłam :ryk: w podzięce za małegodo skarbonki na nasze inne kociaki Pan wrzucił 150zł i pytał cz nei za mało 8O

terenia1

Od: Nie paź 15, 2006 20:23

Post » Wto lip 24, 2012 23:33 Re: KOCIA CHATKA Sosnowiec

Niestety nie mam dobrych wieści o Pyzie 9 letniej kotce ze schroniska obecnie jest dzięki naszej Pani Doktor Monice w szpitaliku w Almavecie, bardzo dziękujemy :1luvu:
"Pyza ma kilka problemów:
1) początek cukrzycy (glukoza na czczo 211 mg%, podwyższona fruktozamina ( ona wskazuje na to ,że glukoza jest wysoka cały czas od dłuższego czasu)
+ cukier w moczu...
2)znacznie podwyższony mocznik , kreatynina w normie
3)anoreksja ( nie badana jeszcze wątroby , ale w takiej sytuacji powinno się uzupełnić te badania o enzymy wątrobowe)
4)przewlekła ciężka infekcja dróg oddechowych
Trzeba wdrożyć dietę cukrzycową , z insuliną jeszcze się wstrzymamy. Pyza musi być płukana i mieć co 2-3 dni kontrolne badania poziomu mocznika.

Pyza na razie musi zostać w szpitalu dopóki parametry nerkowe nie wróca do normy. Nie może być w schronie , ani w KCH .Dla takiego kota niezbędny jest DOM i właściciel ,który będzie ją leczył...przewlekle :( i płacił za dietę, leki i kontrolne badania......"
Tak ze nie jest ciekawie :(

terenia1

Od: Nie paź 15, 2006 20:23

Post » Śro lip 25, 2012 5:33 Re: KOCIA CHATKA Sosnowiec

balbina38 pisze:bardzo fajny tekst, może by tak zmodyfikować i wywieszać na osiedlach i działkach ?

Ja jestem za.Mogę wywiesić w Siewierzu.Agnieszka.
anksunamun

anksunamun

Od: Sob lip 21, 2012 10:13

Post » Śro lip 25, 2012 8:32 Re: KOCIA CHATKA Sosnowiec

Biedna Pyza, szansę na znalezienie domu kotke seniorce są niewielkie, a kotke seniorce z przewlekłą choroba prawie żadne...
Obrazek+Obrazek+Obrazek+Obrazek
Festi,Tami, Julek, Pani Tiszka.

Cookie1706

Od: Czw gru 16, 2010 19:37

Post » Śro lip 25, 2012 8:34 Re: KOCIA CHATKA Sosnowiec

No i oczywiście podziękowania dla pani Moniki, która już nie pierwszy raz nam pomaga :D

Cookie1706

Post » Śro lip 25, 2012 9:39 Re: KOCIA CHATKA Sosnowiec

Tak ciągle myślę o tej naszej Pyzie...
Na miau jest forum o kocich seniorach, na pierwszej stronie są zdjęcia kocich staruszków szukających domów. Wątek prowadzi dagmara-olga. Mają swój banerek, który można wkleic. Może zgłosiły tam Pyzę? To zawsze jakaś szansa dla niej.
Ja obecnie operuje jedynie internetem w telefonie i tak będzie do piątku, no chyba, że panowie z upc nie dotrą do mnie do tego czasu to może i dłużej :evil: także proszę kogos o wrzuce zdjęć Pyzy na ten wątek z krótkim opisem :roll:

Cookie1706

Post » Śro lip 25, 2012 10:07 Re: KOCIA CHATKA Sosnowiec

Cookie1706 pisze:Tak ciągle myślę o tej naszej Pyzie...
Na miau jest forum o kocich seniorach, na pierwszej stronie są zdjęcia kocich staruszków szukających domów. Wątek prowadzi dagmara-olga. Mają swój banerek, który można wkleic. Może zgłosiły tam Pyzę? To zawsze jakaś szansa dla niej.
Ja obecnie operuje jedynie internetem w telefonie i tak będzie do piątku, no chyba, że panowie z upc nie dotrą do mnie do tego czasu to może i dłużej :evil: także proszę kogos o wrzuce zdjęć Pyzy na ten wątek z krótkim opisem :roll:

Bardzo proszę o wrzucenie zdjęć Pyzy, trzeba kici założyć też wątek i podać tam link, ewentualnie można pokierować na wątek KCh.
Już pisałam z Dagą, prosiła o fotki.
Czy ktos może to zrobić, bo ja niestety bez kompa nie zdziałam za dużo :evil:

Cookie1706

[poprzednia][następna]