Dorota Wojciechowska pisze:Szylkrunia juz wybudzona można ją odbierać
Mara ją odbierze - dzięki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Dorota Wojciechowska pisze:Szylkrunia juz wybudzona można ją odbierać
anksunamun pisze:Prosiłabym,aby któras z pań napisała mi na czym dokładnie polega Dom Tymczasowy,tzn.na jakiej zasadzie to działa.Agnieszka.
WOLNO ŻYJĄCE KOTY MAJĄ PRAWO BEZPIECZNIE ŻYĆ W MIEJSCACH SWOJEGO BYTOWANIA!
Dodany przez redakcję dnia 20.07.2012 o godzinie 20:04
TOZ w Szczecinie coraz częściej przyjmuje skargi kocich opiekunek na temat braku aprobaty, wręcz niechęci wobec populacji wolno żyjących kotów na terenach rodzinnych ogrodów działkowych oraz wspólnot i spółdzielni mieszkaniowych.
Koty, o których mowa, są (podobnie jak ptaki) zwierzętami wolno żyjącymi i stanowią integralny składnik miejskiego ekosystemu. Są one także naturalnym wrogiem gryzoni będących realnym zagrożeniem dla mieszkańców. Czy chcemy zostać, tak jak Berlin, „Miastem Szczurów”?
Obowiązek pomocy wolno żyjącym kotom wynika z przepisów Ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 o ochronie zwierząt (Dz. U. z 2003 r. Nr 106, poz. 1002 ze zm.) oraz uchwały Rady Miasta Szczecina z dnia 26 marca 2012 r. w sprawie przyjęcia programu opieki nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności zwierząt w Szczecinie w 2012 roku. Nad wykonaniem ustawy czuwa Państwowa Inspekcja Weterynaryjna oraz Urząd Miejski, wykonujący postanowienia programu opieki nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności zwierząt w Szczecinie.
W związku z powyższym, Dyrektor Wydziału Gospodarki Komunalnej i Ochrony Środowiska Urzędu Miasta Szczecina i Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami wspólnie apelują o ochronę miejsc bytowania wolno żyjących kotów, uprzejmie przypominając o obowiązku brania czynnego udziału w zapewnieniu tejże opieki na terenie miasta. Koty mają prawo do życia na wolności w wybranym przez siebie miejscu.
Wyłapywanie kotów, płoszenie, zakazy karmienia jest zabronione i jest kwalifikowane przez polskie prawo jako znęcanie się nad zwierzętami. W nowelizacji Ustawy o ochronie zwierząt (styczeń 2012) podniesiono wymiar kary pozbawienia wolności za znęcanie się nad zwierzętami do lat trzech, a kary finansowej do kwoty 100 tys. złotych.
Idealną sytuacją jest, według TOZ i Urzędu Miejskiego, kiedy populacja kocia jest pod kontrolą (w sensie liczebności i opieki medycznej), na terenie jej bytowania znajdują się estetyczne kocie budki, a karmienie zwierząt odbywa się w wyznaczonych i zadbanych miejscach. Apelujemy do Zarządców Rodzinnych Ogrodów Działkowych oraz Wspólnot i Spółdzielni Mieszkaniowych o :
►współpracę ze społecznymi opiekunami kotów przy organizowaniu i ochronie miejsc bytowania zwierząt;
►udzielanie pomocy i wsparcia społecznym opiekunom kotów;
►zorganizowanie (zakupienie) estetycznych i ciepłych budek dla bezdomnych kotów;
►pomoc w zakresie odłowienia kocic i przewiezienia ich do Lecznicy TOZ w celu bezpłatnej
sterylizacji, która radykalnie ogranicza liczebność zwierząt.
anksunamun pisze:Prosiłabym,aby któras z pań napisała mi na czym dokładnie polega Dom Tymczasowy,tzn.na jakiej zasadzie to działa.Agnieszka.
balbina38 pisze:do domku dzisiaj pojechał jeden kotek od Elenki (bury pręgowany z białymi łapkami i krawacikiem).
balbina38 pisze:bardzo fajny tekst, może by tak zmodyfikować i wywieszać na osiedlach i działkach ?
Cookie1706 pisze:Tak ciągle myślę o tej naszej Pyzie...
Na miau jest forum o kocich seniorach, na pierwszej stronie są zdjęcia kocich staruszków szukających domów. Wątek prowadzi dagmara-olga. Mają swój banerek, który można wkleic. Może zgłosiły tam Pyzę? To zawsze jakaś szansa dla niej.
Ja obecnie operuje jedynie internetem w telefonie i tak będzie do piątku, no chyba, że panowie z upc nie dotrą do mnie do tego czasu to może i dłużejtakże proszę kogos o wrzuce zdjęć Pyzy na ten wątek z krótkim opisem