kalair pisze:Trzeba się kłaść, jak śpią koty.

Ja to zrozumiałem, żeby się kłaść za dnia i w nocy

. Nawet spróbowałem jakiś czas temu i nic to nie dało - dalej byłem zmęczony, gdy szła pora spania, ale poleżeć, zdrzemnąć i wtulać się w futerko przez pół dnia - bezcenne

. Zrobiłem tak tylko dwa razy, bo potem uznałem takie leżenie za szkodliwe dla motywacji (mógłbym się rozleniwić).
Idę spać, gdy jestem zmęczony i nie czekam na kotkę, bo ta mnie nie budzi

(albo ja twardo śpię

). Raz akurat obudziłem się, gdy ta szła spać, to się razem utuliliśmy do snu. A tak, to nie wiem, jak jest - widzę ją na dywanie, parapecie, czasem na łóżku, gdy się przebudzę w nocy.
Za to rano (ok. 5-7 godz.), kiedy jest absolutna cisza, potrafi narobić hałasu

, np. solidnie pokopać w kuwecie, ganiać z charakterystycznym tupaniem (galopem

) lub sprawiać różne dźwięki niszczenia, jednak niczego nie demolując.
Spróbuję ją ignorować przez kilka dni, może się uda. Tak w ogóle ona jest bardziej aktywna rano, niż wieczorem.
Dziś kolejny spacerek, ale było naprawdę chłodno, więc nie trwało to dłużej jak chyba 45 minut. Ona sama już drżała z zimna.
Muszę stwierdzić, że jest poprawa - o wiele szybciej sama opuściła taras, na działce dla odmiany polowała na owady (trochę pobiegałem

), a potem wybraliśmy się o wiele dalej, niż dnia poprzedniego. Gdy zaszliśmy w miejsce rezydencji innego kota - zamarła w bezruchu (żadnego kota nie było, bo jest na wakacjach). Myślałem, że czegoś się przeraziła, bo zaczęła się wycofywać w moje nogi (kucnąłem), a potem schowała się za mną. To wziąłem Perełkę na ręce i poszedłem to sprawdzić (ja jakiś ślepy jestem bez okularów). Nic nie było. W międzyczasie przeszły obok nas 3 psy, ale mała zniosła to spokojnie, a czworonogi - nawet nie zauważyły kotki. Spacerowiczów z pieskami wypatrywałem już z odległości 100m (bardzo często się rozglądam i słucham), więc zawsze byłem gotowy capnąć Perłę w ramiona. Gdy kręciła się koło domu, to ja zakończyłem przechadzkę, bo się wychłodziłem.
A tak to dzień jak co dzień, reszta bez zmian