Kot nerkowy dla początkujących, wydanie 1

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro lip 04, 2012 11:01 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Musi! Musi być lepiej!
Zwłaszcza jeśli szczęśliwy
W roku akademickim mogę być tu bardzo rzadko, proszę o cierpliwość

Zireael666

Od: Śro lut 15, 2012 13:41

Post » Czw lip 05, 2012 17:15 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Już nie jest.Wetka powiedziała, że skoro się wtrącam, ona go leczyć nie będzie, ani nawadniać, nic.Co miałam robić? Wycofałam się.Bez nawadniania umrze.Szkoda mi go, bo naprawdę jest w dobrej formie.Nie miał robionego usg, na karmie nerkowej jest od ponad dwóch miesięcy, kreatynina wzrosła, ale nie da się nic zrobić.Nie mam jak go wziąć, jak leczyć.Poprosiłam o pakiet ogłoszeń dla niego, modlę się o cud.Kocham tego kota, nie mogę mu zaszkodzić.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Czw lip 05, 2012 17:31 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Ewa to koszmar :D trudno uwierzyć :(

jaga666

Od: Wto mar 06, 2012 17:55

Post » Czw lip 05, 2012 18:52 Re: Kot nerkowy dla początkujących

zmienić weta?
Co to za wet, który od wtrącania właściciela mówi, że nie będzie leczył, a co ona łaskę robi?
... wkurzyłam się.
Albo jej powiedzieć, że masz prawo pytać o cokolwiek jako, że to Twój kot. Sama nie wiem co powiedzieć, trochę mnie zamurowało.

...

Zireael666

Post » Czw lip 05, 2012 19:00 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Niestety, to kot bezdomny, przebywa w lecznicy.W Stalowej Woli szans na leczenie nie ma żadnych.Chciałabym, aby ktoś go przygarnął i mógł leczyć.Finansowo pomogłabym, nie za dużo, ale coś zawsze.To cudowny kotek, na pewno choroba nie jest zaawansowana.On tak ładnie już jadł, tak się cieszył, kiedy przychodziłam.

ewar

Post » Czw lip 05, 2012 19:09 Re: Kot nerkowy dla początkujących

schroniskowy, to zwłaszcza nie powinna nad biedakiem dyskutować tylko leczyć... wrr

Podziwiam Cię za opiekę nad nim i czuwanie.. Więcej takich ludzi.

Zireael666

Post » Pt lip 06, 2012 18:24 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Co za .... wetka :twisted: Jej zależy na wyleczeniu? Masz jakiś ogląd sytuacji - mam nadzieję, że nie eksperymentuje.
A ktoś płaci za leczenie tego kotka? Jak to wygląda?
Może mi umknęło - kotuś ma wydarzenie na fb?
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Pt lip 06, 2012 19:07 Re: Kot nerkowy dla początkujących

A nie można mu tego mięska podawać ukradkiem, jak tamta dziewczyna przychodzi ucząc się kroplówek? :twisted:
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Pt lip 06, 2012 21:09 Re: Kot nerkowy dla początkujących

jak na razie nie ma takiej opcji-vetka nie pozwoli :cry:

jaga666

Od: Wto mar 06, 2012 17:55

Post » Sob lip 07, 2012 5:36 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Proszę już nie pisać o Kubusiu, nie chcę skrzywdzić kota.Zamówiłam mu pakiet ogłoszeń, ma FB, liczę na cud.Dzięki za pomoc i przepraszam za zamieszanie.

ewar

Post » Śro lip 11, 2012 18:54 Re: Kot nerkowy dla początkujących

to ja w takim razie zaktualizuję sytuację, Kosia moja przez tydzień dostawała codziennie od 50ml do 100ml kroplówki, w zależności od szczęścia w domowym podawaniu. Bardzo się buntuje i jak ktoś niesie ją na blat w kuchni to ona już zaczyna uciekać, jeszcze będąc na rękach.
Po tygodniu kreatynina spadła nieznacznie (wyniki te znam już tylko telefonicznie), a mocznik 89.
Teraz dostaje raz na dwa/trzy dni kroplówkę 100ml u wetki, ryczy co prawda w budce w samochodzie, ale może się kiedyś przyzwyczai.. Dostaje jakieś lżejsze niż Furosemid tabletki ziołowe moczopędne, ma apetyt, humor, nie narzeka specjalnie. Dostała od wetki renala mokre i suche, suche do wymieszania z tym co zjada (rc mco...i jakieś różne puriny) bo samej by nie zjadła w życiu, a mokre jeszcze nie wiem czy była próba jakaś.
Wetka powiedziała, że bardzo rzadko udaje się zdiagnozować pnn w 1 stadium, stąd jestem w tej smutnej jednak sytuacji trochę dumna i blada, bo to mój ten jedyny kot i miałam czuja jakiś czas temu, że Kosi robimy krew na nerki.
Dwa miesiące wcześniej nerki były idealne.. tylko miała struwity i pH 9,5 a teraz pH ma 7 i struwitów brak...
Moja Kosia..
Dziękuję Wam za odzew, mam nadzieję, że Kosia długo jeszcze będzie czuła się dobrze. W razie wątpliwości pozwolę sobie znowu napisać do Was :)
:kotek:

Zireael666

Post » Pt lip 13, 2012 11:11 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Pomocy mój kot ma 6 lat. I teraz zaczęło się coś z nim dziać ma twardy brzuszek, nie chce jeść i nie reaguje na wszystko co się dzieje w otoczeniu proszę pilnie o radę.:(((

natalia8678

Od: Pt lip 13, 2012 11:03

Post » Pt lip 13, 2012 12:17 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Pilnie do weta!
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Wto lip 17, 2012 14:50 Re: Kot nerkowy dla początkujących

witam, mam pytanie, 3 tyg. temu wysterylizowałam moją roczną kotkę, po sterylizacji jej stan nie był za dobry nie chciała jeść, nie wypróżniała się, kilka razy niekontrolowanie oddała mocz, po badaniu krwi okazało się że poziom mocznika kotki to 224, a kreatyniny 7,4. Po 4 dniach kroplówek mocznik spadł do 147, kreatynina do 1,4. przez jeszcze kilka dni dostawała kroplówki, kolejne badanie ma być zrobione za 2 tyg. na dzień dzisiejszy jest pełna życia wróciła do swoich starych nawyków, a apetyt ma co najmniej wilczy, teoretycznie powinna być na diecie dla nerkowców, ale nie bardzo się na to godzi wiec mieszam jej karmę weterynaryjną z normalną. Ale wracając do mojego pytania czy mam jakieś choćby najmniejsze szanse, żeby po kolejnych badaniach dowiedzieć się, że to nie jest PNN, a jakaś dziwna i nietypowa reakcja na narkozę? Pytam na forum, bo pani weterynarz jedyne co potrafi powiedzieć to, że niekoniecznie musi to być PNN, a na pytanie co innego "nie potrafi odpowiedzieć" :x

akinimoda

Od: Wto lip 17, 2012 14:03

Post » Wto lip 17, 2012 18:30 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Silny spadek poziomu kreatyniny w tak krótkim czasie sugeruje, ze być może to nie jest pnn :) , tylko przytrucie narkozą, Koniecznie poszukaj dobrego weta, zrób badania, zwłaszcza, żeby wykluczyć (albo leczyć), jeśli to infekcja, a nie zatrucie. Co do karmy nerkowej... poczytaj początek tego wątku :mrgreen: Mało osób z tego wątku jej używa :mrgreen:
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

[poprzednia][następna]