kussad pisze:MaryLux pisze:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
EVA2406 pisze:Widać, że bezpieczny i szczęśliwy koteczek
Bardzo dziękujemy! Nawzajem!@Freak pisze:Dzień dobry Rodzinkoudanego i zdrowego piątku
Wielbłądzio pisze:Maleńki mruczący czekoladek![]()
Jak ja bym chciała mieć czarnego malucha-chłopczyka... A najlepiej takiego, który w ogóle by nie rósł![]()
Hipcia pisze:Maluch jest słodki ale duuuży solidny kocurro to jest to
Tak, tak i trzymam bardzo mocno kciuki za polecone linki! Wszystko na bieżąco czytam nawet jak jestem u Was tylko ukradkiem
psiama pisze:Absolutnie się zgadzamHipcia pisze:Maluch jest słodki ale duuuży solidny kocurro to jest toMalizna słodziutka do zacałowania i ma wspaniałe zadatki na kota przez wielkie K
![]()
![]()
MaryLux pisze:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Czyli identycznie jak zrobiłam wiekszość!Hipcia pisze:W szybkowarze możesz w skórce , potem łatwiej obrać.EVA2406 pisze:To zależy na co mają być te buraki.
Właśnie jem barszczyk ukraińskiWersję uniwersalną opisałam na bieżąco podczas gotowaniaMaykaw pisze:nie mam szybkowaru, gotuje w skorce pozniej obieram
Hipcia pisze:Ale jak zgłosiła, że ma to poradziłam, bo zawsze szybciej.
Ja jestem fanką szybkowarów, przeszłam już wszystkie generacje od tych starych aluminiowych począwszy. A od niedawna mam taki jak ja to mówię mercedes wśród szybkowarów. Mój chłop mi kupił.
Baaardzo go lubię... tzn szybkowar ... ale chłopa też.Maykaw pisze:a jaki jest ten mercedes wsrod szybkowarow?ASK@ pisze:EVA2406 pisze:Takie jest życie kobiety w domu
Ale jest życie.![]()
![]()
A ziemniaki można obetrzeć zmywakiem ,tą ostrą strona.
Teraz nie mam szybkowaru. Jakoś trudno mi się zebrać by kupić kolejny.Bo zaraz wszystko na wory żwiru czy karmy przeliczam.Ale swego czasu bardzo był przydatny w gotowaniu .Szczególnie córkowych zupek.Całe lata sie wysłużyły.Ale jak ostatni padł...
ja miałam trzy z tamtej najstarszej generacji i dlatego przetrwał ten aluminiowy - mój prezent ślubny, z likwidacji rodzinnego mieszkania, z działki kupionej po śmierci Rodziców...EVA2406 pisze:I mój stary dokonała żywota, a nowy.........tak, żwirek i żarełko są bardziej potrzebneHipcia pisze:Maykaw pisze:a jaki jest ten mercedes wsrod szybkowarow?
http://www.tefal.pl/All+Products/Cookwa ... 100750.htmNiekoniecznie.EVA2406 pisze:Takie jest życie kobiety w domu
Obiad u mnie dzisiaj ugotował syn.
Wiadomosć na temat nowoczesnego szybkowara może kiedyś się przydać...
Gotujące dzieci? Mój Syn też umie dobrze gotować ale do czego przyda mi się obiad ugotowany w Krakowie jak mieszkam w Warszawie...
EVA2406 pisze:My z córcią też upiekłyśmy ciasto w/g nowego przepisu. Teraz chłodzi się w lodówce, ale wygląda, że będzie dobre.Hipcia pisze:Mężowi zamarzyło się co słodkiego to córka przed chwilą upiekła ciasto.
Jakie to ciasto? – czy udało się smaczne?
Według mnie bardzo dobre. Wyglądało też bardzo ładnie. Miało jedną wadę........bardzo szybko się skończyło

Jakby ktoś chciał spróbować podaje przepis:
TORT JOGURTOWO - MORELOWY
Składniki i wykonanie spodu biszkoptowego (tortownica o średnicy 28 cm) :
wg przepisu na tort jogurtowo-truskawkowy
składniki warstwy morelowej:
• 600 g moreli
• 1 szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy
• sok z połowy cytryny
• 2 łyżeczki cukru waniliowego ( najlepiej własnej roboty)
• 1 szklanka cukru
• 2 galaretki morelowe
Składniki warstwy jogurtowej:
• 400 g jogurtu naturalnego
• 400 ml śmietanki kremowej 30%
• 3 czubate łyżki cukru pudru
• 5 łyżeczek żelatyny + ¼ szklanki zimnej wody + ¹⁄³ szklanki wrzątku
• 10 kropel aromatu arakowego
dodatkowo:
• 1 torebka polewy czekoladowej
• 3 - 4 morele
• płatki dekoracyjne do ciast
• kilka kuleczek porzeczki czerwonej
Wykonanie warstwy morelowej:
Morele myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Owoce wkładamy do rondelka, zasypujemy cukrem, zalewamy sokiem z cytryny i z pomarańczy. Rozgotowujemy, zestawiamy z ognia, wsypujemy galaretki i miksujemy na gładką masę. Odstawiamy do przestudzenia. Przestudzoną wstawiamy do lodówki. Gdy już lekko stężeje wykładamy na przygotowany w tortownicy spód biszkoptowy.
Wykonanie warstwy jogurtowej:
Żelatynę zalewamy zimną wodą do napęcznienia, po czym rozpuszczamy we wrzątku. Śmietankę kremową ubijamy na sztywno. Jogurt miksujemy z cukrem pudrem, aromatem arakowym, rozpuszczoną żelatyną i powoli wlewamy do ubitej śmietanki, delikatnie mieszając robotem na najmniejszych obrotach. Natychmiast wylewamy na warstwę morelową.
Wykonanie dekoracji:
Kilka moreli obranych ze skórki kroimy na małe cząstki i układamy na wierzchu tortu. Torebkę z polewą czekoladową umieszczamy w kąpieli wodnej i postępujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Gdy polewa rozpuści się i nieco przestudzi nacinamy w górnym rogu torebki wąziutki otworek. Wylewamy na pergamin polewę tworząc niewielkie krateczki. Pergamin z uformowaną dekoracją umieszczamy w lodówce lub zamrażalniku, po czym delikatnie ściągamy ją z pergaminu i umieszczamy na warstwie jogurtowej w nacięciach wykonanych nożykiem. Tort posypujemy ewentualnie płatkami dekoracyjnymi do ciast.
SMACZNEGO