marta333 pisze:dzikafretka pisze:Ja miałam teraz taki przypadek, propo ząbków, kicie przywiozły mi na DT w listopadzie po sterylce i od razu zauważyliśmy brzydki zapach z pyszczka i żółty kamień z jednej strony z tyłu. I dopiero teraz z nią poszłam, w kwietniu, i się okazało, że pod tym kamieniem był tak zniszczony ząb, że właściwie tylko na tym kamieniu się trzymał i trzeba było go usunąć. Po tygodniu ma już śliczne dziąsła i zapach - o niebo lepiej. Także przy okazji wizyty można poprosić o zajrzenie do pyszczka - wet oceni jaki jest stan uzębienia. Ale tak jak mówią dziewczyny, trzeba odczekać teraz po sterylce.
Dziękuję Ci bardzo
Ja tylko z przodu zerknęłam. a z tyłu ona mi nie pozwala
Dlatego moja rada jest taka, żeby jeszcze poczekać z wizytą - kot nie jest łatwy w obsłudze, tylko się niepotrzebnie zdenerwuje, a nawet jeśli coś wymaga interwencji, to i tak w tej chwili nic nie zrobisz. Wet zajrzy i każe czekać.
A właśnie podanie jakichś snacków łatwo Ci pokaże, czy problem jest tylko w zapachu 'od jedzenia', czy jest głębszy. Te przysmaczki (niektóre) mają przy okazji działanie lekko odkażające i zapobiegające odkładaniu płytki. I zazwyczaj koty je lubią

Zapach z paszczy może być spowodowany tylko jedzeniem (nie oszukujmy się - fiołkami nigdy nie będzie pachnieć), może być problem w pysku (kamień, stan zapalny itd), ale może też mieć inne przyczyny.
Twoja kotka b. dużo przeszła - może mieć rozchwiany cały metabolizm, zaburzoną florę jelitową itd. Trzeba czasu, żeby organizm po tak ciężkim zabiegu i przytruciu doszedł do siebie.
Jeszcze jedno - jeśli możesz jej zajrzeć do pyska, nawet tylko z przodu, to popatrz na dziąsła. Przy zapaleniu dziąseł wzdłuż linii zębów pewnie będzie dość widoczna czerwona pręga, albo w ogóle dziąsła będą spuchnięte i czerwone (powinny być różowiutkie) - w takim przypadku faktycznie nie ma co zwlekać z wizytą u weta.
dzikafretka, zwracaj teraz dużą uwagę na zęby tej kotki - bo taki kamień, jak opisujesz, właśnie lubi być skutkiem chorych zębów, a nie przyczyną ich choroby. I potrafi bardzo szybko narosnąć na kolejnych zębach.