» Śro cze 20, 2012 14:47
Re: Kociambrowo- tymczasowo.Wychudzona persica - potrzebne r
Trafiłam tu z wątku adopcje puchatkowa..
I od razu napiszę to co zawsze piszę przy zabiedzonych, chudych persach o niewiadomej przeszłości..
Koniecznie i jak najszybciej wet i badania krwi.. z biochemią..
po pierwsze dlatego, że nie je a po drugie dlatego, że ma baaardzo bliskie związki z persem..
a może nawet odwrotnie..
Musisz jej sprawdzić nerki - właśnie z badań krwi - mocznik i kreatynina.. jeśli wyniki wyjdą ok, to karm ją czym chcesz, ale jeśli nie, to musisz koniecznie podawać jej karmę niskobiałkową, bo inaczej wykończysz jej nerki..
persy i persopodobne mają skłonności do kłopotów z nerkami i to zawsze trzeba sprawdzać, zwłaszcza przy tak zaniedbanym i wychudzonym kocie..
a przy okazji to niejedzenie też może być spowodowane np. wysokim mocznikiem..
tego wszystkiego koniecznie trzeba się dowiedzieć jak najszybciej..
tym bardziej, że niejedzenie ma negatywny wpływ na wątrobę.. dwa dni niejedzenia już są ogromnym zagrożeniem dla kota..
to na początek - najważniejsze..
mam nadzieję, że wyniki wyjdą dobre i kicia wreszcie zaskoczy ale jeśli nie, to lepiej wiedzieć co jej jest niż działać po omacku..
można potem, w zależności od wyników badań szukać innych przyczyn jej stanu, ale te o których napisałam są najczęsciej spotykane i od tego trzeba zacząć..
a jeśli chodzi o peritol, to u moich kociastych sprawdzał się całkiem nieźle..
z tym, że lepszy moim zdaniem, łatwiejszy do podania i do przełknięcia przez kociaste, jest w syropie niż w tabletkach..
ale przede wszystkim i jak najszybciej wet..