Diego Sznurek na swoim - z piękną Sil

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw cze 07, 2012 18:50 Re: Diego Sznurek na swoim - problem z kuwetą :( prośba o ra

Witam,
bardzo dziękuję za cenne wskazówki :) skorzystam. Pozdrawiamy gorąco!

aliszja78

Od: Sob kwi 14, 2012 21:18

Post » Nie cze 10, 2012 20:12 Re: Diego Sznurek na swoim - problem z kuwetą :( prośba o ra

Tak na szybko - nie przeczytałam całego opisu problemu, ale brzmi podobnie fdo tego, co przeszłam.

Mój psychol wszedł do kilku kotnego, dorosłego stada, nie mając wcześniej doświadczeń z innymi kotami. Właściwie od początku zaczęły się problemy z siuraniem - przetestowałam wszelkie możliwości. Teraz po ponad dwóch latach jest lepiej, ale nie idealnie. Własnie dziś prałam kocyk i szorowałam sofę :roll: Dawniej jednak zdarzały sie problemy codziennie, teraz raz na kilka tygodni, czasem miesięcy.

Moje spostrzeżenia :
Badania - wiadomo, żeby wykluczyć problemy zdrowotne.
Obróżki, feliwaya, krople Bacha u mojego nie pomogły.
Poświęcanie wiecej czasu też niekoniecznie, kot ma po prostu zwichrowana psyche - jak schizofrenik ;)
Pomogły dopiero psychotropy - dawałam Anafranil w niewielkiej dawce, po kilku tygodniach nawet co drugi dzień. Teraz daję jeszcze jak widzę, ze kot chodzi od rana za bardzo pobudzony.
Dawkę warto zmodyfikowac samemu - ja ustaliłam na takim poziomie, że kot nie był otumaniony, ale był dosć wyciszony, zeby nie stresowały go inne koty.
Na co od razu zwracam uwagę - skutkiem ubocznym może byc to, że kot w ogóle przestanie sikać. Po prostu nie będzie odczuwał potrzeby sikania ;)
U mojego takie zachowanie pojawiło się po ponad roku podawania psychotropów, znam jednak koty, które już po pierwszym podaniu zapomniały sikac ;)
Trzeba obserwować.

Napiszę coś, co może zabrzmi banalnie - żwirek!
Mój psychol dostał u mnie taki żwirek jak w poprzednim domu, jednak po ponad roku walki okazało sie, że on jednak go nie lubi. Całkiem przypadkiem kupiłam inny i zwycięstwo! Nagle przestał omijac kuwetę wielkim łukiem !
Próbuj z wszelkimi dostępnymi, najbardziej absurdalnymi żwirkami!

Poza tym - nakupowałam prześcieradła podgumowane, podkłady i kiedy Rudy ma złe dni, przykrywam strategiczne miejsca ;)
Jestem jego czwartym domem, obiecałam, ze ostatnim, więc jakos sobie musze radzić ;)
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Nie cze 17, 2012 11:55 Re: Diego Sznurek na swoim - problem z kuwetą :( prośba o ra

Witajcie:)

Diego ostatnio znowu nalał, ręce nam opadły. Zbadaliśmy jemu mocz i okazało się, że ma zapalenie pęcherza i kryształki w moczu. Znowu antybiotyk:( Mamy nadzieję, że w końcu skończy się jego chorowanie. Kilka razy zdarzyło się, że Diego tak jakby nie umiał oddechu złapać, po chwili przeszło.Wiecie może co to może być?

aliszja78

Post » Nie cze 17, 2012 13:21 Re: Diego Sznurek na swoim - problem z kuwetą :( prośba o ra

dobrze, że jest przebadany ale takie choroby lubią mieć podłoże nerwowe, pomyślcie o obróżce uspokajającej czy czymś podobnym
Obrazek

czarno-czarni

Od: Pon lip 21, 2008 12:35

Post » Pon cze 18, 2012 21:10 Re: Diego Sznurek na swoim - problem z kuwetą :( prośba o ra

Hej:)
Diego znowu na antybiotyku, dzisiaj był na usg, okazało się,że ma piasek w pęcherzu. Dostał zastrzyki i zmiana karmy na royal urinary hd, niestety nie chce tego jeść. Nie mogę wejść do kuchni bo przybiega i miuczy, no a jak otworzę szafkę to po mnie.
Serce mi pęka niezły trening stanowczości. Może w końcu będę stanowcza? do tego kota trzeba był przygarnąć :)
A tak wracając do wizyty w lecznicy zobaczyłam kotka po upadku z okna, a drugiego pod tlenem. Nie mam doświadczenia, i wszystkie takie historie mnie ruszają. Takiego doła złapałam...jak nie pije piwa tak dzisiaj już drugie.
Pozdrowionka :kotek:

aliszja78

Post » Pon cze 18, 2012 21:24 Re: Diego Sznurek na swoim - problem z kuwetą :( prośba o ra

Ludziom sie nadal wydaje, że kot spada zawsze na cztery łapy, a zabezpieczenia okien to czysta fanaberia i zbędny wydatek :(

Kciuki wielkie za leczenie pęcherza :ok: :ok: :ok:
Mam nadzieję, że to był jedyny powód diegulcowych pozakuwetowych występów :twisted: :ok:
Karmel['] Taurus['] Miki [']Andzia [']
http://kotylion.pl/
https://www.facebook.com/kotylion.viva

Duszek686

Od: Sob kwi 25, 2009 22:42

Post » Pon cze 18, 2012 22:17 Re: Diego Sznurek na swoim

za pozbycie się diegusiowych kłopotów :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek
Obrazek

ruru

Od: Sob gru 29, 2007 20:10

Post » Wto cze 19, 2012 8:11 Re: Diego Sznurek na swoim - problem z kuwetą :( prośba o ra

aliszja78 pisze:Diego ostatnio znowu nalał, ręce nam opadły. Zbadaliśmy jemu mocz i okazało się, że ma zapalenie pęcherza i kryształki w moczu. Znowu antybiotyk:( Mamy nadzieję, że w końcu skończy się jego chorowanie. Kilka razy zdarzyło się, że Diego tak jakby nie umiał oddechu złapać, po chwili przeszło.Wiecie może co to może być?

czyli problem lania się wyjaśnił :ok: ale Dagmara-olga ma rację - załóżcie lejkowi obróżkę :ok:
Georg ['] Klemens ['] Miriam [']

Georg-inia

Od: Czw lut 02, 2006 12:13

Post » Wto lip 03, 2012 19:53 Re: Diego Sznurek na swoim

Diego znowu chory :(
Znowu zaczęło się lanie na łóżko i tapczan, dywan wylądował w piwnicy. Momentami nie mamy już siły....
Po usg i badaniu moczu wyszedł piasek i zapalenie pęcherza, po dwóch tygodniach zmagań ciąg dalszy.
Dzisiaj kolejne badanie moczu i wizyta u wety. Ph juz lepsze ale w dalszym ciagu krew w moczu, leukocyty i bialko:(:(
do tego katarek się pojawił.Kolejna dawka leków, i przez kilka dni na zastrzyki będziemy jeździć. no i karma royal hd,
żeby chociaż chciał ją jesc....Pokochalismy tego kotka i mamy nadzieje, ze te problemy sie w koncu skoncza, to nasz pierwszy kot więc strasznie to przezywamy. Anetko dziekujemy za wsparcie!!!
Buziaki

aliszja78

Post » Wto lip 03, 2012 19:55 Re: Diego Sznurek na swoim

kurcze biedny Dieguś, mógłby już przestać chorować...
trzymam kciuki za upór i dążenie do celu jakim jest osiągnięcie zdrowia :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek

magdaradek

Od: Pon kwi 14, 2008 9:24

Post » Wto lip 03, 2012 20:26 Re: Diego Sznurek na swoim

Wiem, że to na razie słabe pocieszenie, ale Wy przynajmniej wiecie, że przyczyną tego siusiania są jego problemy zdrowotne. Koto się wyleczy i będzie spokój.
A czasem kot jest zdrowy jak koń i sika. Jest dopieszczony, kochany, nie ma żadnych problemów emocjonalnych, a sika i już.
bo lubi :twisted:

Jest na miau cały wątek o takich gagatkach.

Trzymam kciuki za szybkie wyzdrowienie Diegusia :ok:
Obrazek

pisiokot

Od: Śro maja 03, 2006 15:37

Post » Wto lip 03, 2012 20:30 Re: Diego Sznurek na swoim

właśnie moja tymczaska Agata zalała całe legowisko bo TAK. Ostatnio nasikała do szafki. Ona dominuje i pokazuje co jest JEJ.

Jesteście z Wrocławia, może zapytacie dziewczyny z Wro o polecanych fachowców od dróg moczowych?
Można zawsze popytać choćby na wrocławskich wątkach pisz do mnie, ja Ci podsunę jakieś.
Obrazek

czarno-czarni

Od: Pon lip 21, 2008 12:35

Post » Wto lip 03, 2012 20:31 Re: Diego Sznurek na swoim

No tak do końca chyba włąśnie nie wiadomo czy to jest tylko pęcherz...
Oby.

To jakaś masakra...
Ala - dzięki za wytrwałość, troskę i to, że wytrzymujecie...

Ala tego nie napisze, ale jest naprawdę ciężko...
Psychicznie i finansowo niestety, bo koszty leczenia Diego są coraz wyższe...

Postaram się zrobić jakiś bazarek

Diego - proszę cię...
Karmel['] Taurus['] Miki [']Andzia [']
http://kotylion.pl/
https://www.facebook.com/kotylion.viva

Duszek686

Od: Sob kwi 25, 2009 22:42

Post » Wto lip 03, 2012 20:41 Re: Diego Sznurek na swoim

Dzielny Domek :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Dieguś, kotku pokonaj to paskudztwo
trafił ci się taki wspaniały dom...
Obrazek