taizu pisze:Beata Szczecin pisze:Wracam jeszcze raz do tematu alusalu. Wczoraj zrobiłam kotu badanie fosforu. Wynik 5.73. Miesiąc wcześniej, a dokładnie 14.05 miał 10.4. Podawałam alusal rozpuszczony w łyżeczce wody zaraz po posiłku. Dziennie kot dostawał 2 i ¼ tabletki. Wygląda więc na to, że jednak alusal działa też nie wymieszany z karmą. [..]
Wydaje się, że dawkę alusalu powinnaś zmniejszyć, i to tak o połowę.
O patrz- a ja bym zwiększyła dawkę. Optymalny poziom u nerkowców to
4-5mg/dl czyli 5,73 to nadal za wysoko i trzeba go zbijać.
taizu pisze:Mnie dziwnie niepokoi i ta krew w moczu, i pnn zdiagnozowane przez usg. Kamicę można zdiagnozować, ale żeby tak na pierwszy rzut oka pnn?
PNN można również zdiagnozować na podstawie usg- zmienia się wygląd miąższu nerki- dobry operator po jednym spojrzeniu widzi, że zamiast nerki "jędrnej" jest "gąbeczka". Kwestionowanie tej metody jest dla mnie nieporozumieniem. Krew w moczu (krwinki świeże) to objaw zapalenia lub podrażnienia pęcherza moczowego- może to być zapalenie idiopatyczne, infekcja bakteryjna albo frakcje mineralne (struwity lub inne piaski/kamienie). Yenna, która ma nieustanne infekcje bakteryjne ma krwinki w moczu w każdym badaniu- czasami 2-3wpw czasami 10-12wpw. Jeżeli osad moczu jest prawidłowy i nie ma bakterii można podejrzewać zapalenie idiopatyczne.
Beata Szczecin pisze:Taizu:
Usg sprzed roku brzmiało: nerki powiększone (do 6cm) istota korowa pogrubiała (przerost), znamiona marskości z przerostem, pęcherz moczowy bez zmian.
Wet stwierdził PNN na podstawie usg i wyników krwi. A jak diagnozuje się kamicę? I jak się ją leczy?
Jak dla mnie zupełnie prawidłowo.
taizu pisze:Kamicę diagnozuje się przez usg (mniej lub bardziej wyraźnie widać) i badanie moczu. Leczy się różnie, zależnie od rodzaju kamieni, niektóre rozpuszcza się zakwaszając mocz (tak działa karma urinary), czasem usuwa się kamienie operacyjnie.
Ale tu nie było żadnych kamieni więc nie wiem o czym piszesz......
Boo pisze:Mam zagwozdkę z fosforem

Wyniki Zołzy wyglądają tak:
29.05.12 badanie w VetLabie
fosfor nieorganiczny 2,45 mmol/l (norma 0,80 - 1,90) spore przekroczenie
24.06.12 badanie w lecznicy w Opolu, sprzęt Idexxa
PHOS 7,6 mg/dL (norma 3,1 - 7,5) lekko przekroczona górna granica
ale 2,45 mmol/l / 0,3229 (przelicznik jednostek P wg. VetLabu) = 7,59mg/dL
W ciągu tego niecałego miesiąca Zołza przyjmowała 2 x 250mg Alusalu zmieszanego z posiłkiem, czyli tabletkę dziennie. Wszystko wskazuje, że przez miesiąc jedzenia Alusalu fosfor nawet nie drgną za to CREA i BUN ładnie wróciły do normy.
Czy ktoś ma pomysł?
Mam dwa pomysły- albo zwiększyć dawkę (dwukrotnie bym zwiększyła) i sprawdzić za miesiąc efekt albo zmienić "wyłapywacz". Osobiście polecam Renagel.
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.
Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker