joshua_ada pisze:Uwaga techniczna: trzeba mieć zaproszenie od kogoś ze składu, więc najlepiej już kontaktować się z kimś z fundacji, przedstawić problem i uzyskać zaproszenie. Lista fundacji jest na podanej stronie.
Hej moja ulubiona joshua_ada:) dzwoniłam, ale się nie dodzwoniłam;)
Komisje Dialogu Społecznego przy Urzędzie m. st. W-wy są społecznymi ciałami "otwartymi", nie są potrzebne żadne zaproszenia czy rekomendacje kogoś ze składu Komisji czyli ngo'sów, które już są członkami. Każda organizacja pozarządowa ma prawo zostać członkiem KDS, przedstawiać swoje problemy i działać na forum ogólnomiejskim. Oczywiście działalność statutowa musi mieścić się w obrębie spraw konkretnego rodzaju KDS.
Różowo nie jest, bo jak to w życiu, polityka panie, każdy ngo dba w pierwszej kolejności o swoje interesy pod szyldem działań zbiorowych, ale warto powalczyć na tym poziomie.
http://ngo.um.warszawa.pl/komisje-dialogu-spolecznegoPodsumowując, każdy przedstawiciel ngo'su, który nie jest jeszcze w składzie KDSu, może przyjść na spotkanie, zgłosić chęć członkostwa jego organizacji i ta z automatu powiększa skład Komisji. To formalnie. Merytorycznie można również jak najbardziej na takim spotkaniu, bez żadnych rekomendacji członków dotychczasowych, przedstawić problem na forum.
Działałam przez kilka lat w KDSach kulturalnych i w Forum Dialogu Społecznego czyli KDS wszystkich KDSów, służę pomocą w razie czego.
Powodzenia!