To dobrze że masz strzykawki Becton Dickinson 0,3 ml z podziałką 0,5U, w Polsce są nieosiągalne. Mam te same i sprawdzają mi się świetnie, można odmierzyć na nich 0,12U przez podział połówki na 4.Małgorzata i Toffee pisze:Ja zwiększam o te "teoretyczne" 0,25 ("teoretyczne", bo nie wierzę w precyzyjne odmierzenie ćwierć jednostki). ...Dzisiaj mam też maleńki powód do radości, bo przyjechały strzykawki 0,3 ml z najcieńszą igłą (0,25). Wmawiam sobie, że ten ułamek milimetra ma jakieś znaczenie i zmniejszy dyskomfort przy kłuciu.
Fragmenty instrukcji posługiwania się insulinami Lantus/Levemir :
Większość kotów wymaga zwiększenia dawki insuliny. Zwiększaj dawkę stopniowo o 0,25U lub 0,5U. (0,25U w przypadku kiedy kot otrzymuje niską dawkę i/lub osiąga relatywnie niskie poziomy stężenia cukru we krwi; 0,5U w przypadku kiedy kot otrzymuje wyższą dawkę i/lub osiąga relatywnie wysokie poziomy cukru). Utrzymuj każdą dawkę przez 5-7 dni. Jednakże, jeśli kot w dalszym ciągu osiąga wysokie poziomy (NADIR zawsze >= 300 mg/dL), utrzymaj tylko dawkę przez 3-4 dni przed zwiększeniem dawki o 0,5U. Alternatywnie, jeśli kot ma stonowane poziomy (NADIR zawsze >= 200 mg/dL), powiększ każdorazowo dawkę co 3-4 dni o 0,25U (jeśli kot otrzymuje niską dawkę) lub o 0,5U (jeśli kot otrzymuje wysoką dawkę). Od tego momentu badaj mocz na obecność ketonów przynajmniej raz na tydzień.
Wiele kotów czasami zareaguje na zwiększenie dawki wyższymi poziomami – w ciągu pierwszych 2 do 3 dni po zwiększeniu, zwykle trwające przez mniej niż 24 godziny. Nikt nie wie dlaczego tak jest (możliwa jest „paniczna reakcja wątroby”) - utrzymuj dawkę i ignoruj wahania.
Spróbuj ustalić najbardziej konsekwentny (stały) sposób dawkowania, przemyślany pod względem okresu stosowania i wysokości dawki : częste zmiany nie przynoszą rezultatów. Nie opuszczaj zastrzyków. Wahania są powszechne w tej fazie, zanim poziomy zaczną się stabilizować pod wpływem konsekwentnego dawkowania insuliny: typowa krzywa dla insuliny Lantus pojawi się po 1,5 miesiąca stosowania terapii.
Kiedy kot po raz pierwszy zacznie osiągać dzienne poziomy mieszczące się w normalnym dla zdrowego kota przedziale (50 do 80 mg/dl) z paroma wyjątkami, przestań powiększać dawkę i przejdź do fazy 3. Nie ma znaczenia kiedy osiągniesz te niskie poziomy, może to być przy PRE lub czasami pomiędzy zastrzykami. Osiągnięcie tego momentu generalnie zajmuje okres 1 miesiąca, a czasami i dłużej. Jest to zmienne w przypadku różnych kotów: maksymalna potrzebna dawka dla kota mieści się od 0,5U do 10U (koty notowane w niemieckim forum), a większość kotów potrzebuje od 1U do 5U BID – dwa razy dziennie.
Mogę przysłać Ci pełne teksty instrukcji, oryginały są podane na 1 stronie wątku.