Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Duszek686 pisze:A kiedy jedziecie i kiedy wracacie???
Duszek686 pisze::lol:
no tak się właśnie biję z myslami, bo obiecałam moim kotom, że wreszcie z nimi troszkę w weekend pomieszkam, a teraz to by mi sie chciało jechac z Wami...
jopop pisze:casica, mam do Ciebie pytanie takie trochę archeologiczne (choć raczej z kategorii pewna abstrakcja niż konkret) - mogę tu lub na PW?
jopop pisze:otóż spędziłam sporą część dzisiejszego dnia na wypełnianiu betonem puszek po gourmeciepuszki owe mają być w jakimś tam celu zalane betonem w naszej piwnicy (jako dystanse do czegoś tam, nie wnikam w szczegóły techniczne). Tak czy inaczej - na pewno nie jest to standardowa procedura budowlana. W ramach głupawki napadło mnie pytanie: "co pomyśli archeolog za 500 lat (o ile te puszki tyle wytrzymają) gdy odkopie zabetonowane w piwnicy równo ułożone puszki po konserwie dla kotów"?
jopop pisze:a dalej, już nieco bardziej serio, zaczęłam się zastanawiać na ile często znaleziska przypadkowe (wynikające z tego, że jakiś konkretny człowiek miał jakiś niestandardowy pomysł i akurat jego dzieło/pozostałość wykopano) wpływają na interpretację życia, zwyczajów ludzi z danego okresu?
oczywista wydaje się odpowiedź, że weryfikuje się to poprzez statystykę, że bierze się pod uwagę znaleziska powtarzalne. Ale co w przypadku gdy taka powtarzalność jest niemożliwa? np. gdy w danym okresie powstało mało obiektów danego rodzaju lub nie potrafimy ich odnaleźć?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Lifter, puszatek, Silverblue, zuza i 340 gości