Wątek cukrzycowy VI

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pon cze 04, 2012 16:45 Re: Wątek cukrzycowy VI

Te strzykawki 0,3 ml dostępne są w Polsce:

http://diabetyk24.pl/artsana-s.p.a.-str ... l_399.html
Obrazek

kordonia

Od: Czw sty 30, 2003 13:59

Post » Pon cze 04, 2012 16:49 Re: Wątek cukrzycowy VI

Tinka07 pisze:
Zupełnie inna możliwość to zamówienie w Niemczech insulinówek U 100 - 0,3 ml z zaznaczonymi połówkami. Te są bardzo dokładne. Jedyną wadą jest ich cena. 100 sztuk kosztuje 20,00 euro.

Tinko, masz na myśli takie normalne insulinówki U100 0,3ml?
Ja takie kupiłam w naszym najpopularniejszym sklepie internetowym
http://diabetyk24.pl/igly-do-penow,-str ... 7_399.html

One mają podziałkę co 0,5 jednostki (przyznaję jednak, ze łatwiej mi odmierzyć połówkę na tych z podziałką co 1 jedn, po prostu tłok w tych 0,3 baaardzo ciężko chodzi)

Edit : widzę, ze Kordonia juz wrzuciła 8)
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Pon cze 04, 2012 17:04 Re: Wątek cukrzycowy VI

Nie, Avian, tamtych nie mam na myśli. Okazuje się, że tamte są do kitu przy odmierzaniu maluteńkich dawek.

Ja mam na myśli te:

ObrazekObrazekObrazek
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Pon cze 04, 2012 17:20 Re: Wątek cukrzycowy VI

No właśnie, niby wyglądają tak samo, ale faktycznie te Insumed są beznadziejne w obsłudze :(

One faktycznie w Niemczech takie drogie? A można je kupić normalnie w aptekach bez recepty?
Obrazek

Avian

Post » Pon cze 04, 2012 17:33 Re: Wątek cukrzycowy VI

Tinka07 pisze:Nie, Avian, tamtych nie mam na myśli. Okazuje się, że tamte są do kitu przy odmierzaniu maluteńkich dawek.

Ja mam na myśli te:

ObrazekObrazekObrazek

Dziękuje Tinko za odpowiedź. oczywiscie masz racje, nie bede odstawiala insuliny. to taki pomysl w jakims ataku paniki i czlowiek głupieje. okazuje sie, że pomiar z 16tej to juz 80 ! , zobaczę jak bedzie o 18 tej i jeszcze na pre o 20tej zbadamy. wynika z tego, ze moge oscylowac w okolicach 0,5 u 2 x dziennie ale musze utrzymywać karmienie na plus 2,5 i plus 5. Kropka musi więc siedziec w kuchni w czasie mojej nieobecnosci, tam z karmnikiem ma zapewnione posiłki. ale powinnam pomyslec o tych insulinówkach bo moga być niedlugo potrzebne, trudno, skoro nie ma ich w Polsce to trzeba będzie sie szarpnac i zamowić te za 20 euro. swoją drogą szkoda, że ich u nas nie ma, w sumie niewiadomo czemu, a kupowanie tych insumedu bez sensu. Mam zapas apropos, sama kupiłam a potem dostalam po Filipku Basi 40. chętnie odstapie dla kogoś kto odmierza 1 u i powyżej, do odmierzania mniej niz 1 u absolutnie sie nie nadaja.

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Pon cze 04, 2012 17:58 Re: Wątek cukrzycowy VI

Avian pisze:No właśnie, niby wyglądają tak samo, ale faktycznie te Insumed są beznadziejne w obsłudze :(
One faktycznie w Niemczech takie drogie? A można je kupić normalnie w aptekach bez recepty?
Tak, u nas insulinówki i wszelkie płyny infuzyjne są bez recepty.

A to wyszukiwarka http://www.medizinfuchs.de (tzw. skąpiec). Sprawdza mi wszelkie preparaty lub środki medyczne dostępne w aptekach internetowych i podaje najniższe ceny :D

Tu strzykawki BD, o których pisałam: http://www.medizinfuchs.de/?params[search_cat]=1&params[search]=4144150

Strzykawki sprawdzone nie tylko przeze mnie. Używają ich moi weci diabetolodzy, używają ich u nas wszyscy właściciele kotów i psów cukrzycowych podający swoim zwierzakom insulinę. Amerykanie zresztą też.

Pozdrawiam ciepło
Tinka

PS: Widzę właśnie, że mój Fuchs :o nie ładuje strony ze strzykawkami. Wpiszcie proszę na samej górze do funkcji "szukaj" czyli "Suche" numer: 4144150 i kliknijcie na "Suchen"
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Pon cze 04, 2012 18:29 Re: Wątek cukrzycowy VI

A oto nowo powstała strona internetowa moich monachijskich kocich diabetologów. http://www.katzendiabetologie.de/ :D :D :D Niestety jeszcze tylko po niemiecku, ale ja już od kilku tygodni pracuję nad tłumaczeniem na polski. Niedługo powstanie też taka sama strona w naszym języku. A wtedy w naszym wątku już żaden awanturnik nie będzie mógł rozwinąć swoich skrzydełek, jak to było w IV części :ryk:

Tinka07

Post » Pon cze 04, 2012 19:15 Re: Wątek cukrzycowy VI

Tinko! dalszy ciąg dzisiejszej krzywej u kropci:
o 16 tej (+8) - 81
o 18tej - 67 - i tu nie kumam o co chodzi
teraz o 20 tej -PRE - 97.
chce jej podac insuline w minimalnej dawce... spróbuje mniej niz 0,5.
postaram sie o polowe mniej...

Mamrot

Post » Pon cze 04, 2012 19:32 Re: Wątek cukrzycowy VI

Mamrot, postaraj się jej dać 0,1 jedn., jak na wklejonym przeze mnie rysunku.

Tinka07

Post » Pon cze 04, 2012 19:57 Re: Wątek cukrzycowy VI

Agatka kolejny dzień na mniejszej dawce insuliny - 0,5 j.
Cukier dziś równiez na stałym poziomie 198 - 188 - 208.
Ciągniemy dalej na połóweczce - bo chyba lepiej ciut wyższy cukier, niż spadki do 43 ...
Agatka dalej leciutko utyka, ale chodzi - nadal ostrożnie i sztywno.
Zauważyłam też, że myje sie tylko tą bolącą łapką, nie potrafi utrzymać drugiej w górze opierając się jednocześnie na tej słabej.
Nadal niestety jest smutniejsza, jakby bardziej zmęczona :(
Przychodzi rano na kłucie, ale zaraz wraca do swojej budki - tam najchętniej spedza dzień. Juz nie tańczy też jak się ją pogłaska, podstawia sie owszem chętnie pod rękę, ale nie udeptuje i nie strzela baranków :(
Nie wiem, czy coś ją wciąż boli, czy jest słaba, czy po prostu zmęczona :roll: Jeśli to ból - to jest taki jak wtedy, kiedy miała naklejone plasterki. I wtedy, i teraz bez plasterków jej zachowanie jest takie samo.
Mniej tez je, dokarmiam codziennie, żeby przynajmniej 100 gramów jedzonka dziennie zjadła. Schudła - waży 3,6kg i to po niej widać :(

Kurcze, czemu te sterydy są takie złe, ona tak dobrze funkcjonowała jak dostawała steryd :roll:
Obrazek

Avian

Post » Pon cze 04, 2012 20:06 Re: Wątek cukrzycowy VI

Avian pisze:No właśnie, niby wyglądają tak samo, ale faktycznie te Insumed są beznadziejne w obsłudze

Drogie dziewczyny !
Zapomnijcie o tych włoskich strzykawkach Insumed. Tu jest nie tylko problem z obsługą strzykawek, ale z niedokładnością odmierzania dawki. Nabiera się wg podziałki 1,0U, a wstrzykuje 0,5-0,7U. Nigdy nie wiadomo ile poszło pod skórę, bo egzemplarze są skrajnie różne.

Zgodnie z moim doświadczeniem, na strzykawkach BD 0,5 (o pojemności 0,5 ml) można ustawić 0,25U, trzeba podzielić podziałkę na 4, biorąc pod uwagę grubość kreski "0". 0,25U wypada dokładnie tak jak napisała Tinka tuż za kreską, pół kreski to będzie 0,12U.
Ostatnio edytowano Pon cze 04, 2012 20:44 przez "Kociara", łącznie edytowano 1 raz

"Kociara"

Od: Pt kwi 13, 2007 9:55

Post » Pon cze 04, 2012 20:07 Re: Wątek cukrzycowy VI

Tinka07 pisze:Mamrot, postaraj się jej dać 0,1 jedn., jak na wklejonym przeze mnie rysunku.

Tak Tinko ! bardzo dziekuje. zrobilam tak jak na tym rysunku. potrzymam ja na takiej dawce przez tydzień i zrobie znow krzywa... tak. zrobilam już rozpoznanie u znajomych z Berlina czy moga kupic te insulinowki dobre z podzialka 0,5. moze sie uda i bede je miala w przyszłym tyg.

Mamrot

Post » Pon cze 04, 2012 20:09 Re: Wątek cukrzycowy VI

"Kociara" pisze:
Avian pisze:No właśnie, niby wyglądają tak samo, ale faktycznie te Insumed są beznadziejne w obsłudze

Drogie dziewczyny !
Zapomnijcie o tych włoskich strzykawkach Insumed. Tu jest nie tylko problem z obsługą strzykawek, ale z niedokładnością odmierzania dawki. Nabiera się wg podziałki 1,0U, a wstrzykuje 0,5-0,7U. Nigdy nie wiadomo ile poszło pod skórę, bo egzemplarze są skrajnie różne.

Zgodnie z moim doświadczeniem, na strzykawkach BD 0,5U można ustawić 0,25U, trzeba podzielić podziałkę na 4, biorąc pod uwagę grubość kreski "0". 0,25U wypada dokładnie tak jak napisała Tinka tuż za kreską, pół kreski to będzie 0,12U.

Kociaro! czy udało ci się te BD 0,5 u zamówic w Polsce?!

Mamrot

Post » Pon cze 04, 2012 20:19 Re: Wątek cukrzycowy VI

JolaJ pisze:Czy możecie polecić mi lekarza specjalizującego się w cukrzycy, lub "komu ufacie" w Warszawie w tej sprawie?...Problem w tym że ostatnio dostaje przykurczu łapek,
Mimo różnych opinii o dr Smolaku z Multiwet Gagarina, ja nadal ufam temu wetowi bo lepszego "na horyzoncie" nie widzę.
Czy kocie nie wymaga diagnostyki w kierunku neurologicznym ? To tylko sugestia bo trzymanie cukru na poziomie idzie mi dobrze, a powikłania i inne schorzenia to "czarna magia".

"Kociara"

Post » Pon cze 04, 2012 20:32 Re: Wątek cukrzycowy VI

Mamrot pisze:Kociaro! czy udało ci się te BD 0,5 u zamówic w Polsce?!
Rozumiem że masz na myśli BD o pojemności 0,3ml z podziałką co 0,5U.
W Polsce nie ma ich i ponoć producent nie wyraża zgody na eksport do Polski. Tak mi powiedzieli w Przedstawicielstwie firmy BD w Polsce.
Można je kupić w Niemczech w sklepie internetowym. Problem tkwi w tym, że oprócz kosztów sklepu i przesłania do Polski, trzeba ponieść bankowe koszty przelewu zagranicznego ok 100 zł, co poważnie podraża zakup.
Ja mam strzykawki od Tinki, albo kupione z Jej pomocą. W ten sposób z 1,36 zł/szt mam strzykawki po, 0,90 zł/szt. Warto kupić od razu 300 szt.
Myślę że Tinka na pewno pomoże dokonać zakupu.

"Kociara"

[poprzednia][następna]