Prośba o radę - mały kotek w komórce na podwórku

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto maja 29, 2012 22:09 Re: Prośba o radę - mały kotek w komórce na podwórku

natalijka83 pisze:
jak już pisałam dodałam do diety kaszke manne bo jest sycąca ale dalej z butelki :/
:(

Skąd taki pomysł? Kotek to nie jest niemowlak ludzki. Prawdopodobnie zwymiotował po tej kaszce

Saraa

Od: Śro kwi 13, 2005 15:46

Post » Śro maja 30, 2012 8:36 Re: Prośba o radę - mały kotek w komórce na podwórku

Saraa pisze:
natalijka83 pisze:
jak już pisałam dodałam do diety kaszke manne bo jest sycąca ale dalej z butelki :/
:(

Skąd taki pomysł? Kotek to nie jest niemowlak ludzki. Prawdopodobnie zwymiotował po tej kaszce

to może napisałabyś co mam dać a nie tylko opierniczać

wczoraj rano zwymiotował ale wydaje mi sie ze go na noc przekarmiłam bo on jest bardzo żarłoczny aż butelki nie chce puścić.

Wczoraj po zastosowaniu jednego posiłku składającego się z manny rozrobionej z kocim mlekiem zrobił popołudniu ładną kupke, nie wodnistą i nie twardą.

na tej stronie przeczytałam bardzo naukowe wyjaśnione na temat tego co koty trawią czego nie i kasza manna może być podawana !http://sibportal.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=296:zasady-ywienia-kotow&catid=112:kocie-abc&Itemid=64:

"Wypełniacze

Jako składniki wypełniające i stanowiące balast dla przewodu pokarmowego można stosować różne składniki pokarmowe. Najczęściej są to warzywa. Mogą być podawane jako gotowane, w połączeniu z mięsem lub rybami, przy czym ni powinny stanowić więcej niż 1/3 posiłku. W dużej mierze zależy to od preferencji smakowych poszczególnych osobników. Produkty zbożowe i ziemniaki są również dobrymi wypełniaczami. Najczęściej stosuje się kasze, pieczywo, makaron, ziemniaki (gotowane) jako dodatki do sosów, wywarów mięsnych lub ryb. Ich główną rolą jest podaż substancji balastowych, ale także niewielkich ilości witamin i włókna odżywiającego kolonocyty. Owoce mogą być podawane co jakiś czas. Pokrojone w cząstki lub plasterki, jako źródło witamin. Jednakże koty w odróżnieniu od psów niechętnie je przyjmują."

"5 tydzień - można WPROWADZAĆ POKARMY SKROBIOWE - MĄKA pszenna, kukurydziana, ryżowa, ziemniaczana, KASZE - manna, kukurydziana, PUREE ziemniaczane."

natalijka83

Od: Pon maja 21, 2012 13:52

Post » Śro maja 30, 2012 21:21 Re: Prośba o radę - mały kotek w komórce na podwórku

nikt nie komentuje hmmm

dziś kotek spróbował gerberka indyka ze spodeczka i zjadł około małego naparstka

ale zaczął bączki puszczać fuj

ale mleczko woli z butelki :)

natalijka83

Post » Śro maja 30, 2012 22:50 Re: Prośba o radę - mały kotek w komórce na podwórku

Nie miałam zamiaru Cię opierniczać, sorrki. Na stronie, którą podałaś, nie jest przedstawione prawidłowe żywienie kotów. Najwłaściwsze karmy to właśnie te bez wypełniaczy a zwłaszcza bez zbóż. Kot w naturze je myszy.
Podejrzewam, że Twój kociak po prostu jest jeszcze na etapie tylko i wyłącznie mleka.
Nie wiem jaki gerberek podałaś, bo tylko naturalnie prosty jest właściwy tzn nie żadne przeciery warzywno-mięsne ( obiadki) tylko wyłącznie mięsny, nazywa się " naturalnie prosty" i jest w 2 rodzajach :kurczak lub indyk. Maluchy przepadają za nim.

Saraa

Post » Śro maja 30, 2012 22:54 Re: Prośba o radę - mały kotek w komórce na podwórku

Doczytałam, że podałaś prawidłowy gerberek. Tu dziewczyny piszą, że maleństwa nie da się przekarmić, musi jeść tyle ile da radę zjeść.

Saraa

Post » Czw maja 31, 2012 5:55 Re: Prośba o radę - mały kotek w komórce na podwórku

No widzisz, powoli się przyzwyczai i przestawi na stały pokarm :ok:

Saraa pisze:Doczytałam, że podałaś prawidłowy gerberek. Tu dziewczyny piszą, że maleństwa nie da się przekarmić, musi jeść tyle ile da radę zjeść.

niektóre mogą duuuuużo :mrgreen:
[/url]Obrazek
Kupując w naszym sklepie pomagasz zwierzakom. Sklep SzopFilantrop. Karmy dla kota, żwirek, karmy dla psa, akcesoria dla zwierząt
Fundacja Stawiamy na Łapy

mikela

Od: Czw sty 13, 2011 20:33

Post » Czw maja 31, 2012 8:23 Re: Prośba o radę - mały kotek w komórce na podwórku

mikela pisze:No widzisz, powoli się przyzwyczai i przestawi na stały pokarm :ok:

Saraa pisze:Doczytałam, że podałaś prawidłowy gerberek. Tu dziewczyny piszą, że maleństwa nie da się przekarmić, musi jeść tyle ile da radę zjeść.

niektóre mogą duuuuużo :mrgreen:

najlepsze imię dla tego kota powinno być Pochłaniacz albo Odkurzacz

tydzień czasu i mi się 200gramowe mleko kończy 8O

mam nadzieje że jak już włączam te stałe posiłki to mleka mniej wchłonie :)

bo zbankrutuje .. 38 zyla za mleko, 3,99 za mięsko

tygodniowo na siebie tyle nie wydaje :D

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5d8b58259b2bc422.html

natalijka83

Post » Czw maja 31, 2012 10:16 Re: Prośba o radę - mały kotek w komórce na podwórku

Saraa pisze:Nie miałam zamiaru Cię opierniczać, sorrki. Na stronie, którą podałaś, nie jest przedstawione prawidłowe żywienie kotów. Najwłaściwsze karmy to właśnie te bez wypełniaczy a zwłaszcza bez zbóż. Kot w naturze je myszy.
Podejrzewam, że Twój kociak po prostu jest jeszcze na etapie tylko i wyłącznie mleka.
Nie wiem jaki gerberek podałaś, bo tylko naturalnie prosty jest właściwy tzn nie żadne przeciery warzywno-mięsne ( obiadki) tylko wyłącznie mięsny, nazywa się " naturalnie prosty" i jest w 2 rodzajach :kurczak lub indyk. Maluchy przepadają za nim.

Możę pan dr Jarosław Mazur; Specjalista chorób psów i kotów- autor tego artykułu się myli :)

natalijka83

Post » Czw maja 31, 2012 12:15 Re: Prośba o radę - mały kotek w komórce na podwórku

Tak.Pan dr Jarosław Mazur bardzo się myli, albo już zmienił zdanie po przeczytaniu artykułów naukowych, podanych w liście otwartym do weterynarzy.Poniżej link dla Ciebie o prawidłowym żywieniu kotów. Żeby nie było nieporozumień to nie jest nakaz jak masz prawidłowo żywić, tylko informacja o prawidlowym żywieniu.
http://barfnyswiat.org/viewtopic.php?t= ... a472214b9d

Saraa

Post » Czw maja 31, 2012 13:41 Re: Prośba o radę - mały kotek w komórce na podwórku

Saraa pisze:Tak.Pan dr Jarosław Mazur bardzo się myli, albo już zmienił zdanie po przeczytaniu artykułów naukowych, podanych w liście otwartym do weterynarzy.Poniżej link dla Ciebie o prawidłowym żywieniu kotów. Żeby nie było nieporozumień to nie jest nakaz jak masz prawidłowo żywić, tylko informacja o prawidlowym żywieniu.
http://barfnyswiat.org/viewtopic.php?t= ... a472214b9d

dzięki jak widać co naukowiec to inna teoria :)

ale w tym linku co podałas jest dobrze wyjaśnione co kot w naturalnym środowisku je i jak można mu zastąpić te składniki. (tylko te surowe mięso eeee to chyba nie bardzo ze względu na różne pasożyty bakterie itp itd :/ )

tzw. zdrowe żywienie

może czas się zastanowić także nad własnym odżywianiem hehe;P
Ostatnio edytowano Czw maja 31, 2012 13:50 przez natalijka83, łącznie edytowano 1 raz

natalijka83

Post » Czw maja 31, 2012 13:48 Re: Prośba o radę - mały kotek w komórce na podwórku

Można dodać kleik ryżowy.Bez mleczny!!Rosołęk z kurczaczka bez przypraw też można ugotować.Potem wywar z przetartym/zmiksowanym kurczaczkiem podawać.Nawet przez butelkę.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Czw maja 31, 2012 13:56 Re: Prośba o radę - mały kotek w komórce na podwórku

ASK@ pisze:Można dodać kleik ryżowy.Bez mleczny!!Rosołęk z kurczaczka bez przypraw też można ugotować.Potem wywar z przetartym/zmiksowanym kurczaczkiem podawać.Nawet przez butelkę.

dzięki za rady

właśnie przez butelkę podałam mu gerberka z indyka bo nie chciał sam zlizać ( a wczoraj zjadł ze spodeczka - może był bardziej głodny ? )

teraz ma takiego pałera żę lata mi po pokoju i wszędzie się wspina aż strach pomyśleć jak będę miała wszystko poobdzierane :evil:

natalijka83

Post » Czw maja 31, 2012 14:06 Re: Prośba o radę - mały kotek w komórce na podwórku

Można gerberka na spodeczku bardziej rozrobić z wodą,rosołkiem by był wodnisty.Łatwiejszy jest do zlizania.Ale tak musi być rozrobiony na "gładko" bez grudek by kot nie zakrztusił się. Dobrze jest postawić spodeczek troszke wyżej by kot miał uniesioną szyjkę.Nic mu nie utknie w przełyku.
Nasi weci nie polecają gerberków od razu bo zamulaja jelitka.Ale wszystko zależy od przetwórstwa kota.
Obrazek

ASK@

Post » Czw maja 31, 2012 14:20 Re: Prośba o radę - mały kotek w komórce na podwórku

próbowałam kurczaka zmiksowanego w niedziele mu podać to się nie skusił za to wczoraj na gerberka się trząsł a dziś okazał już mniejszą euforie ;)

za to rano była dłuuuuga kupka w kolorze musztardowym i odrobine zielonkawym czy to dobry znak?

natalijka83

Post » Czw maja 31, 2012 14:23 Re: Prośba o radę - mały kotek w komórce na podwórku

Kasza mogła taki mieć wpływ.Kaszy mannej kotom się nie daje. Nie kazdy malec dobrze toleruje także gerberki.
Kurczak czasem zmiksowany nie smakuje tak jak przetarty przez droniutkie sitko.Inny smak ma rosołek.
Obrazek

ASK@

[poprzednia][następna]