BYŁO: 7 kociąt JEST: Została Oretka - str. 33 :)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto maja 29, 2012 14:56 Re: Mam piwnicę, a w niej kotkę i 6 kociąt :/ - leczymy KK

Tak, imiona są, zostałam wierna prozie George'a R. R. Martina :D Ale na razie nie zdradzę, jakie to imiona. Koteczki z tymi oczkami nie nadają się do focenia i przedstawiania; jak tylko troszkę wydobrzeją, to będzie oficjalne przedstawienie :) Na razie to tajemnica :)

Z dobrych wieści - kocia mama połknęła antybiotyk bez zająknięcia (podany w makreli :lol: Jest grzeczniejsza od moich kotów!), a maluszki dały sobie zakroplić oczy. Proszę o kciuki, żeby sie tego cholerstwa szybko pozbyć...

Mam pytanie do doświadczonych kociarzy.
Młode mają skończone 3 tygodnie. Kiedy należy próbować pierwszych pokarmów stałych i w jaki sposób je zachęcić, skoro nadal są tylko u mamy przy cycu?
Co do mamy - mam zero doświadczenia co do laktacji, ale takie pytanie mnie naszło - czy matka przy tylu dzieciach może mieć jakieś zastoje i zapalenie sutka? :oops: Zupełnie się na tym nie znam, a ona za bardzo po brzuchu to się nie daje macać.. :oops: Może jednak powinnam jakoś to sprawdzać?
Sorceress Pleiades, koty, Sorceress' Knight, dwa książątka półkrwi i mała czarownica :)
http://emberiza.deviantart.com/

Obrazek

Pleiades

Od: Czw lip 29, 2004 13:07

Post » Wto maja 29, 2012 15:52 Re: Mam piwnicę, a w niej kotkę i 6 kociąt :/ - leczymy KK

Spytaj MariiD

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Wto maja 29, 2012 16:50 Re: Mam piwnicę, a w niej kotkę i 6 kociąt :/ - leczymy KK

Pleiades pisze:Kiedy należy próbować pierwszych pokarmów stałych i w jaki sposób je zachęcić, skoro nadal są tylko u mamy przy cycu?

Jak są z matką i ładnie przybierają na wadze i rosną to nie ma co się wychylać przed orkiestrę zbyt wcześnie. Możesz po prostu postawić rozmoczone suche dla kociąt w ich zasięgu. Gotowanego zmielonego kuraka, mielone wołowe mięso. Matka pewnie zacznie jeść, małe zaczną podchodzić z czasem i wtykać ryjki. Potem zaczną próbować.
Pleiades pisze:czy matka przy tylu dzieciach może mieć jakieś zastoje i zapalenie sutka?

Wątpię. Poobserwuj czy kociaki ssą ze wszystkich, zwłaszcza tych dolnych. Jeżeli ssą, to znaczy że ani zapaleń ani zastoi nie ma.
Pleiades pisze:Może jednak powinnam jakoś to sprawdzać?

Jak Ci to poprawi samopoczucie to szybko przeleć jej ręką po brzuchu jak będzie stać. :) Jak wszystko tak samo na wyczucie (temperatura i twardość) - jest ok.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Wto maja 29, 2012 19:43 Re: Mam piwnicę, a w niej kotkę i 6 kociąt :/ - leczymy KK

Przeleciałam jej po brzuchu dzięki zachętom MariiD :ok: Kotce się to nie spodobało za bardzo, mam ślady udrapań, ale już wiem, że cycuchy są wysuszone - tzn. czuć tylko wystające sutki - to chyba dobrze? :D :D A kocięta, jak dwoje wetów zaopiniowało - są dobrze odkarmione...
Najbardziej się bałam jakiegoś zapalenia cycka u mamy, ale chyba wszystko jest okej :oops: Ja naprawdę się na tym nie znam, moje dzieci mam odkarmione butelką :1luvu:

Ten KK to w tej chwili największy nasz problem... Oby to się dało wyleczyć...
Sorceress Pleiades, koty, Sorceress' Knight, dwa książątka półkrwi i mała czarownica :)

Obrazek

Pleiades

Post » Wto maja 29, 2012 21:34 Re: Mam piwnicę, a w niej kotkę i 6 kociąt :/ - leczymy KK

To wielkie :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: za wyleczenie KK.I czekam z niecierpliwością na zdradzenie tajemnicy...jakie mają imiona.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

kocurzyca41

Od: Pon gru 07, 2009 22:34

Post » Wto maja 29, 2012 21:47 Re: Mam piwnicę, a w niej kotkę i 6 kociąt :/ - leczymy KK

Pleiades pisze:Kotce się to nie spodobało za bardzo, mam ślady udrapań, ale już wiem, że cycuchy są wysuszone - tzn. czuć tylko wystające sutki - to chyba dobrze?

Było pewnie po karmieniu małych i zessały wszystko do cna. Możesz zacząć stawiać jedzenie w ich zasięgu. To potrwa zanim załapią.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Śro maja 30, 2012 8:13 Re: Mam piwnicę, a w niej kotkę i 6 kociąt :/ - leczymy KK

Patrzyłam dzisiaj jak mama karmi maluszki - ssą chyba ze wszystkich cyców, raz z tylnich, raz z przednich - tak jak się ułożą ;) Więc o sutki kotki na razie się nie martwię :ok:

Okej, a co dawać takim malutkim kociakom do jedzonka? Mam RC Kitten, ale chyba lepiej by było chrupki rozmaczać na papkę? A może zacząć od serka lub mielonego mięska podawanego do pysia na palcu? Każde pomysły mile widziane :)

Dobre wieści są takie, że dzisiaj, po ponad dobie leczenia, oczka już mają się lepiej - po raz pierwszy rano żadne z kociąt nie miało żadnego sklejonego. Ropa jeszcze leci, ale chociaż patrzeć na świat mogą.
No dobra, na KK też się zupełnie nie znam, ale załóżmy, że wyleczymy tę infekcję bakteryjną oczu. Co dalej? Przecież głównym winowajcą jest zakażenie wirusem, to się jakoś też leczy, czy po prostu kocięta po wyzdrowieniu oczek się szczepi?

Obrazek

Pleiades

Post » Śro maja 30, 2012 14:00 Re: Mam piwnicę, a w niej kotkę i 6 kociąt :/ - leczymy KK

Od razu mówiłam, że to kk :(
Ale jak będą leczone to będzie ok :ok:
ObrazekObrazek

martka

Od: Śro gru 28, 2005 23:11

Post » Śro maja 30, 2012 15:52 Re: Mam piwnicę, a w niej kotkę i 6 kociąt :/ - leczymy KK

No ja nie mogę ufać opiniom niesprawdzonym, ja zaufałam wetowi :( No i sie okazało, że źle.... Drugi wet dał mi kropelki i zaczynamy wychodzić na prostą...
Ech :/ Przepraszam, chyba nawaliłam...

Obrazek

Pleiades

Post » Śro maja 30, 2012 16:54 Re: Mam piwnicę, a w niej kotkę i 6 kociąt :/ - leczymy KK

Jakie nawaliłam, jakie nawaliłam, poprostu większość bezdomnych kotów niestety choruje na to dziadostwo :(
ObrazekObrazek

martka

Od: Śro gru 28, 2005 23:11

Post » Czw maja 31, 2012 8:24 Re: Mam piwnicę, a w niej kotkę i 6 kociąt :/ - leczymy KK

Dzisiaj z oczkami już jest naprawdę fajnie. Tylko jednemu kociakowi jeszcze leci ropa. Super, że kropelki pomagają, a mamusia też je antybiotyk bez zająknięcia :ok: Jak tak dalej pójdzie, to niedługo wstawię zdjęcia i przedstawię Wam moje przedszkole :)

Obrazek

Pleiades

Post » Czw maja 31, 2012 8:26 Re: Mam piwnicę, a w niej kotkę i 6 kociąt :/ - leczymy KK

Dobrze, że wszystko ku dobremu idzie :ok: Chętnie obejrzę Twoje przedszkole :D

issey32

Od: Śro maja 18, 2011 9:39

Post » Czw maja 31, 2012 8:33 Re: Mam piwnicę, a w niej kotkę i 6 kociąt :/ - leczymy KK

Też czekam na fotki :wink: a kk po prostu jest i to bardzo często i trudno uniknąć chorobska, zwłaszcza u kociąt - najważniejsze, ze są leczone. :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Czw maja 31, 2012 8:33 Re: Mam piwnicę, a w niej kotkę i 6 kociąt :/ - leczymy KK

Też trzymam kciuki :ok:
Odbierz PW :!:

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Czw maja 31, 2012 15:10 Re: Mam piwnicę, a w niej kotkę i 6 kociąt :/ - leczymy KK

Kciuki za maluchy i mamusię :ok:

miltonia

Od: Wto maja 08, 2007 18:29

[poprzednia][następna]