Wątek cukrzycowy VI

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto maja 22, 2012 21:01 Re: Wątek cukrzycowy VI

Kupiłam dwie sztuki po 9 złotych. Czyli te proszkowe. Tak na próbę. One nie wywindują cukru jakoś dramatycznie?
Weta zapytam o ten alusal i wyłapywacze fosforu. To na receptę czy tak można kupić? Jak dawkować?
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Od: Śro kwi 25, 2012 21:58

Post » Wto maja 22, 2012 21:47 Re: Wątek cukrzycowy VI

Małgorzata i Toffee pisze:
Kreatynina 194,8 (2,14)
Mocznik 19,6 (118,19)
Fosfor nieorganiczny 2,00 (6,2)

Małgosiu, coś chyba nie tak spisałaś te wyniki - nie pozamieniałaś?
Nie jest czasem tak :
mocznik 194
krea 2
fosfor 19?

Jeśli tak, mocznik jest wysoki i prawdopodobnie powoduje złe samopoczucie kota. Ja bym sie na Twoim miejscu skupiła teraz głównie na leczeniu nerek - leczenie i doprowadzenie nerek do stanu normalności jest o wiele, wiele trudniejsze niż cukrzycy ...
Jak Mamrot pisała, kot ma prawdopodobnie zgagę, pali go przełyk po prostu - spokojnie możesz kupić i podawac Famidynę. Bardzo ważne przy kocie nerkowym jest karmienie - musi jeść! Wciskaj na siłę, jak wypluwa, wciskaj z powrotem. Jak nie będzie jadł, nerki i wątroba nie będą pracowały, a to bedzie dla kota wyrok. Nie bedzie jadł - dojdzie anemia, która spowoduje dalszy brak sił.
MUSI jeść!
Koniecznie musi dostawac coś co wiąże fosfor - chociaż Alusal. Zapytaj o wspomaganie nerek, np . Prillium w syropku (będzie Ci łatwiej podać).
Mocznik niestety sam sie z organizmu nie wypłucze, naprawdę przydałyby kroplówki dożylne - chociaż ja bez ciągłego monitorowania morfologii nigdy nie ryzykuję kroplówek u kota nerkowego.
Kreatynina nie jest bardzo wysoka, prawdopodobnie podjęłyby pracę, gdyby udało sie nimi porządnie zająć - pewnie dostały przez cukrzycę :roll:

Bardzo trudna sytuacja, bo bardzo dużo niewiadomych - brak badań, których jak widze, w obecnym stanie kota nie jestes w stanie uzupełnić ... Przy tak kiepskich parametrach nerkowych i cukrzycy nie można w nieskończoność dawać narkozy do pobrania krwi :(

A gerberki próbowałas? Fajnie wchodza strzykawką ...
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Wto maja 22, 2012 22:49 Re: Wątek cukrzycowy VI

Avian, kopiuję dokładnie z wydruku badania:

Mocznik 19,6 (118,19) mmol/l (mg/dl) 5.0-11.30 (30.2-68.2)
Kreatynina 194,8 (2,14) umol/l (mg/dl) 0.1-168.00 (0.011-1.85)
Fosfor nieorganiczny 2,00 (6,2) mmol/l (mg/dl) 0.80-1.90 (2.5-5.9)

Gerberki strzykawką, mówisz... Patrzyłam dziś na gerberki, ale ten ich indyk wyglądał dokładnie jak żarcie dla kotów. Do strzykawki by nie wlazło. Może jakiegoś innego, bardziej ciapowatego poszukam jutro.
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Post » Śro maja 23, 2012 0:14 Re: Wątek cukrzycowy VI

Hej,

ja prawie 3 tygodnie karmiłam swoją kotkę, kupiłam blender ręczny i każdą saszetkę miksowałam z odrobiną wody, robiła się papka, która bez problemu przechodziła przez strzykawkę. Kupiłam blender w tesco za 25 pln. Naprawdę działa.

Pozdrawiam
Ewa

ksolia

Od: Pt kwi 27, 2012 20:31

Post » Śro maja 23, 2012 6:42 Re: Wątek cukrzycowy VI

Moja Panna Marple nie jadła dwa tygodnie.
Musiałam więc karmić ją strzykawką.
Indyk miksowany i kurczak z gerberka świetnie przechodzą przez strzykawkę i były wtedy podstawą żywienia - razem z convem proszkowym.
Do kurczaka albo indyka dolewałam właśnie wody albo rzadko rozrobionego conva i podawałam.
Ostatnio edytowano Śro maja 23, 2012 7:32 przez magaaaa, łącznie edytowano 1 raz

magaaaa

Od: Pt paź 30, 2009 19:14

Post » Śro maja 23, 2012 6:47 Re: Wątek cukrzycowy VI

Małgorzata i Toffee pisze:Avian, kopiuję dokładnie z wydruku badania:

Gerberki strzykawką, mówisz... Patrzyłam dziś na gerberki, ale ten ich indyk wyglądał dokładnie jak żarcie dla kotów. Do strzykawki by nie wlazło. Może jakiegoś innego, bardziej ciapowatego poszukam jutro.

Teraz rozumiem te wyniki - w nawiasach są w innych jednostkach. Ale to co napisałam wcześniej jest aktualne - mocznik wysoki, może powodować nudności. Famidyna jak najbardziej (raz dziennie możesz podać - to malutkie tableteczki, może uda Ci sie wcisnąć - jeśli nie, moja wetka przepisała Agatce na zgagę Alugastrin w płynie, może to się lepiej nada).

Co do gerberków - kupujesz te dla dzieci do 6 miesiaca życia. To czyste mięso, bez jakichkolwiek dodatków, indyk albo kurczak (bez warzyw!). To idealna maź ;) Przechodzi przez strzykawkę jak masło :D Ja do gerberka dodawałam żółtko przepiórcze, nerkowcowi dawałam też w gerberku Urticaps (to pokrzywa ze skrzypem, oczyszcza krew plus działa odbudowująco).
Obrazek

Avian

Post » Śro maja 23, 2012 7:41 Re: Wątek cukrzycowy VI

Małgorzata i Toffee pisze:Avian, kopiuję dokładnie z wydruku badania:

Recovery Royal canin - tacki z taką papka która dodatkowo rozrabiasz leciutko z wodą

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Śro maja 23, 2012 7:44 Re: Wątek cukrzycowy VI

Mamrot pisze:

Recovery Royal canin - tacki z taką papka która dodatkowo rozrabiasz leciutko z wodą

Recovery przy tych nerkach to niekoniecznie, choć oczywiście najważniejsze, żeby w ogóle jadł - jeśli mu zasmakuje, to dawaj. Bardziej sie nadadzą tez tacki RC - Senior. Tez jak masełko wchodzi.
Obrazek

Avian

Post » Śro maja 23, 2012 7:56 Re: Wątek cukrzycowy VI

Avian pisze:
Mamrot pisze:

Recovery przy tych nerkach to niekoniecznie, choć oczywiście najważniejsze, żeby w ogóle jadł - jeśli mu zasmakuje, to dawaj. Bardziej sie nadadzą tez tacki RC - Senior. Tez jak masełko wchodzi.

Daj spokój! ani recovery ani convalescence a tym bardziej gerber nie są docelowymi karmami dla chorych nerek ALE NAJWAZNIEJSZE ŻEBY KOT JADŁ. ZANIM SIE USTABILIZUJE KOTA NERKOWEGO TRZEBA ROBIĆ WSZYSTKO ŻEBY JADŁ, MOŻE TO BYC NAWET SASZETKA KITEKATA !!!! jak będzie dobrze to mozna próbować karmic tzw. karmami nerkowymi.NA OBECNYM ETAPIE CHODZI O TO ŻEBY ZJADŁ, NAWET SUROWE MIĘSO.

Mamrot

Post » Śro maja 23, 2012 8:10 Re: Wątek cukrzycowy VI

Recovery może nie być dobre przy schorzeniach nerek, tak mówi moja wet.
A kiedy kot jest chory na nerki to ważne żeby zjadł cokolwiek, nawet to.

PS: recovery nie przechodzi przez strzykawkę.

magaaaa

Od: Pt paź 30, 2009 19:14

Post » Śro maja 23, 2012 8:51 Re: Wątek cukrzycowy VI

magaaaa pisze:Recovery może nie być dobre przy schorzeniach nerek, tak mówi moja wet.
A kiedy kot jest chory na nerki to ważne żeby zjadł cokolwiek, nawet to.

PS: recovery nie przechodzi przez strzykawkę.

przechodzi.mówię, że przechodzi.kot ma jeść cokolwiek.

Mamrot

Post » Śro maja 23, 2012 9:07 Re: Wątek cukrzycowy VI

Mam jeszcze mokrego Ziwi Peaka - zmiksuję z wodą. Na razie wpadłam na mieszanie zółtek przepiórczych z wodą - podaję strzykawką.
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Post » Śro maja 23, 2012 9:10 Re: Wątek cukrzycowy VI

Małgorzata i Toffee pisze:Mam jeszcze mokrego Ziwi Peaka - zmiksuję z wodą. Na razie wpadłam na mieszanie zółtek przepiórczych z wodą - podaję strzykawką.

jakie pre rano?
czy badasz cukier poza PRE?

Mamrot

Post » Śro maja 23, 2012 9:26 Re: Wątek cukrzycowy VI

Cały czas mam "HI", badam mniej więcej co 8 godzin. Jestem przy dawce 1.0, ale tak ustawiam tłok, żeby na kresce była dolna część gumki, więc to jest mniej niż 1, ale ile mniej? Kto wie.

Kot nakarmiony. Sam skubnął może z pięć chrupek, ja doładowałam dwa żółtka przepiórcze z wodą i Ziwi Peaka zmiksowanego z wodą. Nieduża porcja, ale zawsze coś. Będę mu podawać co jakiś czas.
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Post » Śro maja 23, 2012 9:32 Re: Wątek cukrzycowy VI

Małgorzata i Toffee pisze:Cały czas mam "HI", badam mniej więcej co 8 godzin. Jestem przy dawce 1.0, ale tak ustawiam tłok, żeby na kresce była dolna część gumki, więc to jest mniej niż 1, ale ile mniej? Kto wie.

Kot nakarmiony. Sam skubnął może z pięć chrupek, ja doładowałam dwa żółtka przepiórcze z wodą i Ziwi Peaka zmiksowanego z wodą. Nieduża porcja, ale zawsze coś. Będę mu podawać co jakiś czas.

Małgosiu. wiem, że kocik nerwowo pochodzi do wszelkich "czynnosci" ale chyba trzeba jednak zrobić krzywą, czyli badać co 2 lub 3 godziny przez czas miedzy podaniami insuliny, trzeba sprawdzic czy się rusza cokolwiek.

Mamrot

[poprzednia][następna]