Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol .11

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto maja 08, 2012 14:49 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol .11

Wredne_Słonko pisze:
Mamrot pisze:
mpacz78 pisze:
Wredne_Słonko pisze:Dziewczyny, gdzie w okolicy Sopotu jest wet który robi zgrabne sterylki? Również aborcyjne. Nie musi być najtańszy. Pani podobno była u Irzyłowskiego i podobno kazał przyjść po pierwszej rujce 8)

Zgrabne sterylki robią Łukuciowie na Redłowie, ul. Korczaka 25, dołem, ale bardzo małe cięcia (jak ciąża to wiadomo większe). Wykonują sterylki u bardzo młodych kotek, nie trzeba czekac do rujki.
Aborcyjne też robią.

Nie wiem o co chodzi z pierwsza rujką i czekaniem, ale napewno jeśli J. Irzyłowski tak powiedział to myslał o kotce która mieszka w domu i może poczekać do pierwszej rujki. jeśli wolnozyjąca to nigdy by tak nie stwierdził, Ja robie wszystkim kotkom,również aborcyjne własnie u Jacka w Sopocie albo w jego Orłowskiej lecznicy "MRUKOT" - sterylek przerobiłam z nim 100 i bardzo jestem zadowolona, male cięcie, szwy wewnętrzne, żadna kotka nie musiała mieć kaftanika.polecam. operatorki Super to Monika, Madzia i Marta.

Babka ma dwie młode kotki, u jednej podejrzewa ciążę. Kotki zostały podrzucone więc są trochę domowe, trochę wychodzące ;) Może u weta powiedziała, że mieszkają w domu, stąd niejasność :roll:

no to Pani musi się jasno wyrazić kurczę ;), bo jesli mówi wprost, że może byc juz ciaża, to jedzie wet z koksem

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Wto maja 08, 2012 20:11 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol .11

Dziewczyny "przytulisko" to za duzo powiedziane. Pani Ewa, którą znam napisała projekt do miasta jako prezes stowarzyszenia (nazwy całej teraz nie pamietam) i dostała środki pewne na koty. Są tam budki, jest to ogrodzone ale nie wyrazi zgody na przejecie jakiejs grupy kotów. Tak sądze. Mysle, ze chodzi o to własnie miejsce. Widziałam coś na fotkach kiedyś ale na Morenie jest ogromny problem z kotami i Pani staje na głowie aby koty sterylizować i zdobywac kase np. na karme na karmicieli.
Nie powiem jak to wyglada szczegółowo bo musiałabym zadzwonić ale to kawałek miejsca, koło parkingu ogrodzony z budkami! To tyle.
pozdrawiam
Obrazek

aya13

Od: Sob lis 14, 2009 19:24

Post » Wto maja 08, 2012 20:21 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol .11

Podaje dane ze strony UM.
Zadanie miało nazwę -Zwiększenie bioróżnorodności miasta Gdańska w zakresie pomocy zwierzętom dzikim poprzez budowę przytulisk dla kotów wolno żyjących
Stowarzyszenie to - Gdański Animals - Towarzystwo Pomocy Zwierzętom
Suma - 6 840zł

Pani ewa bierze koty na dt do domu, szuka im domów, czasem mam z nia kontakt, w sprawie adopcji, nagłych przypadków, w sprawie sterylek. Sama pomagałam łapać kotki z Moreny w tamtym roku. Ma klatke łapkę zakupioną ze środków stowarzyszenia. Mimo takiego celu daleka jest od wybudowania przytuliska z prawdziwego zdarzenia :kotek:
Ostatnio edytowano Wto maja 08, 2012 21:41 przez aya13, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

aya13

Post » Wto maja 08, 2012 20:34 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol .11

http://trojmiasto.gumtree.pl/c-Zwierzak ... Z377608557 513505461 pisałam

Oddam 5 kotów. 1 kotka (tygrysek) i 4 kocurki (2- całe czarne + 2- czarne z białym krawacikiem, pyszczkiem i łapkami). Przebywają w warunkach domowych, zadbane.
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Wto maja 08, 2012 21:16 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol .11

aya13 dzięki za info, pani Gabrysia była dziś tam na miejscu, jej entuzjazm trochę opadł.
Myślę, że pani Ewa robi bardzo wiele dobrego dla kotów, chwałą jej za to.
Swoją drogą brawo za wyciągnięcie jakichś pieniędzy od miasta, bierzmy przykład!
Ale nie będziemy przenosić kotów wolnożyjących ze Stogów (przynajmniej ja nie będę brała w tym udziału), to jest bez sensu, pani Ewa wyraziła chęć przyjęcia kotów ze Stogów i karmienia ich, ale ja obwiam się, że koty po przeniesieniu się tam nie odnajdą, że rozpierzchną się po okolicy, nie wiadomo jaki będzie ich los, mimo wszystko uważam, że powinny zostać tam gdzie są, w tym roku nie było wcale zadnych zdarzeń znęcania się nad kotmi tam, tylko wlaściciel posesji, na której bytują koty wyciął jakieś drzewa, w zeszłym roku faktycznie ktoś celowo zabił kotkę tam...
Ale jednak koty znją tam okolicę, muszą sobie radzić, ja pomogę pani Gabrysi w sterylizacjach.
Morena pzrecież tez ma swoje problemy z kotami, nie sądzę aby celowe było zwożenie tam kolejnych.
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Od: Pon wrz 15, 2008 16:00

Post » Wto maja 08, 2012 21:39 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol .11

mpacz78 pisze:aya13 dzięki za info, pani Gabrysia była dziś tam na miejscu, jej entuzjazm trochę opadł.
Myślę, że pani Ewa robi bardzo wiele dobrego dla kotów, chwałą jej za to.
Swoją drogą brawo za wyciągnięcie jakichś pieniędzy od miasta, bierzmy przykład!
Ale nie będziemy przenosić kotów wolnożyjących ze Stogów (przynajmniej ja nie będę brała w tym udziału), to jest bez sensu, pani Ewa wyraziła chęć przyjęcia kotów ze Stogów i karmienia ich, ale ja obwiam się, że koty po przeniesieniu się tam nie odnajdą, że rozpierzchną się po okolicy, nie wiadomo jaki będzie ich los, mimo wszystko uważam, że powinny zostać tam gdzie są, w tym roku nie było wcale zadnych zdarzeń znęcania się nad kotmi tam, tylko wlaściciel posesji, na której bytują koty wyciął jakieś drzewa, w zeszłym roku faktycznie ktoś celowo zabił kotkę tam...
Ale jednak koty znją tam okolicę, muszą sobie radzić, ja pomogę pani Gabrysi w sterylizacjach.
Morena pzrecież tez ma swoje problemy z kotami, nie sądzę aby celowe było zwożenie tam kolejnych.

Tez tak myśle, być może Pani Ewa miała takie cele ujete w projekcie, że dała by rade je wykarmić. Sama prowadzi sklep zoologiczny na osiedlu. Nie wiem ile tych kotów ze Stogów jest ale tez mysle, ze przenoszenie nie ma sensu.
Koty szybko by sie rozeszły bo wiele jest tam budek pod balkonami i karmicieli- jednak niewielu samodzielnie sterylizuje koty. Podpowiem tylko, ze jesli byście miały duzy problem ze sterylkami to warto sie do Pani Ewy zwrócic- ma zarezerwowane sporo miejsc u dr słowikowskiego i moze w krytycznej sytuacji odstąpi kilka;-)))) Mi pomogła kilka razy.
Odnosnie projektów to rzeczywiscie świetny pomysł. Ja sama pisze tam projekty ale na cele zwiazane z młodzieżą, dziecmi bo tym sie zajmuje. Wnioski sa dośc proste, kosztorys tez ale zawsze trzeba ując 1% wkładu własnego w rozliczeniu. Trzeba jednak prowadzic dokumentacje, faktury oczywiscie przelewowe bo pieniazki nie są fizycznie dostępne tylko przelane na konto fundacji. No i akurat nie naleze do fundacji czy stowarzyszenia działającego na rzecz zwierząt. Kilka razy byłam zapraszana na spotkania stowarzyszenia pani Ewy ale poki ciagle trwa sprawa z lisiarnią czasu by mi nie starczyło. Teraz teren bytowania kotów z lisiarni znów jest zagrożony gdyz wytyczono tam szlaki piesze dla ludzi chcacych dojśc do pętli tramwajowej która ruszy w maju. Wiekszosc bud została przeniesiona na teren lisiarni zabudowanej, za zgodą lisiarza. Trwaja negocjacje odnosnie odkupienia przez spółdzielnie części terenu a wtedy budy będą zlikwidowane a koty ....??? ...ale to inna historia
Pozdrawiam
Obrazek

aya13

Post » Śro maja 09, 2012 18:34 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol .11

Byłam dziś ze swoją 13latką u Weta we Władysławowie.
Przeogromnie mnie zaskoczyło , że tutejsza straż miejska wyłapuje bezdomniaki na sterylki, że ma klatki-łapki :)
Co prawda trzeba zgłosić problem i dopiero wtedy przyjadą , ale to mega postęp.

Wetka bardzo fajna.
Przywieźli jej kotkę bezdomną z kociętami, kotka kontaktowa, czyli pewnie ktoś ją wyrzucił .
Kocięta mają 5dni, ale są ślepym miotem...
Może ktoś by chciał kotkę karmiącą z kociętami -buraski ??

seja

Od: Sob lis 29, 2008 6:23

Post » Czw maja 10, 2012 9:40 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol .11

seja pisze:[...]
Przeogromnie mnie zaskoczyło , że tutejsza straż miejska wyłapuje bezdomniaki na sterylki, że ma klatki-łapki :)

Aby napewno na sterylki? i co odwożą kotki spowrotem?
Jeśli tak to super.
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Post » Czw maja 10, 2012 9:50 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol .11

Jednak pani Gabrysia ze Stogów podjęła decyzję po rozmowach z panią Ewą z Kusocińskiego o przeniesieniu grupy 8 kotów ze Stogów na Morenę. Nie daje się odwieźć od tego pomysłu. Ja nie jestem do tego przekonana.
Pani Gabrysia szuka kogoś kto jej pomoże to zrealizować czyli koty wyłapie i przewiezie.

Grupa kotów bytuje głównie na prywatnym terenie, opuszczonej, niedokończonej budowy na Stogach przy ul. Zimnej, niedawno wycięto tam drzewa, istnieje opcja, że budowa ponownie ruszy i koty i tak będa musiały się z tamtąd wynieść.
Pani Ewa z Moreny chce te koty przyjąć i karmić.

Jak uważacie, czy to jest sens te koty przenosić i jak to zorganizować...

Ja mam prawie 40km w jedną stronę na Stogi, mam sporo tematów kocich do ogarnięcia na Orłowie, na Witominie, i w Gdyni, nie mam czasu jeździć tam na Stogi aż po tyle kotów, nie dam rady czasowo i finansowo. 8 kotów złapać tak, żeby je przewieźć w jeden dzień najlepiej to jest trochę czasu i kilka razy trzeba by obrócić....
Poza tym nie wiem czy na pewno to jest dobry plan.
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Post » Czw maja 10, 2012 10:37 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol .11

mpacz78 pisze:
seja pisze:[...]

Aby napewno na sterylki? i co odwożą kotki spowrotem?
Jeśli tak to super.

Na sterylki :) i odwożą spowrotem.

Dziś Wetka zadzwoniła.
Jest bardzo zainteresowana współpracą z nami.
Podałam namiar do Marleny.

Ta kotka dziś będzie wysterylizowana.
Straż dziś znalazła 2kociaki , odwieźli je do lecznicy. Kotka je zaadoptowała... i szuka tymczasu sponsorowanego na miesiąc dla kociaków z matką...

seja

Od: Sob lis 29, 2008 6:23

Post » Czw maja 10, 2012 12:57 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol .11

prosze przekazcie dalej moze ktos widzial

https://www.facebook.com/#!/photo.php?f ... =1&theater

MagdaGdynia

Od: Śro gru 06, 2006 21:27

Post » Czw maja 10, 2012 19:56 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol .11

ktorego weta na Przymorzu, badz w Oliwie polecacie jako dobrego i takiego, co nie zdziera kasy?
kolegi kocur ma jakies problemy skorne i chcialby sie udac do kompetentnego weterynarza i w miare niedrogiego
"Niech no on tylko wróci,
niech no się pokaże.
Już on się dowie,
że tak z kotem nie można.
Będzie się szło w jego stronę
jakby się wcale nie chciało,
pomalutku,
na bardzo obrażonych łapach". W. Szymborska

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=130647

anula790820

Od: Sob lut 19, 2011 21:49

Post » Czw maja 10, 2012 20:03 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol .11

anula790820 pisze:ktorego weta na Przymorzu, badz w Oliwie polecacie jako dobrego i takiego, co nie zdziera kasy?
kolegi kocur ma jakies problemy skorne i chcialby sie udac do kompetentnego weterynarza i w miare niedrogiego

Marea poleciła mi Sobotke na Czarnym Dworze i jestem baardzo zadowolona. Mój portfel też ;)

Wredne_Słonko

Od: Czw lis 16, 2006 19:06

Post » Czw maja 10, 2012 20:04 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol .11

anula790820 pisze:ktorego weta na Przymorzu, badz w Oliwie polecacie jako dobrego i takiego, co nie zdziera kasy?

za falowcem na obrońców wybrzeża dr Ada. A co ten kot je? bo często są alergie pokarmowe. Jeżeli to nie to to trzeba pobrać naskórek i do badania zawieźć ale to już wet zrobi. Jeżeli kot wychodzi to mogą to być pchły.
Obrazek

biamila

Od: Czw gru 14, 2006 21:03

Post » Czw maja 10, 2012 21:32 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol .11

W Oliwie polecam Popławskiego, Na Bitwy Oliwskiej, najlepszy z wetów jakich znam, jak coś poważnego się dzieje to tylko do niego uderzam ;) i jak inni nawet świetni weci dają ciała ;) albo są nieskuteczni w diagnozach
Obrazek

Marea

Od: Pon lut 23, 2009 22:05

[poprzednia][następna]