passa pisze:XAgaX pisze:marioka pisze:XAgaX pisze: czy nie pokonać urzędników ich własną bronią uruchamiając kastracje interwencyjne w Schronisku... idąc logiką pani urzędniczki da się to zrobić na podstawie wytłuszczonych przeze mnie punktówbankowiec
To ja wytłuszczę inaczej:
Art. 11a. 1. Rada gminy wypełniając obowiązek, o którym mowa w art. 11 ust. 1,
określa, w drodze uchwały, corocznie do dnia 31 marca, program opieki
nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności zwierząt.
Cały pic polega na różnicy między pojęciami: zwierzę bezdomne a zwierzę wolno żyjące i to właśnie wykorzystali opolscy urzędnicy, bo ustawodawca nie obliguje gmin do opieki nad zwierzętami wolno żyjącymi.
zastanawia mnie tylko, dlaczego przez x lat finansowali kastracje? co się zmieniło poza budżetem?
Zmieniła się ustawa o ochronie zwierząt.W tym zapisy o obowiązkach gmin wobec zwierząt bezdomnych.Zabrakło terminu Sterylizacja.Kluczowego terminu.Biorąc pod uwagę opór naszych urzędników w poprzednich latach przed podwyższeniem kwoty przeznaczanej na sterylizacje (środki zawsze kończyły się gdzieś w sierpniu),można przypuszczać,że oni nigdy tego procederu za bardzo nie popierali.A teraz w końcu dostali oręż do ręki.I to od kogo - od samych obrońców praw zwierząt!Ustawy i ich nowelizacje to dokumenty prawne i nie można sobie w nich lekkomyślnie dodawać lub usuwać terminów,bo tak to się potem kończy i można wyrządzić więcej szkód niż pożytku.Niestety powoli zaczynam mieć wątpliwości co do wartości tej nowelizacji.
Podejrzewam, że dla obrońców zwierząt po prostu było jasne, że zapobieganie bezdomności = sterylizacja, i nie dodali tego do ustawy, co było błędem.
Z drugiej strony pani naczelnik wydziału zapomina o tym, co wykazałam w poprzednim poście (dopowiedziała sobie troszeczkę), i o starej jak świat zasadzie, że co nie jest explizit zakazane, jest dozwolone.
Ponieważ pani upiera się, że zwierzę po kastracji musi zostać w schronisku, niech jej woli stanie się zadość- kotka po zabiegu tydzień musi przecież odpoczywać, zanim ją się wypuści na wolność. Schronisko jest zobowiązane kastrować. I tak sama się pokonała własnym orężem.