Nie tylko dla VIP-ów, cz.3.......Bezdomniaki.

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt maja 04, 2012 22:09 Re: Nie tylko dla VIP-ów, cz.3.......Bezdomniaki.

ruda32 pisze:
kamari pisze:Gosiu, nie mogę się do ciebie dodzwonić.

Dziewczyny, ile kosztuje wynajęcie mieszkania w Częstochowie?

różnie bywa
przeglądałyśmy ogłoszenia
ja myślę ,że trzeba zacząć zbierać pieniądze

ja widze po bazarkach teraz jaka lipa jest a tu najmniej 500 na miesicac potrzeba :cry:
www.pomagam.pl/przeponazosi młoda kotka adoptowana ze schroniska pilnie zbiera na operację przepukliny przeponowej

Karolek(ona)

Od: Wto lip 05, 2011 19:33

Post » Pt maja 04, 2012 22:11 Re: Nie tylko dla VIP-ów, cz.3.......Bezdomniaki.

ale nie może mieszkać pod mostem z dziewczynkami i zwierzętami
Obrazek...Obrazek

ruda32

Od: Pt maja 21, 2010 21:56

Post » Pt maja 04, 2012 22:14 Re: Nie tylko dla VIP-ów, cz.3.......Bezdomniaki.

Pomijam ceny, bo Warszawa nie Częstochowa, ale mam za sobą szukanie mieszkania do wynajęcia.
Miałam dwóch prawie dorosłych synów - tak jak Gosia dziewczyny - i miałam wtedy TYLKO Gabunię. Czyli jednego, małego psa.
Ni cholery ludzie się nie chcieli zgodzić na zwierzę w wynajmowanym mieszkaniu.
Owszem, znalazłam w końcu jedno - pokój przy wolnostojącym garażu na absolutnych peryferiach.
Może trzeba iść w tym kierunku?

Megana

Od: Śro gru 31, 2008 1:14

Post » Pt maja 04, 2012 22:18 Re: Nie tylko dla VIP-ów, cz.3.......Bezdomniaki.

Gosia mieszkać pod mostem nie będzie, w razie czego zjedzie do mnie. Luksusów nie ma, ale są dobre szkoły dla dziewczynek, a jakby co, to i Warszawa blisko. Tylko z Michasią bladym świtem wychodzić nie będę, bo jestem rano leniwa.
Obrazek
Obrazek

kamari

Od: Pt lip 04, 2008 6:20

Post » Pt maja 04, 2012 23:43 Re: Nie tylko dla VIP-ów, cz.3.......Bezdomniaki.

Gosieńko, pamiętaj też o mnie... w prawdzie mam 8 kotów (chwilowo 9 :roll: ) i dwa psy, ale damy radę :ok:
Mieszkałem z kilkoma mistrzami Zen. Wszyscy byli kotami - Eckhart Tolle
Obrazek Obrazek

Bianka 4

Od: Wto sie 10, 2010 21:35

Post » Sob maja 05, 2012 0:33 Re: Nie tylko dla VIP-ów, cz.3.......Bezdomniaki.

Gosiu, widzę, ze jednak zaalarmowalaś forum - bardzo dobrze. :ok:
A ja powtórzę pytania, które zadalam w PW
- czy w obecnym mieszkaniu jesteś zameldowana ?
- czy masz prawo do mieszkania socjalnego / komunalnego?
- czy wlaściciel przedstawil jakąś propozycję ?
- czy Um lub opieka spoleczna ma możliwość dofinansowania wynajmu prywatnego ?

Dodatkowe pytanie , jakie mi się nasunęlo - czy z nabywcami nie da się dogadać ??? no bo skoro to sąsiedzi....

Generalnie podstawową kwestią jest meldunek i umowa wynajmu. Jeśli choc jeden z tych warunków jest spelniony, to mozna walczyć. Bez nakazu eksmisji nie można nikogo wyrzucić na bruk. Albo obecny , albo przyszly wlaściciel musi zapewnic lokal zastępczy. Bo jeśli masz meldunek i nabywcy są świadomi, że kupują nieruchomość z lokatorem , to muszą też być świadomi , że ot, tak wyrzucić go nie mogą. Nie wiem , czy to jest ogólnopolskie , ale u nas jest takie stowarzyszenie chroniące lokatorów prywatnych kamienic przed zakusami wlaścicieli.
Ale to wszystko rozbija się wlaśnie o sprawę meldunku...

Gosik - szukać po dalekich peryferiach , moze dziewczyny z Częstochowy cos uslyszą , tak na zasadzie jedna pani drugiej pani , moze jacyś starsi ludzie , w zamian za pomoc nie zedrą skóry. Peryferie mają dobre strony - malo kto zwraca uwagę na zwierzaki.
W MOPSie powinny być dyżury bezplatnych prawników - co maja do powiedzenia w temacie?

Gosiu, wiesz, ze ode mnie kciuki masz wielkie , pomóc mogę tylko radą , bo gdybym miala choć dwa metry wolnej podlogi , to namawialabym Cię na przyjazd do Poznania. Praca jest - kiepska , ale jest. Mieszkania są , oczywiście mówię o wynajmie. Jak swoje wynajmowalam , to mówię wlaścicielowi , ze mam kota , a on na to, że on ma dwa koty i dwa psy , więc ma przewagę :mrgreen:

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Sob maja 05, 2012 1:46 Re: Nie tylko dla VIP-ów, cz.3.......Bezdomniaki.

Zameldowanie nie ma żadnego znaczenia, to tylko kwestia administracyjna, w żaden sposób nie związana z prawem do lokalu.
Obowiązek zapewnienia lokalu zastępczego ma tylko gmina jako właściciel nieruchomości, z którego ktoś ma być eksmitowany i tylko w określonych warunkach (jeśli takie prawo służy), żaden inny właściciel nieruchomości takiego nie ma.

Natomiast kwestia dofinansowania do czynszu najmu mieszkania to ciekawy pomysł, warto się dowiedzieć co i jak (bardziej MOPS niż gmina ale warto pytać i tu i tam). Racja w tym, że bez prawomocnego wyroku eksmisyjnego nie można kogoś zmusić do wyprowadzenia się ale to najpewniej oznacza konflikt z właścicielem, może rzeczywiście spróbować pogadać?

Carmen201

Od: Pt maja 07, 2010 7:49

Post » Sob maja 05, 2012 7:15 Re: Nie tylko dla VIP-ów, cz.3.......Bezdomniaki.

hej Cioteczki ;)

wiecie, ja mysle że ten nowy własciciel chcę kupic tą część po to, żeby poszerzyć swoją dzialalność....
tam za "ścianą" jest mechanik samochodowy :roll:
umowę najmu to Gosia ma pewnie tak napisaną, że własciciel ma wszystko a ona nic.... czyli pewnie się tak popodpierał różnymi warunkami, punkcikami i innymi, że jest nie do przeskoczenia...

znowu za oknem ciepełko.....
uciekam sprzątać bo jakiś bałagan mi sie wkradł......
Obrazek Obrazek

johaśka

Od: Nie mar 14, 2010 22:25

Post » Sob maja 05, 2012 7:17 Re: Nie tylko dla VIP-ów, cz.3.......Bezdomniaki.

Carmen201 pisze:Zameldowanie nie ma żadnego znaczenia, to tylko kwestia administracyjna, w żaden sposób nie związana z prawem do lokalu.
Obowiązek zapewnienia lokalu zastępczego ma tylko gmina jako właściciel nieruchomości, z którego ktoś ma być eksmitowany i tylko w określonych warunkach (jeśli takie prawo służy), żaden inny właściciel nieruchomości takiego nie ma.

Natomiast kwestia dofinansowania do czynszu najmu mieszkania to ciekawy pomysł, warto się dowiedzieć co i jak (bardziej MOPS niż gmina ale warto pytać i tu i tam). Racja w tym, że bez prawomocnego wyroku eksmisyjnego nie można kogoś zmusić do wyprowadzenia się ale to najpewniej oznacza konflikt z właścicielem, może rzeczywiście spróbować pogadać?

Carmen201 chyba nie do końca masz rację, moja znajoma odziedziczyła dom w którym był zameldowany gość i co? nie mogła go wyrzucić, musiała mu zapewnić lokal zastępczy, na szczęście okazało się, że gość od dawna przebywa w psychiatryku i już nie wrócił do domu, ale stracha miała bo nie dość, że dostała go niejako w spadku to jeszcze miała mu mieszkanie dać albo się nim opiekować choć to żadna rodzina.

dinzoo

Od: Śro lip 07, 2010 15:12

Post » Sob maja 05, 2012 8:07 Re: Nie tylko dla VIP-ów, cz.3.......Bezdomniaki.

A do Ełku byś nie chciała? Tutaj co prawda totalnie drugi koniec Polski ale ładnie i mieszkania tańsze :wink: Sąsiedzi chcą sprzedać mieszkanie ok 60m. Po jajka w kapciach byś mogła przychodzić 8)

juana

Od: Śro cze 15, 2011 7:19

Post » Sob maja 05, 2012 8:30 Re: Nie tylko dla VIP-ów, cz.3.......Bezdomniaki.

Obrazek

najpierw wynajem teraz kupno - no Gocha rozbijaj świnke skarbonke :roll:
www.pomagam.pl/przeponazosi młoda kotka adoptowana ze schroniska pilnie zbiera na operację przepukliny przeponowej

Karolek(ona)

Od: Wto lip 05, 2011 19:33

Post » Sob maja 05, 2012 10:08 Re: Nie tylko dla VIP-ów, cz.3.......Bezdomniaki.

Przeczesałam w nocy internet. Znalazłam jedno maluteńkie mieszkanko w Częstochowie za 500 zł plus opłaty.

To, co piszą dziewczyny o szukania mieszkania na zadupiu, ma chyba najwięcej sensu. Nie mówię, że Siedlce to najlepsze wyjście, ale na przykład tutaj można wynająć za 400 zł mały domek z ogródkiem (pokój albo dwa, kuchnia, łazienka, stan lepszy, niż to, w czym teraz mieszkają dziewczyny).

Najważniejsza jest praca, może zacząć od tej strony i nie patrzeć na miasto?

Podstawowe pytanie - Gosiu, czy jesteście skłonne się przeprowadzić?
Obrazek
Obrazek

kamari

Post » Sob maja 05, 2012 10:11 Re: Nie tylko dla VIP-ów, cz.3.......Bezdomniaki.

..................................
30.07.09 Maciuś [*] 02.10.10 Kocik [*] 16.12.10 Pusia [*] 10.07.14 Meliska[*] 23.01.18 Boluś [*] Kubuś [*] 07.10.2019 Kisia [*] 09.06.2021 Piracik [*] 07.03.2022 Kacperek [*] 05. 01. 2024 Belfaścik [*] 16. 02. 24 Figa [*] 22.02.25 Tulinka [*]15.04.25 Kropek [*] 06.05.25 Ptysiek 08.05.25 wybaczcie mi, do zobaczenia...

puszatek

Od: Sob lut 05, 2011 21:53

Post » Sob maja 05, 2012 10:15 Re: Nie tylko dla VIP-ów, cz.3.......Bezdomniaki.

Jeszcze się poprawię, chodzi mi zmianę miasta.
Obrazek
Obrazek

kamari

Post » Sob maja 05, 2012 10:18 Re: Nie tylko dla VIP-ów, cz.3.......Bezdomniaki.

kamari pisze:Jeszcze się poprawię, chodzi mi zmianę miasta.

dla Gosi zmiana do przeżycia pewnie ale dziewczynki mają szkoły ,znajomych,dla dzieci to ciężkie zmiany
Najlepiej byłoby uprosić właściciela o czas do wakacji ,argumentując szkołami
będzie więcej czasu na działanie
Obrazek...Obrazek

ruda32

Od: Pt maja 21, 2010 21:56

[poprzednia][następna]