PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro maja 02, 2012 21:56 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

Myślę że koniecznie powinieneś się skontaktować z wetem, kocurek powinien dostać odżywczą kroplówkę (chyba że dasz radę go karmić na siłę) i myślę że warto mu powtórzyć badania krwi, może coś się zmieniło, bo coś się dzieje że on tak odmawia jedzenia.
Kot nie może się głodzić, bardzo mu to szkodzi, szczególnie kot chory, z jakimiś zaburzeniami. On wtedy miał rozstrojony jonogram, teraz może być jeszcze gorzej :(
Zresztą to może być też przyczyną problemów z jedzeniem.

Jak kocurek się czuje poza tym?

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Czw maja 03, 2012 6:17 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

Chodzi o to ze kot pije i je ale tylko watrobke, przez jeden dzien nie jadl wateobki tylko cos inneyo, na drugi dzien juz nic nie chcial, w ten upal, a wczoraj juz normalnie zjadl dwa razy ale wlasnie watrobke, a ja go tym nie chce karmic ale chyba bede musial ;( i dopiero jak go podlecze to po woli bede mu zmienial diete, tak?

poppe

Od: Nie lut 06, 2011 8:27

Post » Czw maja 03, 2012 7:03 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

Wiesz, kurczę, tylko problem może być w tym że przyczyną choroby może być to co kocurek je, więc trudno mówić o podleczeniu w takiej sytuacji :(
Niech trochę jej je, żeby się nie głodził, ale bardzo bym się starała żeby było wątróbki jak najmniej.

Blue

Post » Czw maja 03, 2012 7:34 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

A ten jonogram był wyrównywany?
Bo to trzeba zrobić w miarę szybko.
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Czw maja 03, 2012 7:48 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

Nie byl jeszcze, w piatek lub poniedzialek bede u weta na kroplowce, a nie wiem jak to sie i czym wyrownuje? Kroplowkami wlasnie?

poppe

Post » Czw maja 03, 2012 10:54 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

???? :oops:

poppe

Post » Czw maja 03, 2012 21:16 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

Pomozcie ;((

poppe

Post » Pt maja 04, 2012 8:00 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

??????

poppe

Post » Pt maja 04, 2012 8:05 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

W sytuacji, gdy kot nie je oczekiwanie do poniedziałku może przynieść opłakane skutki.
Jedź do weta już.

Kup mu saszetki RC Convalescence u weta i tym podkarmiaj.
Najszczęśliwszą nie będę już nigdy, ale dajcie im dom:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=163179

najszczesliwsza

Od: Nie mar 04, 2012 23:43

Post » Pt maja 04, 2012 8:31 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

Jak nie je sam, kup coś w stylu gerberków (takie dla dzieci do 6-miesiaca życia, kurczak albo indyk, tylko bez warzyw) albo jakieś tacki RC np Senior albo Recovery - strzykawkę w dłoń i wciskaj na siłę. Na pewno będzie pluł na początku, ale nie poddawaj się. Strzykawkę z boku pyszczka, jak sie kończą zęby, tylko nie wciskaj tłoczka za szybko, bo biedak nie zdąży połknąć i bedzie faktycznie pluł.
Zapytaj tez weta o puszkę Troveta dla rekonwalescentów - to jest mięsko w płynie, ładnie pachnie.
Spróbuj żółtko ze śmietaną pomieszać, dodaj trochę ciepłej wody - będzie miało zapach i nie będzie zbyt gęste.
Kup pastę Calo-Pet i kilka cm dziennie wepchnij do ryjka.
Możesz kupić elektrolity w proszku RC, do rozpuszczania w wodzie - na pewno się przyda mu trochę dać.
Moja kotka przetrwała 2 tygodnie tylko na Calopecie i elektrolitach, ale była już bardzo bardzo słaba.
Tak naprawdę tylko steryd ją uratował wtedy - zaczęła sama jeść i najważniejsze - przyswajała jedzenie. Jak pisałam wcześniej objawy i wyniki miała/ma bardzo podobne do Twojego kota. Nie jest zdrowa, ale przynajmniej je i daje mi możliwość leczenia i diagnozowania.

Dawaj jedzonko jak najczęściej, małe ilości.
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Pt maja 04, 2012 14:20 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

Nieszczesliwa pisalem ze kot je ale tylko watrobke od lat! Fak ;/ chcialem go zaczac karmic czyminnym ale on tylko watrobke chce jesc i czasem wedline, chce mu poprostu zmienic diete ale mi sie nie udaje, tylko nawet zaprze sie na dwa dni i nic nie bedzie chcial tylko bedzie czekal na ta watrobke, teraz rano mu daje watrobke wieczorem staram sie wciskac mu co innego jak ze chce;/ w ciagu dnia tez wszystko tylko nie watrobke i ciezkoe ;/ dzieki avian skorzystam z rad, ale jak on nie bedzie chcial jesc nowych rzeczy to przeciez wczasie antybiotykow nie bede glodzil prawda i musi zjesc nawet ta nieszczesliwa watrobke??? ;/

Na ta chwile wyprobowalem rybe surowa , piers gotowana, wolowine, zoladki, serca, suche sanabell na siersc i wzork, nerki, dla seniora, i nic on chce ciagle watrobke ;/ royala canin jadl jedynie ypung ta dla kotow bobasow ;p na te chwile z supelemtacji dostaje gimpet multivitaminy extra pasta, raz w tyg gimpet paste do odklaczania, i prepreparat na na stawy z omega 3 cos na A sie zwie.

No i do tego raz dzienjie antybiotyk w strzykawkach, i lakcid na oslone. W poniedzialek mam przyjechac z kotem na kroplowke, i pewnie te jony bedziemy z wetem mu stabilizowac
PROSZE DORADZCIE JAK JA MOGE GO NAUCZYC JESC CO INNEGO I JAK TO ZACZAC ROBIC???;(

Tak wyglada moj weteran grzal sie w sloncu na plecach ;p
http://www.fotopliki.pl/fotki/d1f4db6f12.jpg

poppe

Post » Pt maja 04, 2012 17:36 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

Help help help ;)

poppe

Post » Pt maja 04, 2012 18:53 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

A próbowałeś mieszać mokrą karmę z drobnymi kawałkami wątróbki? Wątroba ma intensywny smak, karma puszkowa go łatwo przejmie.
Pisałeś że suche kocurek je?

Nie ma cudów, gdy kot od lat je coś co mu bardzo smakuje - nie przestawi się łatwo na inny pokarm.
To wymaga konsekwencji, pomysłu, starań. Na dokładkę Twój kot ma rozregulowany jonogram, co bywa nawet stanem zagrożenia życia, nie można dopuszczać do stanu gdy kot wogóle nie je, choćby jeden dzień. Trzeba go wtedy np. karmić na siłę strzykawką.

Blue

Post » Sob maja 05, 2012 6:48 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

Tak mieszalem, on odrazu wyczuwa ze z watrobka jest inny pokarm i ogon w druga strone i odchodzi, jeszcze sprobuje tego rc senior lub recovery, i te miesko w plynie o ktorym pisala pani wyzej, tak suche kot jadl, ale na poaczatku, teraz jakos malo chetnie chce, ale bede probowal, bo na pewno go watrobka juz nie chce truc.

Blue a jak wyglada wyrownywanie jonogramu? Czy to wet kroplowkami bedzie robil, czy jak, jaki najlepszy sposob? Pozdr.

poppe

Post » Sob maja 05, 2012 7:14 Re: PODWYZSZONE LEUKOCYTY we krwi U KOCURA

Z tego co piszesz to ja podejrzewam że do objawu ze strony łapek, osłabienia, doszedł kolejny objaw - brak apetytu. Kocurek wątróbkę jeszcze je - bo ją uwielbia i wcześniej była postawą jego diety - ale jego apetyt jest coraz mniejszy.
To kiepsko :(
Tym bardziej że czas leci, coś się dzieje.

Jonogram wyrównuje się na różne sposoby - przede wszystkim trzeba szukać przyczyny tego co się dzieje. Jeśli kocurek ma hiperkalcemię z powodu przedawkowania wit D wywołanej fatalną dietą wątróbkową - to podstawą jest jej całkowite wykluczenie z diety, czasem podaje się różne preparaty które zmniejszają, zwiększają wchłanianie pewnych pierwiastków (tudzież te pierwiastki), czasem się kota płucze kroplówkami - wszystko zależy od tego co się dzieje, co wet uzna za najgroźniejsze w danej sytuacji.
Ale podstawa - to znalezienie przyczyny i jej wyeliminowanie jeśli to możliwe.

Blue

[poprzednia][następna]