PALUCH 7-GPK Mrau.Chore koty potrzebują weterynaryjnych karm

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Czw kwi 26, 2012 11:25 Re: PALUCH 7-Podaruj Paluszkom 1% GPK MRAU :) już kocięta! :

Aniela, ja to rozumiem, tylko zastanawiam się JAK sensownie tę kampanię wykonać aby przyniosła efekt jakiego oczekujemy.

Klauduska, chodzi o to okienko co to je zamknęli po czterech dniach?
Obrazek Obrazek

jamkasica

Od: Śro sie 25, 2010 9:42

Post » Czw kwi 26, 2012 11:55 Re: PALUCH 7-Podaruj Paluszkom 1% GPK MRAU :) już kocięta! :

trzeba wymyślić dobre hasło. to najważniejsze. Hasło główne i 2-3 zdania pod spodem o co chodzi. i zastanowić się nad doborem zdjęć. Zrobimy z tego "łańcuszek" przekazywany sobie na fb, tak żeby ludzie mogli sobie to udostępniać i tak poszerzymy świadomość. a na fb można założyc stronę informacyjną- po prostu. o tym czym schornisko jest dla kotów i dlaczego nie odwodzić tam kotów. takie schroniskowe info. nie o Paluchu- bo może to źle wpłynąć ale ogólny unpage informacyjny. hm?

enedue

Od: Pon paź 10, 2011 17:41

Post » Czw kwi 26, 2012 12:02 Re: PALUCH 7-Podaruj Paluszkom 1% GPK MRAU :) już kocięta! :

z podkresleniem że to nie schronisko jest winne że koty są chore, winni są ludzie którzy wyrzucają koty które trafiają do schroniska albo nawet sami je tam przywożą prosto z kanapy
w zadnym , nwet najbardziej idealnym zbiorowisku kotów nie ma możliwości żeby wszystkie koty miały komfort, koty nie lubią zageszczenia, braku stałosci, hałasu, rotacji osób i braku bodźców i indywidualnej opieki, takich jak w domu
AnielkaG

Post » Czw kwi 26, 2012 12:07 Re: PALUCH 7-Podaruj Paluszkom 1% GPK MRAU :) już kocięta! :

a tak btw to czemu na profilu paluszków w albumie kotów czekających na ds są tylko 3 zdjęcia? https://www.facebook.com/media/set/?set ... 942&type=3

tak, chodzi mi o to okienko. że tam niby tak super jest, że przynoszą i oddają, że superszybko wyadoptowują blabla. ja tak piszę tylko czysto hipotetycznie oczywiście.

edit:
a macie jakąś stronę internetową swojej grupy? jak np ta: www.psyzpalucha.pl

klauduska

Od: Nie lut 27, 2011 19:49

Post » Czw kwi 26, 2012 12:26 Re: PALUCH 7-Podaruj Paluszkom 1% GPK MRAU :) już kocięta! :

AnielkaG pisze:z podkreśleniem że to nie schronisko jest winne że koty są chore, winni są ludzie którzy wyrzucają koty które trafiają do schroniska albo nawet sami je tam przywożą prosto z kanapy
w zadnym , nwet najbardziej idealnym zbiorowisku kotów nie ma możliwości żeby wszystkie koty miały komfort, koty nie lubią zageszczenia, braku stałosci, hałasu, rotacji osób i braku bodźców i indywidualnej opieki, takich jak w domu

otototo! dokładnie :) Wydaje mi się, że to dobra droga i na tym trzeba się skupić.

klauduska pisze:a tak btw to czemu na profilu paluszków w albumie kotów czekających na ds są tylko 3 zdjęcia? https://www.facebook.com/media/set/?set ... 942&type=3

Promowane są jedynie koty zdrowe, wysterylizowane i gotowe do adopcji (takich jest w pokoju adopcyjnym od 1 do 20, a aktualnie od jakiegoś czasy ta liczba oscyluje wokół pięciu). Leczone nie są gotowe do adopcji, a jest ich zdecydowana większość. A po drugie właśnie z tego powodu, o którym pisałam wcześniej- nie da się rozerwać- trzeba zrobić zdjęcia, opisać, przesłać i "liczyć" na to, że w ciągu dwóch kolejnych dni kot nie pójdzie do adopcji. Bo na przykład w ubiegłym tygodniu napisałam 4 ogłoszenia z czego 2 nie mogły zostać umieszczone bo w tak zwanym międzyczasie koty poszły do adopcji. Tam jest rotacja, przychodzą ludzie, sytuacja zmienia się z dnia na dzień, a my jesteśmy w weekendy.
Obrazek Obrazek

jamkasica

Post » Czw kwi 26, 2012 12:32 Re: PALUCH 7-Podaruj Paluszkom 1% GPK MRAU :) już kocięta! :

1% przekazany.
Malutko tego, ale ziarnko do ziarnka.....

piccolo

Od: Czw kwi 03, 2008 12:39

Post » Czw kwi 26, 2012 14:48 Re: PALUCH 7-Podaruj Paluszkom 1% GPK MRAU :) już kocięta! :

smarti pisze:Mnie w Paluchu przeraża jedno ale jak dotąd pomysłu na to nie mogę znależć..
jest jakiś cholerny błąd w tej kwarantannie-skoro przyjeżdżają piękne zwierzaki a nawet kwarantanny nie moge przeżyć-albo zaczynają podczas niej strasznie chorować,chorują tygodniami i dopiero jak są umierające to się je wyciąga..co znakomicie podnosi koszty leczenia i utrzymania.
czy nie powinna być jakaś możliwość przerwania kwarantanny i wyciągnięcia nie radzącego sobie kota, o którym wiadomo ze choruje albo umrze, juz podczas kwarantanny?
to jakiś chory przepis-i w ogóle kto te przepisy wydawał?

Nie wiem czy wypowiedź Kasi, że jest to schronisko miejskie i rządzi się swoimi prawami dotyczyła kwarantanny, ale właśnie grzebiąc w przepisach:

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 5 listopada 2002 r. w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy prowadzeniu schronisk dla zwierząt [2002/192/1611].

W stosunku do poprzedniego rozporządzenia:

znika wymóg oznakowania przyjmowanych zwierząt i odbywania przez nie 14-dniowej kwarantanny (pozostaje wymóg posiadania pomieszczeń na kwarantannę);
dochodzi opis warunków: "w pomieszczeniach lub boksach zapewnia się zwierzętom swobodne poruszanie się, legowisko oraz stały dostęp do wody zdatnej do picia" a także "w schroniskach zapewnia sią wybiegi dla zwierząt pozwalające na realizację zachowań właściwych dla przebywający w nim gatunków zwierząt";
znika wymóg systematycznej, nie rzadziej niż raz na kwartał, dezynfekcji, dezynsekcji i deratyzacji. Za to boksy konstruuje się z materiałów umożliwiających mycie i dezynfekcję;
znika wymóg badania zwierząt przez lekarza weterynarii co najmniej raz na miesiąc;
wymóg posiadania pomieszczeń do zabiegów zostaje przeredagowany: z "weterynaryjnych i eutanazji" na "leczniczych i chirurgicznych";
wymóg posiadania "klatek i boksów zapewniających separację zwierząt wykazujących wobec siebie cechy agresywności" zostaje przeredagowany na "separację zwierząt agresywnych";
pojawia się wymóg ściślejszej ewidencji zwierząt: dat, osób przekazujących i odbierających a także daty i przyczyny śmierci.

Może ta nieszczęsna kwarantanna to zwyczaj, a nie przepis? Ja też nie rozumiem mnożenia kosztów w ten sposób. Może ten temat wcale nie jest taki nie do ruszenia?
ObrazekObrazekObrazekObrazek

spinca

Od: Pon paź 19, 2009 12:49

Post » Czw kwi 26, 2012 15:11 Re: PALUCH 7-Podaruj Paluszkom 1% GPK MRAU :) już kocięta! :

spinca pisze:

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 5 listopada 2002 r. w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy prowadzeniu schronisk dla zwierząt [2002/192/1611].

znika wymóg oznakowania przyjmowanych zwierząt i odbywania przez nie 14-dniowej kwarantanny (pozostaje wymóg posiadania pomieszczeń na kwarantannę);
dochodzi opis warunków: "w pomieszczeniach lub boksach zapewnia się zwierzętom swobodne poruszanie się, legowisko oraz stały dostęp do wody zdatnej do picia" a także "w schroniskach zapewnia sią wybiegi dla zwierząt pozwalające na realizację zachowań właściwych dla przebywający w nim gatunków zwierząt";
znika wymóg systematycznej, nie rzadziej niż raz na kwartał, dezynfekcji, dezynsekcji i deratyzacji. Za to boksy konstruuje się z materiałów umożliwiających mycie i dezynfekcję;
znika wymóg badania zwierząt przez lekarza weterynarii co najmniej raz na miesiąc;
wymóg posiadania pomieszczeń do zabiegów zostaje przeredagowany: z "weterynaryjnych i eutanazji" na "leczniczych i chirurgicznych";
wymóg posiadania "klatek i boksów zapewniających separację zwierząt wykazujących wobec siebie cechy agresywności" zostaje przeredagowany na "separację zwierząt agresywnych";
pojawia się wymóg ściślejszej ewidencji zwierząt: dat, osób przekazujących i odbierających a także daty i przyczyny śmierci.

Może ta nieszczęsna kwarantanna to zwyczaj, a nie przepis? Ja też nie rozumiem mnożenia kosztów w ten sposób. Może ten temat wcale nie jest taki nie do ruszenia?

Nie mam czasu teraz nadrobić poprzednich stron i sie rozpisywać, ale Paluch wszystkie te wymagania spełnia. Plus nawet to, co znieśli :roll:

alareipan

Od: Wto lip 22, 2008 13:50

Post » Czw kwi 26, 2012 15:17 Re: PALUCH 7-Podaruj Paluszkom 1% GPK MRAU :) już kocięta! :

alareipan pisze:
spinca pisze:

Nie mam czasu teraz nadrobić poprzednich stron i sie rozpisywać, ale Paluch wszystkie te wymagania spełnia. Plus nawet to, co znieśli :roll:

Tak, ale oprócz wymogów weterynaryjnych (zniesionych czy nie), czas kwarantanny to okres, po którym dopiero zwierzę przechodzi na "własność" miasta.
Obrazek Obrazek

jamkasica

Post » Czw kwi 26, 2012 15:21 Re: PALUCH 7-Podaruj Paluszkom 1% GPK MRAU :) już kocięta! :

a macie jakąś stronę internetową swojej grupy? jak np ta: www.psyzpalucha.

http://mrau.com.pl/
AnielkaG

Post » Czw kwi 26, 2012 15:31 Re: PALUCH 7-Podaruj Paluszkom 1% GPK MRAU :) już kocięta! :

Jeśli ktos kto czyta ten wątek waha się żeby przyjąc kota z Palucha na DT, bo boi się wirusówek, ale ma mozliwości tymczasowania moge byc TDT i przekazywac już podleczone i wyprowadzone koty, które np. muszą jeszcze się podtuczyć albo po prostu czekają na DS. Gdybu tez ktoś miał czas porobić moim post- paluszkom ogłoszenia i je aktualizowac, na co już mi ciągle brakuje czasu to też zapraszam do wspólpracy. Tymczasuję koty z Palucha od 2009 roku, trochę już ich przeszlo przez mój DT. Zasadniczo biorę koty w najcięższym stanie, takie które wymagają intensywnej terapii przez całą dobę bez mała. Czesto po wyprowadzeniu z takiego stanu potrzebuja dluższego czasu na dojście do formy, przez co blokuja miejsce dla kolejnych potrzebujacych. Koty z P na prawdę nie mają w sobie żadnej tykającej bomby zegarowej, panleukopenia koci katar czy kalciwwiroza nie są specjalnie groźne dla zdrowego, szczepionego i izolowanego rezydenta. Mi się na te kilkanaście tymczasów z Palucha nie zdarzyło żeby jakiś kot- rezydent lub tymczas ucierpiał z powodu przyniesienia czegoś z P.

Tymczasuję dużo kotów z różnych interwencji i miejsc. Na podstawie mojego doświadczenia twierdzę, że schronisko jest najgorszym miejscem na świecie dla kota. Tak zniszczonych psychicznie zwierząt po krótkim okresie bezdomności nie ma z żadnego innego miejsca.

Nie rozumiem Waszej dyskusji o kwarantannie. Czy jeśli jej nie będzie będzie więcej osób chętnych do dania Paluszkom DT albo DS? Bo jakoś specjalna kolejka po te koty się nie ustawia. Adopcji jest maksymalnie kilka tygodniowo, większosć ludzi chce : "małego, zdrowego kotka który się załatwia do kuwety " (cytat oryginalny od adoptujących z P) , a te ida bez kwarantanny.

Poza tym część kotów ma włascicieli którzy je odbierają. Chyba po to głównie jest kwarantanna. Wyobraźcie sobie że Wasz kot uciekł przez drzwi, SM zawiozła go na P, a tam następnego dnia "adoptuje" go para pijaków którzy nie mieszkają pod adresem meldunkowym i kota nie możecie znaleźć....
Ostatnio edytowano Czw kwi 26, 2012 16:03 przez AnielkaG, łącznie edytowano 1 raz
AnielkaG

Post » Czw kwi 26, 2012 15:53 Re: PALUCH 7-Podaruj Paluszkom 1% GPK MRAU :) już kocięta! :

AnielkaG pisze:Nie rozumiem Waszej dyskusji o kwarantannie. Czy jeśli jej nie będzie będzie więcej osób chętnych do dania Paluszkom DT albo DS? Bo jakoś specjalna kolejka po te koty się nie ustawia. Adopcji jest maksymalnie kilka tygodniowo, większosć ludzi chce : "małego, zdrowego kotka który się załatwia do kuwety " (cytat oryginalny od adoptujących z P) , a te ida bez kwarantanny. Poza tym część kotów ma włascicieli którzy je odbierają. Chyba po to głównie jest kwarantanna. Wyobraźcie sobie że Wasz kot uciekł przez drzwi, SM zawiozła go na P, a tam następnego dnia "adoptuje" go para pijaków którzy nie mieszkają pod adresem meldunkowym i kota nie możecie znaleźć....

My chyba głównie rozmawiamy o zamkniętym kole pt kwarantanna=choroba=dłuższy pobyt w schronie=większe koszty leczenia i utrzymania.
Nie kwestionuję okresu poszukiwań przez właściciela. Pytam czy można zabrać kota na DT bez przenoszenia prawa własności. To chyba zmniejsza bardzo podatność na choroby, prawda?
ObrazekObrazekObrazekObrazek

spinca

Od: Pon paź 19, 2009 12:49

Post » Czw kwi 26, 2012 16:03 Re: PALUCH 7-Podaruj Paluszkom 1% GPK MRAU :) już kocięta! :

Pytam czy można zabrać kota na DT bez przenoszenia prawa własności

weźmiesz kota na DT jeśli będzie bez kwarantanny? czy to tylko kolejne teoretyzowanie :?
dyskusja o celowości kwarantanny jest bez sensu, jesli ktoś jest chętny do przyjmowania kotów do siebie "przed" Paluchem, to wystarczy zadzwonić do SM i powiedziec żeby przywozili koty do Pani X a nie na P. Wystarczy nawet wejśc w układ z jakąś lecznicą która wysyła masowo koty na P, też chętnie wydadzą te koty osobie prywatnej (i będą bez kwarantanny).

To chyba zmniejsza bardzo podatność na choroby, prawda?

nie do końca, czesć kotów nie umiera na konkretną chorobę, umierają ze stresu, i z tego że odmawiają jedzenia
Ostatnio edytowano Czw kwi 26, 2012 16:07 przez AnielkaG, łącznie edytowano 1 raz
AnielkaG

Post » Czw kwi 26, 2012 16:07 Re: PALUCH 7-Podaruj Paluszkom 1% GPK MRAU :) już kocięta! :

ale spince pewnie chodzi o to, że kwarantanna nasila objawy stresowe właśnie.. przynajmniej ja to tak zrozumiałam ;)

klauduska

Od: Nie lut 27, 2011 19:49

Post » Czw kwi 26, 2012 16:09 Re: PALUCH 7-Podaruj Paluszkom 1% GPK MRAU :) już kocięta! :

kwarantanna nasila objawy stresowe

8O a czym się różni dalszy pobyt w schronisku od pobytu na kwarantannie? chyba tylko numerem pokoju....

Koty z P miesiącami pamiętają pobyt w schronisku, niektórzy twierdza ze to nieprawda, ale MOJE koty z P tak mają, dostaja histerii na odgłos szczekania więcej niż 1 psa, dostają histerii jak widzą transporter albo w poczekalni u weta jesli jest kolejka i dużo ludzi inne zwierzęta, obsesyjnie pilnują jedzenia i mnie.
AnielkaG

[poprzednia][następna]