Wątki: regulaminowy i rozliczeniowy

Tu można zgłaszać problemy techniczne i ćwiczyć swoje umiejętności.

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon kwi 23, 2012 10:48 Re: Wątki: regulaminowy i rozliczeniowy

alix76 pisze:Ale KDP chyba ma "regulować" kwestie rozliczeń finansowych pomiędzy darczyńcą a beneficjentem a nie całość stosunków wraz z polityką informacyjną :wink: .

Mam takie pytanie, kto jest autorem KDP i do kogo można zgłosić się z pytaniem, co autor miał na myśli?
Karolina

karolinah

Od: Wto gru 05, 2006 17:05

Post » Pon kwi 23, 2012 10:48 Re: Wątki: regulaminowy i rozliczeniowy

alix76 pisze:Ale KDP chyba ma "regulować" kwestie rozliczeń finansowych pomiędzy darczyńcą a beneficjentem a nie całość stosunków wraz z polityką informacyjną :wink: . Przynajmniej tego dotyczą jego zapisy. Jeżeli pytanie nie dotyczy finansów to chyba też zapis w regulaminie nie zobliguje beneficjenta do odpowiedzi? Czy źle to rozumiem?

Bez złośliwości i ironii pozwolę sobie wyrazić pogląd, że w przypadku OPP polityka informacyjna powinna być maksymalnie otwarta i powinny padać odpowiedzi nawet na pytania idiotyczne lub takie w których podejrzewamy prowokację (choć absolutnie nie sugeruję, że pytania MariaD spełniają którekolwiek z tych kryteriów ;) ).
Piszę to na podstawie kilkuletnich doświadczeń Fundacji Ostatnia Szansa, która w początkach działalności obecnego zarządu była atakowana w wyjątkowo bezpardonowy sposób. I tak, uważam że darczyńcy lub potencjalni darczyńcy mają prawo wiedzieć, jak fundacja wybiera DT, jak je sprawdza i jak z nimi współpracuje. Odmowa udzielenia odpowiedzi na takie pytania to strzał w stopę. Do tego bezsensowny, bo co tajnego może być w takich informacjach?
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Pon kwi 23, 2012 10:58 Re: Wątki: regulaminowy i rozliczeniowy

Jek - "poniższe zalecenia" są dalej wypunktowane:

1. Fundacje powinny mieć podane, w pierwszym poście, swoje dane teleadresowe wraz z nr KRS oraz link do strony (o ile takowa istnieje) a także szkic działalności. Fundacje, które były obowiązane złożyć sprawozdanie finansowe, powinny wskazać miejsce, gdzie można się z nim zapoznać. Zalecane jest przedstawianie na bieżąco aktualizowanych rozliczeń w trakcie roku (np. suma wpłat i suma wydatków Fundacji na dany dzień).

2. Jeżeli Fundacja lub osoba prywatna poszukuje środków finansowych na jakieś konkretne, szczególne przedsięwzięcie, (leczenie ciężko chorego zwierzęcia, duża akcja sterylizacyjna itp.) powinna z pozyskanych funduszy rozliczyć się wobec zidentyfikowanych Darczyńców. W prośbie o wsparcie powinien być zawarty opis zagadnienia oraz przybliżony koszt – o ile jest znany. Na pierwszej stronie wątku powinno być widoczne rozliczenie lub informacja gdzie można je znaleźć albo w jaki sposób jest ono udostępniane Darczyńcom.
Rozliczenie powinno być aktualizowane nie rzadziej niż raz na miesiąc.
Jeżeli wartość zebranej kwoty przekroczy koszt przedsięwzięcia, Fundacja informuje Darczyńców o przeznaczeniu nadwyżki.
Osoba prywatna w takiej sytuacji prosi Darczyńców o opinię na co przeznaczyć nadwyżkę.

i odnoszą się rozliczeń, to KDP ewentualnie miał regulować. Oczywiście, że każdy może badać wiarygodność swego beneficjenta na różne sposoby i weryfikować różne informacje, ale tego już KDP nie dotyczy - i nie miało.
VVu, w KDP jest także zapis o "udostępnieniu rozliczenia Darczyńcom" - to w żaden sposób nie oznacza konieczności publikowania go na forum. Można rozesłać mailem, pw albo w inny sposób, na który strony się zgodzą.
I nadal KDP dotyczy sposobu rozliczeń a nie całości kontaktów z fundacjami :wink: .
Karolinah, ja jestem autorem, ale skoro Mulesia go opublikowała "na świeżo" zapewne i ją można pytać o interpretacje. Zwracam tylko uwagę, że zapisy KDP mają swoje określone, dość wąskie zastosowanie :wink: . Zapraszałam także, i nadal zapraszam, do wnoszenia poprawek :)

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Pon kwi 23, 2012 11:09 Re: Wątki: regulaminowy i rozliczeniowy

alix76 pisze:(...)VVu, w KDP jest także zapis o "udostępnieniu rozliczenia Darczyńcom" - to w żaden sposób nie oznacza konieczności publikowania go na forum. Można rozesłać mailem, pw albo w inny sposób, na który strony się zgodzą.
I nadal KDP dotyczy sposobu rozliczeń a nie całości kontaktów z fundacjami :wink: .
(...)

Cóż, jeżeli Ty - i jako autor projektu, i jako mod - już teraz tak to wszystko interpretujesz, to skoro modem dalej pozostajesz, to ja staję się zwolennikiem zapisów REGULAMINOWYCH o rozliczeniach.
Sytuacja, w której Ty - jako jedna z użytkowniczek, autor zapisów, mod, osoba związana z fundacją, dt i w jakiej tam roli jeszcze wystąpisz - będziesz rozstrzygać o czymkolwiek - byłaby (i wciąż jest) zbyt groteskowa.

Uważam, że gdyby moderacja (mam na myśli - cała) byłaby w porządku, to może nie potrzebowalibyśmy ani zapisów w regulaminie, ani KDP. Skoro jest jak jest, to zawsze tak może być - to wolałbym zapisy regulaminowe.
ObrazekObrazek

VVu

Od: Pt maja 14, 2010 11:46

Post » Pon kwi 23, 2012 11:13 Re: Wątki: regulaminowy i rozliczeniowy

VVu, czy Ty się trochę nie zapędzasz? Wypowiadam się jako autorka projektu, a nie jako mod, DT ani osoba związana z kimkolwiek. Jak na razie interpretacja dotyczy rozumienia projektu i jego ewentualnych zastosowań. Do jakichkolwiek rozstrzygnięć jeszcze daleko.

alix76

Post » Pon kwi 23, 2012 11:14 Re: Wątki: regulaminowy i rozliczeniowy

A ja ponownie zachęcam do większej otwartości. OPP nie może sobie pozwolić na takie tajemnice, bo wtedy każdy nieżyczliwy dośpiewa sobie wszystko, co najgorsze. To naprawdę najgorsza z możliwych strategii :(
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Pon kwi 23, 2012 11:18 Re: Wątki: regulaminowy i rozliczeniowy

alix76 pisze:Jek - "poniższe zalecenia" są dalej wypunktowane:(...)

Tylko jak ma się Twoja odpowiedź do mojego zapytania? Pytam cały czas o to samo, dotyczy to sposbu działania i dysponowania środkami finansowymi. Chcę poznać zasady działania podmiotu który pozyskuje fundusze na tym forum (między innymi) i na tym forum dostrzegłam zjawisko, które mnie zdziwiło i nie potrafię go pojąć. Z Twojej odpowiedzi - jak dla mnie - wynika ze pytać mogę dopiero gdy Jokot będzie moim beneficjentem? A jaką mam gwarancję że wówczas dostanę odpowiedź? Bo teraz zarówno Ty jak i przedstawiaciele fundacji tylko zbywają zadawane im pytania.

Skoro odpowiadasz jako autorka projektu to może odpowiesz jako DT fundacji, który przekazał pod jej skrzydła kota odebranego z DS?

Jek

Od: Czw paź 23, 2008 19:18

Post » Pon kwi 23, 2012 11:25 Re: Wątki: regulaminowy i rozliczeniowy

Zofia&Sasza, ale ja się zupełnie nie wypowiadam jako OPP, bo nim nie jestem :wink: . Moje uwagi dotyczyły tylko zakresu zastosowania KDP :wink: .

alix76

Post » Pon kwi 23, 2012 11:32 Re: Wątki: regulaminowy i rozliczeniowy

w takim razie w której z licznych ostatnio, swoich ról, występujesz teraz?

Podpiszę się obiema rękami pod wątpliwościami VVu.
Obrazek

Femka

Od: Sob mar 24, 2007 19:56

Post » Pon kwi 23, 2012 11:36 Re: Wątki: regulaminowy i rozliczeniowy

alix76 pisze:VVu, czy Ty się trochę nie zapędzasz? Wypowiadam się jako autorka projektu, a nie jako mod, DT ani osoba związana z kimkolwiek. Jak na razie interpretacja dotyczy rozumienia projektu i jego ewentualnych zastosowań. Do jakichkolwiek rozstrzygnięć jeszcze daleko.

To może dobierzesz sobie różne kolory do wypowiedzi w każdym charakterze? Wtedy będziemy wiedzieć, czy na przykład wycinasz posty jako przedstawicielka fundacji, czy jesteś przeciw rozliczeniom regulaminowym jako dt, czy po prostu tylko bierzesz udział w dyskusji jako mod...
ObrazekObrazek

VVu

Post » Pon kwi 23, 2012 11:43 Re: Wątki: regulaminowy i rozliczeniowy

VVu pisze:
alix76 pisze:VVu, czy Ty się trochę nie zapędzasz? Wypowiadam się jako autorka projektu, a nie jako mod, DT ani osoba związana z kimkolwiek. Jak na razie interpretacja dotyczy rozumienia projektu i jego ewentualnych zastosowań. Do jakichkolwiek rozstrzygnięć jeszcze daleko.

To może dobierzesz sobie różne kolory do wypowiedzi w każdym charakterze? Wtedy będziemy wiedzieć, czy na przykład wycinasz posty jako przedstawicielka fundacji, czy jesteś przeciw rozliczeniom regulaminowym jako dt, czy po prostu tylko bierzesz udział w dyskusji jako mod...

Zostało jasno powiedziane, ze w imieniu Fundacji maja prawo się wypowiadać 4 osoby. Nie ma wśród nich Alix76. Tak że moje uwagi nie były skierowane tylko do niej. Dotyczyły przejrzystości działań OPP. Która jest IMO niezbędna.
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Pon kwi 23, 2012 12:31 Re: Wątki: regulaminowy i rozliczeniowy

Zofia&Sasza pisze:Zostało jasno powiedziane, ze w imieniu Fundacji maja prawo się wypowiadać 4 osoby. Nie ma wśród nich Alix76.

I to jakby zamyka temat wypowiadania się alix76 w imieniu fundacji ;) w dowolnym wątku, wliczając ten
że tak sobie pozwolę zauważyć.
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Pon kwi 23, 2012 12:38 Re: Wątki: regulaminowy i rozliczeniowy

Beliowen pisze:
Zofia&Sasza pisze:Zostało jasno powiedziane, ze w imieniu Fundacji maja prawo się wypowiadać 4 osoby. Nie ma wśród nich Alix76.

I to jakby zamyka temat wypowiadania się alix76 w imieniu fundacji ;) w dowolnym wątku, wliczając ten

Ale nie zamyka tematu w kontekście pytań które skierowałam tutaj konkretnie do niej. I których pewnie nie zauważyła :wink:

Jek

Od: Czw paź 23, 2008 19:18

Post » Pon kwi 23, 2012 12:47 Re: Wątki: regulaminowy i rozliczeniowy

Beliowen pisze:

Doczytaj. Ja nie namawiałam Alix76 do większej otwartości. Namawiałam Fundację. A swoja drogą mnie nikt nie zabrania wypowiadania się nt. Ostatniej Szansy. Oczywiście - decyzje podejmuje zarząd, ale wielokrotnie wyjaśniałam na forach np. kwestie naszych adopcji zagranicznych (bardzo gorący temat ;) ) i nikt mi łba nie urwał.
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Pon kwi 23, 2012 12:49 Re: Wątki: regulaminowy i rozliczeniowy

Zofia&Sasza pisze:
VVu pisze:

Zostało jasno powiedziane, ze w imieniu Fundacji maja prawo się wypowiadać 4 osoby. Nie ma wśród nich Alix76. Tak że moje uwagi nie były skierowane tylko do niej. Dotyczyły przejrzystości działań OPP. Która jest IMO niezbędna.

Zofia&Sasza - to, co napisałaś, dotyczy czego innego. Odcięcie się władz fundacji od osób, które nie mają się prawa wypowiadać w imieniu fundacji nie zmienia sytuacji alix76 - ja przynajmniej nigdzie nie pisałem, że Ona fundację REPREZENTUJE. Ja piszę o tym, że jest ZWIĄZANA z fundacją - i to wystarcza, by móc mieć wątpliwości co do Jej bezstronności w roli moda, gdy poruszane są sprawy tej fundacji. W tym widzę problem - że alix76 nie radzi sobie z bezstronnością i MOŻE MIEĆ POCZUCIE (lub odruchy) JAKBY BYŁA przedstawicielem fundacji.
alix76 występuje, chcąc nie chcąc w wielu rolach. I niepoważne jest zbywanie naszych wątpliwości Jej wykładnią: "nieprawdą jest to, co uważacie, podejrzewacie - ja teraz występuję w roli X (tu wstawia to, co Jej w danym momencie wygodne)".
O ile decyzje modów są niedyskutowalne, bo mają tez prawo się mylić, to to, czy ktoś występuje w swoich działaniach jako mod, czy jako osoba związana z jakąś organizacją, czy jako użytkownik nielubiący innego użytkownika - to takie wątpliwości chyba mamy prawo podnosić i zgłaszać publicznie.
ObrazekObrazek

VVu

[poprzednia][następna]