Jek - "poniższe zalecenia" są dalej wypunktowane:
1. Fundacje powinny mieć podane, w pierwszym poście, swoje
dane teleadresowe wraz z nr KRS oraz link do strony (o ile takowa istnieje) a także szkic działalności. Fundacje, które były obowiązane złożyć
sprawozdanie finansowe, powinny wskazać miejsce, gdzie można się z nim zapoznać. Zalecane jest przedstawianie na bieżąco aktualizowanych rozliczeń w trakcie roku (np. suma wpłat i suma wydatków Fundacji na dany dzień).
2. Jeżeli Fundacja lub osoba prywatna poszukuje środków finansowych na jakieś konkretne, szczególne przedsięwzięcie, (leczenie ciężko chorego zwierzęcia, duża akcja sterylizacyjna itp.) powinna z pozyskanych funduszy rozliczyć się wobec zidentyfikowanych Darczyńców. W prośbie o wsparcie powinien być zawarty opis zagadnienia oraz przybliżony koszt – o ile jest znany. Na pierwszej stronie wątku powinno być
widoczne rozliczenie lub informacja gdzie można je znaleźć albo w jaki sposób jest ono udostępniane Darczyńcom.
Rozliczenie powinno być aktualizowane nie rzadziej niż raz na miesiąc.
Jeżeli wartość zebranej kwoty przekroczy koszt przedsięwzięcia, Fundacja informuje Darczyńców o przeznaczeniu nadwyżki.
Osoba prywatna w takiej sytuacji prosi Darczyńców o opinię na co przeznaczyć nadwyżkę.
i odnoszą się rozliczeń, to KDP ewentualnie miał regulować. Oczywiście, że każdy może badać wiarygodność swego beneficjenta na różne sposoby i weryfikować różne informacje, ale tego już KDP nie dotyczy - i nie miało.
VVu, w KDP jest także zapis o "udostępnieniu rozliczenia Darczyńcom" - to w żaden sposób nie oznacza konieczności publikowania go na forum. Można rozesłać mailem, pw albo w inny sposób, na który strony się zgodzą.
I nadal KDP dotyczy sposobu rozliczeń a nie całości kontaktów z fundacjami

.
Karolinah, ja jestem autorem, ale skoro Mulesia go opublikowała "na świeżo" zapewne i ją można pytać o interpretacje. Zwracam tylko uwagę, że zapisy KDP mają swoje określone, dość wąskie zastosowanie

. Zapraszałam także, i nadal zapraszam, do wnoszenia poprawek