Wstrząs anafilaktyczny po ugryzieniu komara?

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Nie kwi 22, 2012 11:07 Wstrząs anafilaktyczny po ugryzieniu komara?

Czy ktos z Was spotkał się z wstrząsem anafilaktycznym po ugryzieniu komara?

Zdrowy 7 letni kot w mgnieniu oka zaczął się drapac, gryźć, czochrać, biegac i miauczec. Wybiegł z pokoju, gdzie wczesniej faktycznie widziałam komara, ale tego komara zasugerował wet, podczas gdy ja mu wcześniej nic o tym nie mówiłam.

To zachowanie nasilało sie w szybkim tempie i się pogarszało - zrobił kupę (normalną) na środku pokoju (nigdy mu się to nie zdarzyło), zaczął dyszeć, wywalać języczek na wierzch, puchnąc. Koszmar. Było po 22.00 więc złapalam Morfiego i biegiem na ostry koci dyżur. Dostał 5 zastrzyków, ale nie wszystkie naraz - lekarz go obserwował, osłuchiwał, mierzył gorączkę (temp. 39,1) i podawał kolejne zastrzyki, bo się nic nie zmieniało. Dostał:
1. Corhydron 100 inj 0,2 amp.
2. Rapidexon 100 ml 0,8 ml
3. Adrenalina 0,1% inj 1mg/1ml 0,2 ampułki
4. Dexdomitor 0,025 ml
5. Synolux inj. 0,4 ml.

Zrobiono tez rtg płuc.

To było w piątek od 22.30 do 23.30. Dzisiaj jest niedziela. Widać że kot czuje się lepiej. Wczoraj był bardziej osowiały i trochę jeszcze spuchnięty. Jednak niepokoi mnie jego osłabienie: po każdej wizycie w kuwecie jest posiusiany, bo chyba nie ma sił kucać na nóżkach. Nie chce się za bardzo ruszać. Nawet jak przygotowywałam kurczaka na obiad, to leżał w swoim koszyku, tuz obok, bez większego zainteresowania - a zawsze od razu przybiega i miauczy, żeby trochę mu dać.

Czy to normalne, że jest drugą dobę osłabiony, smutny?

I czy w ogóle ktoś się spotkał z taką reakcją po ugryzieniu owada innego niz pszczołowate, osowate i mrówkowate? Mieszkamy dośc blisko łąki, jest tu sporo dziwacznych owadów, było po deszczu, okno otwarte - ale czy to jest w ogóle możliwe??

Bo wynika z tego, że muszę mieć teraz non stop włączone do kontaktów zabezpieczenia antykomarowe i antymuchowe.

Czy dobrze by było podać mu na dniach coś wzmacniającego np. baypanum?

Czy gdyby nie było szybkiej reakcji kot mógłby umrzec?

bursztynowo

Od: Wto lut 10, 2009 16:52

Post » Nie kwi 22, 2012 12:17 Re: Wstrząs anafilaktyczny po ugryzieniu komara?

Można moskitierę w okna wstawić wtedy komary i muchy nie będą wlatywać do domu.
Obrazek

itaka

Od: Sob maja 29, 2010 14:43

Post » Nie kwi 22, 2012 13:54 Re: Wstrząs anafilaktyczny po ugryzieniu komara?

Bardzo Wam Współczuję

W mojej Rodzinie jest dziecko które nigdy wcześniej nie reagowało wastrząsem na ukąszenie komara,w tej chwili ma 10lat i niestety jesienią przeżyło pierwszy taki wstrząs
myślę że u Kota mogło to też wywołac taki wstrząs
i faktycznie brak szybkiej pomocy niestety kończy się zazwyczaj śmiercią
Dziecko kuzynki po takim wstrząsie było jakiś czas osłabione

Tak się zastanawiam jeszcze czy Twój Kociak mogł miec styczność z jakimś kwiatkiem,rośliną toksyczną dla Kotów?
nie miał dostępu do jakiegos środka chemicznego?

wstaw w okno moskitierę bo skoro Kot uczulony na ukąszenie komara o strach pomyśleć co może się stać gdy dopadnie go osa albo pszczoła nie wspomne już o szerszeniu

Kociama

Od: Czw gru 07, 2006 18:34

Post » Nie kwi 22, 2012 14:16 Re: Wstrząs anafilaktyczny po ugryzieniu komara?

Mamy w domu azalie, które Morfi pomimo tego, że postawione wysoko, czasem podgryza. Ale one są już od 3 tygodni i podgryzał je już wcześniej. A to była tak nagła reakcja, że raczej od tego ugryzienia.

Morfi jest ogólnie wrażliwy. Rok temu na Wielkanoc zasadziłam ok. 8 hiacyntów. Nie miał do nich dostępu, ale zapach był bardzo intensywny, gdy rozkwitły wszystkie naraz. I on dostał jakiegoś zapalenia oczu - spuchły mu, łzawiły. Dostawał krople przez kilka dni.

O konsekwencje nie zareagowania pytałam dlatego, że gdy zadzwoniłam do jednej lecznicy pełniącej 24 godzinny dyżur, to wet powiedział mi, żebym kota obserwowała i za 2 godziny zadzwoniła :strach: . A wet z kolejnej lecznicy kazał mi natychmiast przyjeżdżać. Ja od piatkowej nocy nie mogę się na niczym skupic i nic nie robię, tylko się boję, obserwuję go ciągle, co chwilę nasłuchuję czy oddycha i sprawdzam reakcje.

I nie wiem co mam myślec o tym pierwszym weterynarzu...

bursztynowo

Post » Nie kwi 22, 2012 14:26 Re: Wstrząs anafilaktyczny po ugryzieniu komara?

Czyli wszystko wskazuje na to że Twój Kot jest alergikiem
skoro nawet te hiacynty wywoływały taką reakcję

z tymi azaliami to jednak radziła bym uważać bo związki toksyczne zawarte w roślinach dziłają tez z opóźnieniem ,kumulują się w organiźmie i moga uszkadzać wątrobę ,nerki

jesli chodzi o tego pierwszego weta to nie skomentuję bo szkoda słów :evil:

w takim wstrząsie trzeba jak najszybciej działać a nie obserwować i czekać

Ogromnie Wam współczuję tego co Was spotkało

Kociama

Od: Czw gru 07, 2006 18:34

Post » Nie maja 06, 2012 10:56 Re: Wstrząs anafilaktyczny po ugryzieniu komara?

muszę skrytykować 2 ostatnie pozycje leków.

Reszta za słaba by opanować tak silny wstrząs samodzielnie w słabej dawce. Po za tym cud, że zwierzak żyje bo świadczy to o braku wiedzy lekarza.

To co widziałaś, bo już nie był tylko wstrząs ale i objawy agonii i bardzo silnych zmian bólowych, jonowych, pochodzenia nie tylko sercowego.

Gratuluję podania butomidoru, dobrze, że nic silniejszego nie dostał. Generalnie zdecydowałbym się raczej na końską dawkę dexawenu + tlen, RiL 30ml*kgmc/65ml/h. W przypadku bólu raczej sięgnąłbym po metacam dożylnie 1-1,5U na 1kg mc.

Co prawda reszta to także sterydy. Hydrokortyzon także jest jednym z silniejszych leków.

W IV kategorii ASA nie znieczulamy, jak nie jesteśmy w stanie podtrzymać wszystkich funkcji życiowych.

I odpowiedź na Twoje pytanie - gdyby nie adrenalina do butomidoru oraz sterydy to by kota nie było.
Synolux - całkowicie zbędny a w tym przypadku szkodliwy.

Na własnej skórze - po takich przejściach nie wymagaj o niego by się dobrze czuł. Ciesz się, że żyje. Daj mu spokój. Uzupełnij elektrolity i święty spokój.
Dochodzić do siebie może nawet przez 2 dni.

Osobiście w domu mam 8mg Dexavenu. Czy dla siebie, czy dla kota albo innej przypadkowej osoby.
Proponuję zaopatrzyć się w kilka igieł, strzykawki 2ml oraz poprosić o wydaje Dexavenu 2 ampłki po 4mg. Jak jest niespokojny i nie możesz utrzymać to zrób zastrzyk, gdzie popadnie. Tylko w tedy nie celuj w szyję i głowę. Raczej na chwilę kocem uda Ci się go przydusić by wstrzyknąć lek.

I pamiętaj w takiej sytuacji musisz zachować spokój. Nie krzyczeć i t d. Zwierzakowi stresu wystarczy.

W przypadku wystąpienia tychże objawów od razu podasz jedną z nich, albo już w taksówce i jedziesz do weta, który dokończy o to co zaczęłaś.

Niestety każda chwila się liczy. Im później się zacznie tym mniejsze szanse na uratowanie organizmu.

tom2zagumnelit

Od: Czw paź 09, 2008 19:28

Post » Nie maja 06, 2012 11:18 Re: Wstrząs anafilaktyczny po ugryzieniu komara?

I ja bym chyba nie rozważała komara
raczej coś z błonkoskrzydłych...
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Nie maja 06, 2012 11:20 Re: Wstrząs anafilaktyczny po ugryzieniu komara?

Beliowen pisze:I ja bym chyba nie rozważała komara
raczej coś z błonkoskrzydłych...

ślina komara jest silnie uczulająca.

Rzadko kiedy się przyuważy co się stało. Jak to komar to za pewne się to za niedługo powtórzy. Dziecko powie co i jak. Sami raczej wiemy co i jak.

tom2zagumnelit

Post » Nie maja 06, 2012 11:22 Re: Wstrząs anafilaktyczny po ugryzieniu komara?

Jeśli błonkoskrzydłe, to też się może zaniedługo powtórzyć, niestety.
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Nie maja 06, 2012 11:49 Re: Wstrząs anafilaktyczny po ugryzieniu komara?

Ja mam psa- alergika na osy pszczoły i czort wie co, i faktycznie zawsze mam dexaven, także na spacerach.....
kontakt telefoniczny: 786 116 007 Obrazek

Jeśli komuś coś zalegam (bazarek itp) proszę o kontakt- skleroza ;)

ulvhedinn

Od: Śro wrz 13, 2006 19:09

Post » Nie maja 06, 2012 13:29 Re: Wstrząs anafilaktyczny po ugryzieniu komara?

Dziekuję za odpowiedzi. Szczerze mówiąc przeraziło mnie to. CZy człowiek musi skończyć weterynarię, by mu kota nie zabili???

Synolux dostał na końcu, żeby go uspokoić - tak powiedział wet.

Pytania odnośnie dexavenu:
1. Czy wet mi go wyda?
2. Czy ewentualnie dać go po prostu pod skórę czy to musi być jakoś domięśniowo/
3. Dać jedną ampułkę czy po jakimś czasie powtórzyć, gdyby nie było poprawy.
4. kot waży ok.9 kg - czy 4 mg wystarczy?
5. Jaki rozmiar igły?

bursztynowo

Post » Nie maja 06, 2012 17:22 Re: Wstrząs anafilaktyczny po ugryzieniu komara?

bursztynowo pisze:Dziekuję za odpowiedzi. Szczerze mówiąc przeraziło mnie to. CZy człowiek musi skończyć weterynarię, by mu kota nie zabili???

Synolux dostał na końcu, żeby go uspokoić - tak powiedział wet.

Pytania odnośnie dexavenu:
1. Czy wet mi go wyda?
2. Czy ewentualnie dać go po prostu pod skórę czy to musi być jakoś domięśniowo/
3. Dać jedną ampułkę czy po jakimś czasie powtórzyć, gdyby nie było poprawy.
4. kot waży ok.9 kg - czy 4 mg wystarczy?
5. Jaki rozmiar igły?

Błagam coś się przejęzyczyłaś. Synolux to antybiotyk.

Słuchaj nie doczytałem nazwy leku. Dexdomitor to deksmedetomidyna. Butomidor to pół biedy. Ale podanie medetomidyny kotu w czasie wstrząsu ...
Jesteś pewna, że to lekarz był ? - to pytanie retoryczne. Ten gość chyba nie wiedział co się dzieje.

Reszta na pw.

tom2zagumnelit

Post » Pon maja 07, 2012 11:07 Re: Wstrząs anafilaktyczny po ugryzieniu komara?

może pomyliłam nazwę, ale jeden z leków dostał na końcu właśnie na uspokojenie. Pomyślałam, że skoro jest ostatni na liście, to oznacza, że był podany jako ostatni :oops:

bursztynowo

Post » Pon maja 07, 2012 18:39 Re: Wstrząs anafilaktyczny po ugryzieniu komara?

tak czy siak to jakiś lewy lekarz
nie dolewa się oliwy do ognia

tom2zagumnelit

Post » Nie maja 13, 2012 8:33 Re: Wstrząs anafilaktyczny po ugryzieniu komara?

bursztynowo pisze:może pomyliłam nazwę, ale jeden z leków dostał na końcu właśnie na uspokojenie. Pomyślałam, że skoro jest ostatni na liście, to oznacza, że był podany jako ostatni :oops:

A może to był np sedalin a nie synulox?

Tosza

Od: Śro mar 16, 2005 21:18

[następna]