Życie płciowe i dieta koteczki po sterylizacji. Kilka pytań

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob kwi 14, 2012 23:31 Życie płciowe i dieta koteczki po sterylizacji. Kilka pytań

Witam pięknie. Kilka razy otrzymałem mądre rady na forum Miau dotyczące moich kotków, więc i tym razem zwracam się śmiało z paroma pytaniami :)

Moje kotki (kocur i koteczka) mają prawie 10 miesięcy. Trzy tygodnie temu koteczka została wysterylizowana. Wszystko jest chyba dobrze. Martwię się tylko trochę, bo chociaż kocurek (jej brat) zaakceptował koteczkę po operacji, bawi się z nią i śpią często razem, to jednak od czasu do czasu próbuje ją kryć. Trwa to krótko, parenaście sekund, wskakuje na nią, chwyta za szyję i próbuje kopulować. Koteczka go szybko zgania. Czy niewykastrowany kot może "zgwałcić" wysteralizowaną koteczkę?

Druga sprawa to dieta koteczki. Czy po sterylizacji trzeba ją zmienić? Do tej pory kotki jadały razem. Mają zawsze dostęp do suchej karmy w każdej ilości (Orijen, 6 ryb) i do wody. Czasem dostają jogurt naturalny i mokrą karmę Animonda Carny (2 razy w tygodniu). Słyszałem, że koteczka może przytyć po sterylizacji. Czy powinienem coś zmienić w jej dieci i karmić kotki oddzielnie, czy może nadal pozostać tak, jak jest? Czy wysterylizowana koteczka może mieć nadal nielimitowany dostęp do tej suchej karmy?

I jeszcze pytanie o kocurka. Kocurek jest zdrowy, szczupły, bardzo aktywny. Z kastracją kocurka czekam aż skończy 14 miesięcy (żeby urósł mu łeb, wykształcił się prawidłowo szkielet i żeby nie złapał raka kości - czytałem w sieci, że to się zdarza u kocurków wykastrowanych zbyt wcześnie). Kotek jest dominujący i znaczy mocno teren. Czy po kastracji zachowanie to zniknie samoczynnie, czy trzeba będzie z kocurkiem "pracować", żeby oduczyć go takiego zachowania?

Pozdrawiam serdecznie.

neofelis

Od: Czw wrz 01, 2011 23:36

Post » Sob kwi 14, 2012 23:44 Re: Życie płciowe i dieta koteczki po sterylizacji. Kilka py

Wykastruj kocurka jak najszybciej, żeby znaczenie terenu nie stało się jego nawykiem. Wcale nie trzeba czekać do 14-ego miesiąca życia, żeby kota wykastrować. Moje wszystkie były kastrowane po ukończeniu 6-ego - 7ego miesiąca życia. Są zdrowe i pięknie rozwinięte, co zresztą widać na fotkach.

Po kastracji kocurek być może nie od razu przestanie znaczyć, ale po jakimś czasie (od tygodnia do 3-ech miesięcy) powinien przestać sam z siebie. Po prostu już nie będzie nastawiony na zaznaczanie terenu i kopulowanie.

Jeżeli koteczka zgania kocurka, to niemożliwe jest, żeby ją zgwałcił. Ona jest wysterylizowana, więc traktuje zachowanie braciszka jak jakieś niezrozumiałe wygłupy i nie pozwoli zrobić sobie krzywdy.

Przeczytaj proszę: http://www.vetopedia.pl/article29-1-Kas ... zacja.html

Moje koty po kastracji/sterylizacji nadal jedzą suchą karmę bezzbożową (np. Orijen) i mokrą - Animondę Carny i Granatapet. Dotychczas nie utyły i są zdrowe (co roku mają badania kontrolne), a sporo czasu minęło od zabiegów.

Pozdrawiam Cię serdecznie :ok:

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Nie kwi 15, 2012 11:18 Re: Życie płciowe i dieta koteczki po sterylizacji. Kilka py

Dzięki vega... Muszę w takim razie zastanowić się jeszcze nad wcześniejszą kastracją kocurka.
PS Twoje kotki czarny i szylkretowy są bardzo podobne do moich :)

neofelis

Od: Czw wrz 01, 2011 23:36