Pakt Czarownic XXXI

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob kwi 07, 2012 22:07 Re: Pakt Czarownic XXXI

Mulesia pisze:
Tosza pisze:
:roll: Nawet jak brzmi jak dżem, to wychodzą piękne skarmelizowane całe owoce w gęstym syropie.

Wypróbuję, jak będę miała truskawki w ogródku :ok:

Truskawki też wychodzą, tylko trzeba naprawdę powoli. I nie dryluj :D .
Zeby zamieszać jeszcze bardziej , siegnełam do autorytetu ( Ćwiwerczakiewiczowa, 1883r)
Według mnie to co dzis nazywamy konfitura ( wg przepisu AYO, nie mojego :) ), przypomina kompoty z połowy XIX w ( wniosek z przepisów):
Kompot z wisien
Na łut łutówek, szklarek czerwonych lub czarnych kwaśnych wisien wziąć ćwierć funta cukru i pół szkanki wody, zrobić syrop gęsty, wrzucić wiśnie, zagotować kilka razy i wylać na salaterkę.
Kompot z pomarańcz
Zrobić gęsty syrop z pół funta cukru i szkalnki wody. Skórkę z jednej pomarańczy cienko zerżnąć, pokrajać cieniutko w paseczki, wrzucić wten syrop i zagotować parę razy. Pięć pomarańcz obrać, podzielić na cząstki, obrać z białej skórki, wybierać pestki, ułożyć na salaterce, wyłozywszy brzegi liśćmi pomarańczowymi i polać gorącym syropem razem ze skórką. Zwykle kompot z pomarańczy miesza się z jabłkowym. Jeżeli z samych pomarańczy, to ułożyć na wierzch uszatkowany ananas, lub też polać maraskinowym albo innym pachnącym likierem.

Niestety brak przepisów na konfiturę, ale są tak kosmiczne przepisy, że aż miło się czyta ( wykonać się raczej nie uda :D : Chaud-froid czyli kwiczoły w auszpiku na postumencie.)
Przepraszam, doczytałam przepis i MUSZĘ go podać :lol:
Oczyszczone bez wyjmowania wnętrzności ( tylko żółć się odrzuca jak wyżej), bo kwiczoły karmią się tylko jałowcem i z tego własnie powodu są dla smakoszów wielkim przysmakiem, pozostawiając nóżki wyciągnięte wzdłuż, obłozyć młodą słoniną cienko pokrajaną, owinąć bawełną i upiec pod blachą,polewając ściekłym ze słoniny tłuszczem. Tymczasem na 1o kwiczołów rozgotować ćwierć funta bulionu w kwarcie wody i rozpuścić w nim dwa łuty żelatyny. Skalrować białkiem i przecedzić na czysto. Upieczone kwiczoły obrać ze słoniny, ostudzić, wkładać łebkami i piersią w foremki lub w szklaneczki małe od piwa, trzymając nózki w górze i zalać tym bulionem, ustawić szklaneczki w śniegu trochę ukośnie, aby zastygnięte po wyjęciu dobrze było układać.Chleb 2-funtowy okroić ze skórki tak, aby była gładka, równa płaszczyzna i boki gładkie. Wziąc frytury, rozpuścić ją, a gdy zaczyna stygnąć, ubijać łyżeczką, jakby krem, póki się zupełnie biały, jak śmietana nie zrobi;tym tłuszczem uwiercony posmarować cały chleb, niech tłuszcz stwardnieje, a wyglądać będzie jak ulukrowany. Resztę tłuszczu zafabować kilkoma kroplami alkermesu i porobić na chlebie rurką papierową rozmaite esy-floresy. Zrobić z brukwi dużej podłużnej, wycinając zręcznie nożykiem, koszyk na postumencie z głebokim wydrążeniem, ten koszyk umiieścić na chlebie umieszczonym na półmisku;włożywszy koszyczek z drzewa 4 cale długi, połową w koszyk z brukwi, a połową w chleb. Szklneczki z kwiczołami rozgrzeać za pomocą ścierki umaczanej w gorącej wodzi i wyjmując kwiczoły razem z galaretą bulionowa, ustawić na chlebie, nózkami w górę, opierając je o koszyk.. Zrobić "mace'doine"z jarzynek: marchwi, kartofli w kostkę pokrajanych i ugotowanych, korniszonów,groszku zielonego, wymieszać je z oliwą, octem, pieprzem i sola i ułożyć w koszyk z brukwi o raz na półmisku naokoło chleba, ubrać jeszcze pozostałą galaretą bulionową , wylana na plaski takerz i pokrajaną w trójkąty, przystroic sałatą, roszponka i wydać na stół podając do tego ocet i oliwę lub sos tatarski

Parafrazując Bogusława Lindę: I co wy wiecie o gotowaniu :ryk:
Ostatnio edytowano Sob kwi 07, 2012 22:15 przez Tosza, łącznie edytowano 2 razy

Tosza

Od: Śro mar 16, 2005 21:18

Post » Sob kwi 07, 2012 22:11 Re: Pakt Czarownic XXXI

8O Cudo, ale fakt, TYLKO do czytania :lol:
Mścisław [']21.10.2010
Konstancja ['] 14.08.2017

ObrazekObrazek
Lecz ja na moim kutrze sam sobie sterem, wędkarzem i rybą. :mrgreen:

AniHili

Od: Pon kwi 30, 2007 22:20

Post » Sob kwi 07, 2012 22:16 Re: Pakt Czarownic XXXI

Nie tylko do czytania. Ja według tak starego przepisu robię ciasto drożdżowe :mrgreen: jeszcze się nie zdarzyło żeby mi nie wyszło. Jest przepyszne :)
Najlepszy jest przepis : weż "szampanki" i zagadka kto zgadnie co to jest :mrgreen:
Dobro raz dane, wraca z podwójną siłą.
Kacperku[*]przepraszam Cię za to, co musiałam Ci dziś zrobić. Dziękuję Ci za 16,5 roku bycia razem.
05-1995-27-12-2011.:( :(
Rysio-16-02-2013 [*] :( :( Przecinak-Synuś-13-12-2016[*] :( :(
ObrazekObrazek

Hieny na pokład.
Dążymy do szczęścia, nie zadeptując trawników innym.
“Człowiek, który nie ma się czego bać, to człowiek, który nie ma czego kochać.”

meg11

Od: Wto sty 11, 2011 15:22

Post » Sob kwi 07, 2012 22:20 Re: Pakt Czarownic XXXI

meg11 pisze:Nie tylko do czytania. Ja według tak starego przepisu robię ciasto drożdżowe :mrgreen: jeszcze się nie zdarzyło żeby mi nie wyszło. Jest przepyszne :)
Najlepszy jest przepis : weż "szampanki" i zagadka kto zgadnie co to jest :mrgreen:

Do czytania, bo nieszczęsne kwiczoły są objęte ścisłą ochroną gatunkową :lol: Mimo wszystko lepiej ich nie zjadać :mrgreen:
Oczywiście w przypadku drożdżówki to inna sprawa ;)

Kielonki do szampana?
Ostatnio edytowano Sob kwi 07, 2012 22:23 przez AniHili, łącznie edytowano 1 raz
Mścisław [']21.10.2010
Konstancja ['] 14.08.2017

ObrazekObrazek
Lecz ja na moim kutrze sam sobie sterem, wędkarzem i rybą. :mrgreen:

AniHili

Od: Pon kwi 30, 2007 22:20

Post » Sob kwi 07, 2012 22:22 Re: Pakt Czarownic XXXI

Psiama, dzięki wielkie za radę - a jednak mąż wysłany po zakupy "do skutku" :twisted: znalazł wątróbkę :) Teraz pasztet się ochładza - jak będzie dobry, to wkleję przepis :)

milu

Od: Nie lis 30, 2008 10:47

Post » Sob kwi 07, 2012 22:26 Re: Pakt Czarownic XXXI

meg11 pisze:Nie tylko do czytania. Ja według tak starego przepisu robię ciasto drożdżowe :mrgreen: jeszcze się nie zdarzyło żeby mi nie wyszło. Jest przepyszne :)

wg googla kieliszek do szampana, ale to chyba za proste. W mojej książce kucharskiej mam słowniczek, szampanki nie ma, ale jest wiele innych ciekawych słów.
Przepis na kwiczoły na postumencie to jeden z tych ekstyremalych, ale sa są też bardziej normalne, z których korzystam. :)

Tosza

Od: Śro mar 16, 2005 21:18

Post » Sob kwi 07, 2012 22:28 Re: Pakt Czarownic XXXI

meg11 pisze:Najlepszy jest przepis : weż "szampanki" i zagadka kto zgadnie co to jest :mrgreen:

Po wzięciu szampanek (w moim rozumieniu) i napełnieniu ich adekwatnym napojem... gotowanie odpada;]

Kurcze, gdzieśmialam linka do jednego forum, gdzie ktoś przepisywal stara książkę kucharską i tam były konfitury. Nawet z sałaty :)
ObrazekObrazek

Hikiko

Od: Sob paź 30, 2010 22:27

Post » Nie kwi 08, 2012 6:40 Re: Pakt Czarownic XXXI

Hikiko pisze:
meg11 pisze:Najlepszy jest przepis : weż "szampanki" i zagadka kto zgadnie co to jest :mrgreen:

Po wzięciu szampanek (w moim rozumieniu) i napełnieniu ich adekwatnym napojem... gotowanie odpada;]

Kurcze, gdzieśmialam linka do jednego forum, gdzie ktoś przepisywal stara książkę kucharską i tam były konfitury. Nawet z sałaty :)

Według mnie to ciastka. Takie podłużne biszkopty :mrgreen:
Obrazek
Obrazek Czesio 6.04.2015 [*]

Mulesia

Od: Czw cze 03, 2010 9:04

Post » Nie kwi 08, 2012 6:42 Re: Pakt Czarownic XXXI

Tosza pisze:
Mulesia pisze:
Tosza pisze:
:roll: Nawet jak brzmi jak dżem, to wychodzą piękne skarmelizowane całe owoce w gęstym syropie.

Wypróbuję, jak będę miała truskawki w ogródku :ok:

Truskawki też wychodzą, tylko trzeba naprawdę powoli. I nie dryluj :D .

Wyobraziłam sobie drylowanie truskawek :ryk:
Obrazek

Mulesia

Post » Nie kwi 08, 2012 6:51 Re: Pakt Czarownic XXXI

Jeszcze raz wszysztkiego najlepszego wszystkim...
Ćwierczakiewiczowa is my hero. :) Moja szwagierka ma jej "365 Obiadów" które czasami będąc u niej czytam dla samej przyjemności czytania.
Wątek Karmy
Obrazek
Obrazek
Pysia [*] - 1.10.2012

erraticmuse

Od: Wto sty 17, 2012 19:34

Post » Nie kwi 08, 2012 6:56 Re: Pakt Czarownic XXXI

pieczarki?
"dzieci to skarb (choć nie do końca, bo zakopywać ich nie wypada)"

mamaja4

Od: Sob sie 23, 2008 7:59

Post » Nie kwi 08, 2012 7:24 Re: Pakt Czarownic XXXI

mamaja4 pisze:pieczarki?

Bingo :mrgreen:
Dobro raz dane, wraca z podwójną siłą.
Kacperku[*]przepraszam Cię za to, co musiałam Ci dziś zrobić. Dziękuję Ci za 16,5 roku bycia razem.
05-1995-27-12-2011.:( :(
Rysio-16-02-2013 [*] :( :( Przecinak-Synuś-13-12-2016[*] :( :(
ObrazekObrazek

Hieny na pokład.
Dążymy do szczęścia, nie zadeptując trawników innym.
“Człowiek, który nie ma się czego bać, to człowiek, który nie ma czego kochać.”

meg11

Od: Wto sty 11, 2011 15:22

Post » Nie kwi 08, 2012 7:34 Re: Pakt Czarownic XXXI

milu pisze:Psiama, dzięki wielkie za radę - a jednak mąż wysłany po zakupy "do skutku" :twisted: znalazł wątróbkę :) Teraz pasztet się ochładza - jak będzie dobry, to wkleję przepis :)

Brawo. :ok:

Mój przeglądał kiedyś listę zakupów, którą mu zrobiłam.
W pewnym momencie zdziwił się i zapytał:

Co to jest włoszczyzna? :ryk:
Obrazek

Mulesia

Post » Nie kwi 08, 2012 10:46 Re: Pakt Czarownic XXXI

Radosnych Świąt Wielkanocnych !

Konfitury umiem robic, chociaż w rodzinnym mym domu mój tata dopuszczał mnie tylko do zbierania szumowin :mrgreen:

Bolkowa

Od: Pon gru 03, 2007 20:29

Post » Nie kwi 08, 2012 10:56 Re: Pakt Czarownic XXXI

Witajcie!!
Pogoda nie pozwala na aktywne świętowanie, a szkoda!!
ObrazekObrazek

villemo5

Od: Sob maja 05, 2007 17:14

[poprzednia][następna]