Beliowen pisze:Aassiiaa, skoro czytasz i moderujesz, czy mogłabyś odpowiedzieć na moje pytanie?
Albo alix76, bo też Cię widzę na liście zalogowanych użytkowników.
Ja naprawdę pytam nie złośliwie, po prostu chciałabym wiedzieć, skąd idea czasowych banów.
Spróbuje odpowiedzieć (doczytuję, dotarłam dopiero teraz).
Z tego co pamiętam (a moja memoria bywa fragilis, niestety) idea banów czasowych pojawiła się z potrzeby wypracowania dodatkowych narzędzi moderacji.
Był taki moment, kiedy na forum pojawiło się wyjątkowo wiele awantur, których nie udawało się uciąć spokojną uwagą moderatorską. Ani oficjalnym ostrzeżeniem. Ani zamknięciem wątku, bo natychmiast pojawiał się kolejny, w którym "radośnie" kontynuowano bijatykę. Mod mógł sobie gardło zedrzeć i pisać na zielono albo i na złoto- efekt był zerowy, a w ferworze kłótni wpisy tonujące dyskusję tonęły bez echa. Wtedy ze względów technicznych jedynie Admin mógł blokować "gorące głowy", choćby czasowo, dla ochłonięcia. Tyle, że Admin nie zawsze- z przyczyn oczywistych- jest dostępny i niejednokrotnie niepotrzebnie sporo złych i zbędnych rzeczy zostało napisanych, zanim interwencja Admina kładła kres kłótni, np. poprzez czasowe wyeliminowanie najbardziej zacietrzewionych.
Nowa formuła umożliwia taką interwencję moderatorom. Pozwala reagować sprawniej.
Taka była idea.
Bany czasowe, z tego co pamiętam- stosowane były od bardzo dawna. Aczkolwiek dość rzadko, z wielu względów, mi. in. ze względu na techniczne możliwości, ze względu na mniejszą ilość uzytkowników. Były też od zawsze polączone ze statusem "persona non grata", to byl ban trzymiesięczny, choć faktycznie, akurat tej formuly użyto na forum tylko parę razy.