Czesiaczkowy team I - do zamknięcia

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob mar 17, 2012 8:56 Re: Czesio i dziewczyny - moje FeLV-ki

I my zaglądamy i czytamy,fotki oglądamy.
[/url]ObrazekObrazekObrazek

horacy 7

Od: Śro cze 02, 2010 16:01

Post » Nie mar 18, 2012 17:20 Re: Czesio i dziewczyny - moje FeLV-ki

A u nas dziś przez cały dzień otwarte drzwi na balkon. Jednak oprócz Tani nie ma zbyt wielu zwolenników przebywania na nim. Porozkładały się leniuchy na swoich kocykach, hamaczkach mając w nosie ćwierkanie ptaków i cieplejsze powiewy wiatru. Ot, taka leniwa niedziela.

Obrazek

Kilka dni temu Mrunia Marunia zrobiła mi psikusa. Polegał on na schowaniu się i na udawaniu: kota nie ma. Obszukałam dosłownie wszystkie kąty. Wołałam, gruchotałam chrupkami, kilka razy zaglądałam w te same miejsca. I gdy już wyobraźnia zaczęła mi podsuwać nierealne obrazy uciekinierki Marusi poza domem - zmaterializowała się. Siedziała sobie na wannie, gdzie minutę wcześniej jej szukałam.
,,W sztuce tracenia nie jest trudno dojść do wprawy (. . .)" Elizabeth Bishop

marta-po

Od: Pon sie 15, 2011 17:19

Post » Nie mar 18, 2012 17:35 Re: Czesio i dziewczyny - moje FeLV-ki

u mnie zawsze działa otwieranie lodówki :mrgreen: to lepsze niż wołanie :wink:
Obrazek Obrazek

ewexoxo

Od: Nie wrz 12, 2010 10:38

Post » Nie mar 18, 2012 20:51 Re: Czesio i dziewczyny - moje FeLV-ki

Na Marusię działa mleczko i serek bieluch :P
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Nie mar 18, 2012 23:33 Re: Czesio i dziewczyny - moje FeLV-ki

Lodówka to nie, bo jest na dole, a te kociaste mieszkają na górze. Mleczko jak najbardziej, ale bladym świtem spiesząc się do pracy to nawet nie pomyślałam. U mnie zawsze działa wołanie: kotki, jemy. Gdy tak zawołam to nagle pod moimi nogami kotłuje się jak w stadzie wygłodniałych rekinów. Każdy zrywa się, przerywa jakieś tam swoje ważne zajęcia i gna na michę.

Wszyscy już szykują się do spania, zjedli kolację i porozkładali się gdzie kto lubi. Efisia pochrapuje na hamaku, Czesio leży na krześle w sypialni, Tania na dywanie. Czeka na mnie. Ona zawsze śpi przytulona do mnie. To znaczy, chciałam powiedzieć, że nie oznacza to że ja śpię na dywanie. A Marusia siedzi w kącie jakby karę miała. Podejrzewam, że czatuje na mysz.
To ja też chyba się położę, no bo Tania czeka . . .

Czesio Obrazek

marta-po

Post » Pon mar 19, 2012 10:19 Re: Czesio i dziewczyny - moje FeLV-ki

Moje rekiny zjawiają się nagle, jeszcze zanim zawołam. Szczególnie taki jeden szary, za którym biegnie z trudem dotrzymując kroku taki mały łaciaty. :P Czesiowi do pysia w tym tunelu. A jak u Was z gubieniem sierści? U nas Brawunia zaczęła się strasznie sypać. Wet kazał czesać i przeczekać. Tylko czy mi nerów starczy? :twisted:

Brawka lubi jak Tania spać na podłodze. A hamaczek wypadł u nas z kocich łask. :roll: Chyba sama zacznę na nim siedzieć. :mrgreen: :|
Obrazek Obrazek

saintpaulia

Od: Śro gru 14, 2011 17:53

Post » Pt mar 30, 2012 16:30 Re: Czesio i dziewczyny - moje FeLV-ki

Cudne koty :1luvu:

lidka02

Od: Czw cze 09, 2011 9:22

Post » Pt mar 30, 2012 17:03 Re: Czesio i dziewczyny - moje FeLV-ki

lidka02 pisze:Cudne koty :1luvu:

Dziękuję

Marusia, tak właśnie sobie śpi Obrazek

Dziś moja czwórka bardzo chciała mnie w nocy zdenerwować. Mam od wczoraj koteńkę po sterylce, siedzi sobie w klatce. Była poddenerwowana nowym miejscem i swoim stanem, więc obłożyłam ją termoforami, klatkę nakryłam kocami i tylko co jakiś czas zaglądałam czy wszystko w porządku. Okazało się, że nakryta klatka jest czymś nadzwyczaj intrygującym. Cała czwórka na przemian starała się tam zajrzeć wciskając nochale pod koc. To wywoływało warczenie kotki, co z kolei mnie budziło. Szczególnie Efisia denerwowała kotkę, gdyż z powodu problemów z noskiem Efiśka głośno posapuje. Posapywanie groźnie brzmi więc kotka warczała, to zaś jeszcze bardziej Efiśkę interesowało. Samo nakręcająca się spirala. W pewnym momencie warczenie było już tak głośne, że wstałam (po raz kolejny) by rozgonić towarzystwo i ujrzałam cztery koty siedzące naokoło klatki z zainteresowaniem słuchające dobiegającego z pod kocy warczenia.
Teraz już kotka przyzwyczaiła się do tych natrętów, ale noc była rozrywkowa.

A to ta koteńka Obrazek

Chociaż przyznam, że dumna jestem z całej czwórki, gdyż bardzo fajnie przyjmują nowo przybyłych. Jest dyskretne zainteresowanie i obserwowanie, ale nie ma niechęci.

Po trzech miesiącach stosowania interferonu ludzkiego mogę stwierdzić, że w przypadku Efisi jest znakomity skutek. Jesienią odnowiła jej się infekcja w nosku, nawet jeden wet sugerował o zgrozo podanie sterydu. Uparłam się leczyć ją żmudniejszymi, ale mniej inwazyjnymi środkami. Efiśka nie kicha już tak, zmniejszył się nieprzyjemny zapach, jest wesoła. A niedługo chyba już do nas dotrze cykloferon to wtedy dobijemy infekcję.

marta-po

Post » Pt mar 30, 2012 17:09 Re: Czesio i dziewczyny - moje FeLV-ki

Koty uwielbiają badać jak jest coś nowego w domu , mają tedy trochę rozrywki :P U mnie wystarczy karton jakiś i już jest radość ogólna ....Za nasze kotki :ok:

lidka02

Post » Pt mar 30, 2012 18:31 Re: Czesio i dziewczyny - moje FeLV-ki

Urocza ta posterylkowa koteńka. Nosek ma słodki.
Nocy nieprzespanej współczuję.
Obrazek Obrazek

saintpaulia

Od: Śro gru 14, 2011 17:53

Post » Sob mar 31, 2012 12:56 Re: Czesio i dziewczyny - moje FeLV-ki

Marta, czy Marusia ma lepsze dziąsła po interferonie? Wiem, że Efisia lepiej i to świetna wiadomość :lol:

ewar

Post » Sob mar 31, 2012 12:58 Re: Czesio i dziewczyny - moje FeLV-ki

ewar pisze:Marta, czy Marusia ma lepsze dziąsła po interferonie? Wiem, że Efisia lepiej i to świetna wiadomość :lol:

U mnie jedna kotka też ma dziąsła okropne wet zastanawia sie nad wyrwaniem ząbków ale nie wiem ....

lidka02

Post » Sob mar 31, 2012 13:01 Re: Czesio i dziewczyny - moje FeLV-ki

Na plazmocytalne zapalenie dziąseł wyrwanie ząbków jest często skuteczną metodą. Marusia ma FeLV+, to chyba coś innego.

ewar

Post » Sob mar 31, 2012 17:49 Re: Czesio i dziewczyny - moje FeLV-ki

Dziąsełka ma kiepskie, bo gdy miała te dwudniowe wymioty to wet ją obejrzał. Jednak wydaje mi się, że nie ma tak mocnego zapachu, który było czuć, gdy np. ziewała.
Przy okazji, gdy będę jechała do tego naszego najlepszego weta to mogę zabrać Marusię na konsultację. Chociaż jakby zapadła decyzja o usuwaniu zębów, to jeszcze odczekam, bo przecież niedawno miała lekką narkozę i nie chcę za często jej usypiać, niech organizm się w pełni zregeneruje. Mrunia Marunia czuje się dobrze, ma dobre samopoczucie, częste napady miziactwa. Wystarczy, że przyjmę pozycję horyzontalną przed tv, to Marusia już na mnie jest, ugniata mnie łapkami i daje buziaczki.
Interferon jeszcze pociągnę przez wiosnę, później na lato zrobię przerwę. Będzie otwarty balkon, niech się koty wzmacniają na świeżym powietrzu. Na jesieni wznowimy kuracje.

marta-po

Post » Nie kwi 01, 2012 15:59 Re: Czesio i dziewczyny - moje FeLV-ki

Myślisz, że trzeba usuwać ząbki? Dziąsła nie krwawią, je normalnie, ale nie wiadomo, czy ją to nie boli.

ewar

[poprzednia][następna]