Hej magaaaa
wyniki przeanalizowałam, jednostki przeliczyłam, sprawdziłam wszystko, co mogłam i umiałam sprawdzić. Coś takiego zajmuje niestety trochę czasu, jeśli chce się to zrobić naprawdę rzetelnie. Przeczytałam też wątek Misi, żeby niczego nie przeoczyć. Szokujące są jej zdjęcia. Nie znajduję słów, żeby opisać to, co czuję, widząc tę biedną Kruszynę.
A teraz do sedna. Jestem pewna, że nieodpowiednia narkoza doprowadziła wtedy do ostrej niewydolności nerek. Na szczęście wyniki się unormowały. Elektrolity są w porządku. Jedynie fosfor jest na granicy. Trzeba go regularnie kontrolować. Misia powinna dostawać dietę wysokobiałkową z wyważonym stosunkiem fosforu do wapnia. Nie możesz jednak obcinać białka zwierzęcego. Czemu ma służyć hills diabetic? Takie diety są jednocześnie dietami odchudzającymi, a Misia diety odchudzającej nie potrzebuje. Do jasnej ciasnej, czy Twoja pani wet w ogóle potrafi logicznie myśleć? Jak to potrzymać na hillsie? Potrzymać na hillsie – bez insuliny
Misia potrzebuje koniecznie dobrej wysokobiałkowej karmy
MOKREJ i suplementacji żelaza. Wyniki zaniżonej hemoglobiny, zaniżonego MCH i żelaza wskazują na niedokrwistość hipochromiczną (niedokrwistość niedoborową). Niestety u kotów nie robi się jeszcze ferrytyny i transferryny, tylko żelazo całkowite. W tym przypadku jest to jednak zbyteczne. Na niedobór żelaza wskazuje w wynikach poza tym hipochromia erytrocytów. Zastanowiłabym się na Waszym miejscu nad jednoczesną suplementacją witaminy B12 i kwasu foliowego, bo wtedy żelazo się lepiej wchłania. Witamina B12 i kwas foliowy są rozpuszczalne w wodzie, tak więc ich nadmiar wydalany jest z moczem. Nie ma dlatego jakiegoś ryzyka przedawkowania. Porozmawiaj proszę na ten temat z lekarzem weterynarii.
Biochemia jest w porządku. Zastanawiam się, dlaczego Misia dostawała ornipural, jeśli wątroba jest OK.
Co mnie bardzo martwi, to wyniki krwinek białych. Jest tu poważny (przewlekły lub ostry) stan zapalny. Nie wiem, jakie jest jego źródło. Przeliczyłam poszczególne krwinki białe z procentów na liczby całkowite w stosunku do leukocytów: limfocyty, monocyty, pałeczki, segmenty – wszystko wysoko ponad normę.
Jak wyglądają zęby? Nie ma tam żadnych stanów zapalnych? Zrobiłabym jeszcze koniecznie badania moczu, ale nie tylko paskiem. Potrzebne są badania pod mikroskopem. Może są w moczu bakterie?
Misia waży niecałe 2 kg. Wyniki wskazują na to, że cukrzyca jest lekka. Zaczęłabym od 0,25 jedn. 2 x dziennie. Podawanie 1 jedn. raz dziennie to byłby bardzo zły pomysł. Wiesz, ja myślę, że może jednak podano na początku steryd, o czym Ci nie powiedziano.
Magaaaaa, nie wiem, czy odpowiedziałam na wszystkie pytania. Jeśli coś przeoczyłam, to mi proszę przypomnij.
To, że strzykawki U-100 do Lantusa to jedyne odpowiednie strzykawki, już wiesz.
Pozdrawiam ciepło
Tinka
EDIT 1: Sprawdzaj proszę regularnie ketony w moczu.
EDIT 2: Obecność dość licznych komórek polichromatofilnych wskazuje m.in. na zaburzenia syntezy hemoglobiny. Może rzeczywiście występuje u Misi też niedobór kwasu foliowego. Tak czy owak, Twoja pani wet musi koniecznie bardziej zmobilizować swoje zdolności interpretacyjne.