Wątek cukrzycowy VI

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów
Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw mar 29, 2012 15:48 Re: Wątek cukrzycowy VI

feniks32 pisze:Ojejku, jaki piękny burasek :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Będzie dobrze :ok: Dacie radę :ok:

Dziękujemy za komplement :mrgreen:
Tak, już wierzę, że będzie dobrze. Wetka nie wyklucza remisji :ok:

Annazoo

Od: Nie lis 28, 2010 14:22

Post » Czw mar 29, 2012 16:31 Re: Wątek cukrzycowy VI

No i masz ci los... Znowu zafundowałam mu odbicie... O 12 miał 77, dostał jeść, a o 16 miał 424, porażka...

nonsuch

Od: Pt sty 13, 2012 12:17

Post » Czw mar 29, 2012 18:09 Re: Wątek cukrzycowy VI

Przepraszam, dopiero dojrzałam zestaw pytań, zamieszczam poniżej odpowiedzi i wyniki jeszcze raz.
Ostatnio edytowano Czw mar 29, 2012 22:08 przez magaaaa, łącznie edytowano 1 raz

magaaaa

Od: Pt paź 30, 2009 19:14

Post » Czw mar 29, 2012 18:26 Re: Wątek cukrzycowy VI

Wygląda na cukrzycę ...

I na anemię, ale to zrozumiałe zważywszy na to co przeszła i w jakim jest stanie :(
Aż dziwne, ze nerkowe i wątrobowe parametry są całkiem dobre!

Chyba musisz się powoli zaopatrzyć w narzędzia tortur dla cukrzyków i zacząć walczyć też z cukrem ... Przy częstych pomiarach w domu najlepiej sie zorientujesz, jak wygląda poziom cukru i w którym kierunku się cukrzyca rozwija.
Jak dasz radę, zacznij od razu od diety - bez suchych chrupek, tylko mokre i to te lepszej jakości.
Na początku wątków są wymienione te, które mają mało węglowodanów. Te co pamiętam z głowy - Animonda Integra dla diabetyków, Animonda Classic (tacki), Grau dla łasucha.
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Czw mar 29, 2012 18:48 Re: Wątek cukrzycowy VI

I co, powinna dostawać insulinę??
Jakie narzedzia tortur, o matttko 8O

magaaaa

Post » Czw mar 29, 2012 19:59 Re: Wątek cukrzycowy VI

magaaaa pisze:Jakie narzedzia tortur, o matttko 8O

Glukometr :wink:

Jeśli chodzi o kancerogenność Lantusa, to też o tym czytałam, ale chyba bardziej chodziło o długotrwałe (lata) podawanie ludziom.

Magaaaa, koniecznie trzeba sprawdzić mocz na obecność ketonów - paski Ketodiastix do kupienia w aptece.

iwona_Spike

Od: Wto wrz 08, 2009 9:02

Post » Czw mar 29, 2012 20:10 Re: Wątek cukrzycowy VI

Magaaaa, jak wetka zdecyduje o podawaniu insuliny, nie zgódź się na caninsulin.
Poproś o Levemir, wytłumacz, że to lepsza insulina dla kota, poniewaz jest lepiej dostosowana do sposobu odżywiania sie kotów (często małe porcje). Działa krócej i szybciej. Levemir jest do kupienia w zwykłych aptekach, wet musi tylko dac receptę.
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Czw mar 29, 2012 20:29 Re: Wątek cukrzycowy VI

O paskach juz wiem.
Jutro zanabędę.

Na razie jestem zbita z tropu i przestraszona, ale czytam.
Staram się nie wpadać w panikę.

magaaaa

Post » Czw mar 29, 2012 21:12 Re: Wątek cukrzycowy VI

iwona_Spike pisze:Magaaaa, koniecznie trzeba sprawdzić mocz na obecność ketonów - paski Ketodiastix do kupienia w aptece.

Ktoś wspominał o paskach ketostix. Jaka jest różnica? Też jestem z uczących się ;)

Annazoo

Od: Nie lis 28, 2010 14:22

Post » Czw mar 29, 2012 21:24 Re: Wątek cukrzycowy VI

magaaaa

Post » Czw mar 29, 2012 21:37 Re: Wątek cukrzycowy VI

nonsuch pisze:Witaj Tinko
Jak widzisz pojawiam się tu w sytuacjach kryzysowych:) Nie sądzę, żebyś pamiętała, ale przeszłam u mojego Pyśka na podawanie insuliny 2x na dobę. Dawałam mu Lantus 2x2jednostki, ale wyniki były dość wysokie. Przez ostatnie kilka dni PRE nie schodziło poniżej 300. od dwóch dni daję mu Levemir, bo za dużo się naczytałam o rakotwórczych właściwościach glarginy. Wczorajsze PRE rano było wysokie, 340, dałam mu 2j Levemiru, tak jak Lantusa, bo mają ponoć zbliżone działanie. W ciągu trzech godzin spadło mu do 49 mimo jedzenia. Przez cały dzień go badałam, inwigilowałam na całego, przed jedzeniem, po jedzeniu, a cukier cały dzień był między 50 a 70. Wieczorne PRE 78, dałam jedzenie, po pół godzinie 1j insuliny, później jeszcze dwa razy jedzenie. Pół nocy nie spałam z nerwów. Dzisiaj poranne PRE 78, znowu 1 j, bo boję się mu w ogóle nie dać insuliny. No i nie wiem o co chodzi. Nie wiem czy się cieszyć czy martwić. Jak to możliwe, że pies tak zupełne różnie reaguje na insuliny ponoć tak podobne w działaniu? Zmniejszyć mu dawkę, czy dawać więcej jedzenia (pies mi mocno schudł w początkach choroby i nadal tego nie nadrobił). Jakbyś mogła coś mądrego mi doradzić, to byłabym bardzo wdzięczna:)
nonsuch pisze:No i masz ci los... Znowu zafundowałam mu odbicie... O 12 miał 77, dostał jeść, a o 16 miał 424, porażka...

Monsuch, pamiętam, pamiętam, bo to jedyny pies w naszym wątku. Takich przypadków się nie zapomina. Przegapiłam niestety Twój post, w dodatku mam mały kocioł.

Co do rakotwórczości insuliny Lantus, to z tego, co pamiętam, do tej pory tego nie udowodniono. Na naszym niemieckim forum dla kotów cukrzycowych było jednak na Lantusie trochę dziwnych przypadków, że koty zaczęły chorować na nerki. Nie wiem, czy to tylko przypadek, czy też miało to jakiś związek z tą insuliną. Rozmawiałam kilka lat temu na ten temat z naszą Helgą Scholmann, założycielką forum dla kotów cukrzycowych w Niemczech. Powiedziała mi, że czuje dużo większą sympatię do Levemiru niż do Lantusa ze względu na te niezrozumiałe przypadki. Może dlatego zaczęłam już trzy lata temu pytać w naszym wątku o dostępność insuliny Levemir w Polsce.

viewtopic.php?f=36&t=87400&p=4160027&hilit=Levemir#p4160027

Monsuch, nie sądzę, żeby to było odbicie. Spróbuj może zejść do 1,5 jedn. Levemiru 2 x dziennie. Bardzo możliwe, że te 2 jedn. podane wczoraj rano były za dużą dawką, która działała przez cały dzień, i na którą nałożyła się następna dawka wczoraj wieczorem. Stąd może dzisiejsze ranne PRE było tak niskie. Po 12.00 insulina pewnie się zaczęła już wyczerpywać, a jedzenie w międzyczasie zrobiło swoje. Głowy jednak za to nie daję, ale w tym kierunku idzie moje rozumowanie.

Wypróbowałabym na wszelki wypadek dawkę 1,5 jedn. 2 razy dziennie.

Pozdrawiam serdecznie
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Czw mar 29, 2012 22:03 Re: Wątek cukrzycowy VI

Annazoo pisze:Mocz - mętny
ciężar właściwy 1,018
pro 0,3+
glukoza 56 mmol/L
ket neg
ubg norma
bil neg
duża ilość bakterii, kulki tłuszczu, pojedyncze leukocyty

Dostał antybiotyk w zastrzyku a do domu synulox przez 11 dni
Hej, Annazoo,

a czy pani wet zleciła zrobienie badania bakteriologicznego i antybiogramu? To oczywiste, że lekarz podaje od razu po zdiagnozowaniu zapalenia pęcherza antybiotyk o szerokim spektrum działania, ale przecież do końca nie może być pewny, że akurat ten antybiotyk zadziała. Widział pod mikroskopem bakterie, ale nie wie, co to za bakterie. Dlaczego, do licha, weci ciągle siodłają konia nie na grzbiecie tylko na zadzie?

Jaką dawkę zaleciła wteka?

Pozdrawiam ciepło
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Czw mar 29, 2012 22:06 Re: Wątek cukrzycowy VI

Kot czy kotka? - kotka
Jak się nazywa?- Misia
Ile ma lat? - 12
Ile waży?- 1,9kg
Za gruby /za chudy? - za chudy!!! (tu zdjecia: viewtopic.php?f=1&t=140435)
Kiedy zdiagnozowano cukrzycę? - dzisiaj
Jak jest kontrolowana choroba? - o chorobie wiem od kilku godzin, nie kontroluję (na razie)
Czy mierzysz u kota cukier glukometrem? -nie (jeszcze)
Jeśli tak, to jakim? -
Jaką podajesz insulinę? -
U 40 czy U 100? -
Ile kresek (IE)? -
Raz dziennie czy dwa razy dziennie? -
Aktualny poziom glukozy we krwi? - 315 mg/dl
Czy kot dostaje lub dostawał sterydy? - nie
Czy robione były badania tarczycy (test T4)? -nie
Czy wynik badania tarczycy był w normie? -
Czy występuje u Twego kociaka neuropatia (osłabienie kończyn, chwiejny chód)? - lazi chwiejnym krokiem, moze to to...
Jaką podajesz karmę? - żre (bo nie je) absolutnie wszystko. Ostatnio Animondę senior mokrą i renal RC mokry
Mniej więcej ile? - 300-400 g/dzien
Karmienie przed podaniem insuliny, czy po? - nie podaję insuliny (jeszcze)
Inne choroby? - raczej nie, wyniki badań poniżej, FeLV, FIV (-), żeby w paskudnym stanie
Czy podajesz jakieś leki? tylko ornipural, kotka jest u mnie od czterech dni
Czy znane są wyniki laboratoryjne? poniżej wyniki
Jakiej konsystencji i jakiego koloru jest stolec? raczej jasny, uformowany.

WYNIKI:
Obrazek
Obrazek[/quote]

Proszę o wszystkie radym sugestie... Jestem kompletnie zielona jeśli chodzi o cukrzycę, ale postaram się ogarnąć; musze jednak mieć coś na początek...
Choćby po to, by odpowiednio porozmawiać z wetką...
Na pewno wiem, ze mam kupić paski i znabać siuśki - zrobię to.
Co dalej?
Bardzo ładnie proszę...

magaaaa

Post » Czw mar 29, 2012 22:13 Re: Wątek cukrzycowy VI

Tinka07 pisze:
Annazoo pisze:Mocz - mętny
ciężar właściwy 1,018
pro 0,3+
glukoza 56 mmol/L
ket neg
ubg norma
bil neg
duża ilość bakterii, kulki tłuszczu, pojedyncze leukocyty

Dostał antybiotyk w zastrzyku a do domu synulox przez 11 dni
Hej, Annazoo,

a czy pani wet zleciła zrobienie badania bakteriologicznego i antybiogramu? To oczywiste, że lekarz podaje od razu po zdiagnozowaniu zapalenia pęcherza antybiotyk o szerokim spektrum działania, ale przecież do końca nie może być pewny, że akurat ten antybiotyk zadziała. Widział pod mikroskopem bakterie, ale nie wie, co to za bakterie. Dlaczego, do licha, weci ciągle siodłają konia nie na grzbiecie tylko na zadzie?

Jaką dawkę zaleciła wteka?

Pozdrawiam ciepło
Tinka

Może ja odpowiem, bo byłam w gabinecie razem z Walusiem i jego opiekunką.
Antybiogram nie był zlecony, bo wetka nic nie mówiła, że czekamy na wyniki. Badanie moczu odbywało się w innym pomieszczeniu i przez innego weta, bo wetka w tym czasie była z nami, ale z tego co mówiła, mocz był oglądany pod mikroskopem. Po tych 11 dniach, Waluś ma się zgłosić na ponowne badanie moczu.

Dostał Synulox 250mg, 1/3 tabletki 2 razy dziennie.
Baksiu ['] 17.01.2010, Ginuś ['] 14.01.2019.
Bardzo za Wami tęsknię i czekam na tę chwilę, kiedy się znów spotkamy po drugiej stronie...

anna09

Od: Pon maja 28, 2007 11:37

Post » Czw mar 29, 2012 22:13 Re: Wątek cukrzycowy VI

Magaaa, na podstawie wyników fruktozaminy Misia ma lekką cukrzycę. Nie mam już dziś siły, żeby odnieść się do wszystkich punktów Twojego postu. Postaram się uzupełnić resztę jutro.

Dziewczyny napiszą Ci, czego potrzebujesz. Nie bój się proszę, cukrzyca to nie wyrok. Wolę 1000 razy cukrzycę niż niewydolność nerek.

Pozdrawiam ciepło
Tinka

Tinka07

[poprzednia][następna]