Kilka ptyań co do kastracji kota

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Czw mar 29, 2012 18:56 Re: Kilka ptyań co do kastracji kota

Mój Mruczek będzie kastrowany w okolicy czerwca. Czy wtedy będę mogła bezpiecznie wypuszczać go na dwór? Teraz zabieram go w weekendy do ogródka na smyczy i potem próbuje uciec z mieszkania. Miał połamaną miednicę i boję się, ze inne koty zrobią mu krzywdę. Jak będzie po kastracji?
ObrazekObrazekObrazek

Monikaa

Od: Sob lut 18, 2012 19:28

Post » Czw mar 29, 2012 19:58 Re: Kilka ptyań co do kastracji kota

tak samo. nie mozesz jak teraz wychodzic z nim na smyczy na ogrodek? kotek nie łania, nie potrezbuje łąki do biegania.
i nie ma czegos takiego jak bezpieczne wychodzenie na dwor, no chyba ze wlasnie w szelkach. samopas zawsze musisz sie liczyc z tym ze moze go przejechac samocho, dorwac jakis debil i pobawic sie w rzucanie kotem do celu, moze wyjsc i juz nie wrocic.
krotkie zycie i nieszczesliwe zakonczenie zywota chcesz kotu fundowac?
dom bez kota to nie domObrazek
ObrazekObrazekKarolObrazekZara
Wesemir[*]zawsze bede tesknic.

alma_uk

Od: Pt lut 18, 2011 19:03

Post » Czw mar 29, 2012 21:53 Re: Kilka ptyań co do kastracji kota

Stąd moje pytanie : czy po kastracji będzie chciał wychodzić poza ogródek czy nie?
A diabeł chowa się tak, ze w końcu ucieknie...Chciałabym go wziąć do ogrodu bez szelek. Żadna przyjemność dla kota na smyczy chodzić. Mogłby tam siedziec ze mną i 4 godziny, bo moje drugi hobby to ogródek, a tak 30 minut -i do domu. :roll:
W domu się nudzi po prostu a w ogródku- drzewka, zapachy. Chcę dla niego najlepszego :)
ObrazekObrazekObrazek

Monikaa

Od: Sob lut 18, 2012 19:28

Post » Pt mar 30, 2012 0:16 Re: Kilka ptyań co do kastracji kota

To co według Ciebie najlepsze wcale może nie być najlepsze dla kota.
Gdybyś widziała kota potrąconego przez samochód, który ma drgawki i umiera na Twoich oczach,
to myślę, że zmieniłabyś zdanie. Wydarzyło się to ponad pięć lat temu a do dziś nie udało mi się o tym zapomnieć.
Obrazek

KITKA[*]28.03.2011 ŻUCZEK[*]17.04.2013 BUNIA[*]30.03.2015 BUBA [*] 12.10.2015 ZUZIA[*] 14.01.2018
RUDY MIŚ [*]1.08.2019 MAŁA[*] 11.04.2020

Do zobaczenia nasze kochane

ankacom

Od: Wto wrz 14, 2010 17:23

Post » Pt mar 30, 2012 10:30 Re: Kilka ptyań co do kastracji kota

To karmić kota karmą do wysterylizowanych czy nie?
Włśnie odwiozłam kota i strasznie się denerwuje czy wszystko pójdzie z planem :?: Wet wytłumaczył mi całe postępowanie.Mam do niego zaufanie ,ale jednak jest nerw

nkasia-84

Od: Śro gru 07, 2011 14:55

Post » Pt mar 30, 2012 11:10 Re: Kilka ptyań co do kastracji kota

Spokojnie - możesz mu dawać normalne jedzenie ( w sensie dla nie-kastratów), tylko uważać, żeby miał dużo biegania. Wtedy nie utyje. Co do ukł. moczowego - to tak naprawdę wystarczy kota czujnie obserwować i co jakiś czas przebadać siuśki jak nas coś zaniepokoi - będzie dobrze :ok:
Aha, o ile kot raczy jeść po prostu mięso (wołowina rosołowa, kurak, etc) zamiast puszek - to o ile będziesz do miesa dodawała mu suplementy, to będzie zdrowszy a Ciebie mniej to wyniesie w sumie niż dobre puszki. Wiem, że o BARFie (czyli karmieniem mięsem surowym z suplementami) jest masa informacji i na miau, i na stronie Chatula. :D
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Sob mar 31, 2012 14:58 Re: Kilka ptyań co do kastracji kota

To się dobrze składa.Kuba nie jest wybredny a jeści chodzi o takie mięso to woli nawet bardziej niż puchy :) .Co do ruchu to też się nie martwię.Podjęłam decyzje ,że pomimo tego wypadku z okiem to bede go na trochę wypuszczać na dwór.Poznałam u wet pewne państwo co miała podobny problem,ale ich kot mimo wszystko dobrze sobie radzi

nkasia-84

Od: Śro gru 07, 2011 14:55

[poprzednia]