Wątek cukrzycowy VI

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto mar 27, 2012 11:58 Re: Wątek cukrzycowy VI

dodam tylko ze z usg sobotniego wyszło stłuszczenie watroby, powiekszony woreczek zołciowy, i przewody zołciowe nerki ok, nie wiem na ile stłuszczenie wątroby postepuje szybko, nie wiem kiedy sie zaczeło, nie wiem tez czy poza cukrzyca nie wpłyneło na to co sie stało.....nie wiem tez czy cukrzyca była leczona nieprawidłowo, i czy miała znaczenie na efekt koncowy, wielu rzeczy juz sie nie dowiem i tak pewnie....w sumie to czasami nie wiem dlaczego chce wiedziec, czy dla innych czy dla siebie zeby sie przekonac ze cos zle zrobiłam a ze mogłam inaczej ? nie wiem....wiem tylko ze daleko mi do spokoju ducha ....meczy mnie to, gryzie wewnętrzenie, nie moge pozbyc sie wrażenia ze to jeszcze nie był jej czas ale ile w tym moich emocji a ile merytorycznego uzasadnienia, tez nie wiem, nie wygladała na kota umierajacego ba nawet na ciezko chorego jeszcze w poprzednim tyg, w czwartek jeszcze wskakiwała na stoł wieczorem i pchała sie na nas....mam czasami wrażenie ze popadam w paranoje, jak wielu po odejsciu kogoś bliskiego....

anulalula

Od: Sob mar 24, 2012 7:53

Post » Wto mar 27, 2012 12:11 Re: Wątek cukrzycowy VI

Annazoo pisze:Dziewczyny, jak zacząć?
Do jakiego weta w Krakowie iść z kotem, wstępnie zdiagnozowanym jako cukrzyka?
Nie mam jeszcze wyników badań, jedynie info o bardzo podwyższonym poziomie glukozy.
Wstępna diagnoza wystawiona przez dr Dudę, w czwartek mamy wizytę w Arce u dr Chmielarz.

Szukać kilku diagnoz u kilku weterynarzy?
Na czym się opierać, gdy wokół tak wiele opinii?
Od której części tego wątku zacząć czytanie, by dowiedzieć się rzeczy na początek najważniejszych?
Mój Waluś kochany :(

Witaj,
jaki ten poziom cukru został oznaczony? Te wyniki badań bardzo by się przydały.
Weci w Krakowie ,którzy leczą cukrzycę u kotów nie-Caninsuliną to Diana Tarabuła ul.Sokołowskiego, ale widzę że jesteś z południa
Krakowa to polecam Focus-vet na Chmieleńcu - Agnieszka Domasik (wychowanka Diany). My chodzimy do Diany bo prawie mieszkamy obok. Arka mi się kojarzy tylko z bardzo wysokimi cenami.
Eśkowe mruczanki: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... 0#p8422130
Borysowe mruczanki: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46&t=167143

Esiu [*]15.07.1995 - 02.01.2014r.... byłeś mi wschodem słońca i zachodem...
Borys [*] 2009 - 28.02.2019r. .. byłeś mi Najdroższym Towarzyszem ...

feniks32

Od: Pt gru 04, 2009 21:19

Post » Wto mar 27, 2012 12:39 Re: Wątek cukrzycowy VI

Hej Dziewczyny,

tekst "Insulina" z 1. strony uzupełniłam szczegółowszymi informacjami na temat Caninsuliny. Może te argumenty w rozmowie z lekarzem się komuś przydadzą.

Caninsulina, insulina wieprzowa, produkowana przez firmę Intervet jest jedyną zarejestrowaną insuliną w insulinoterapii zwierząt. Jak już sama nazwa wskazuje, pierwotnie była ona skoncypowana dla psów. „Canis” to po łacinie „pies”. Kolejność aminokwasów świńskiej i psiej insuliny własnej jest podobna. Przy rejestracji leku producent powinien wprawdzie udowodnić skuteczność preparatu, jednak czy akurat ten lek jest optymalny dla nowego gatunku zwierząt, nie odgrywa już żadnej roli. Tak więc nieco później (w 2005 r.) Intervet dopuścił Caninsulinę w niezmienionej formie do leczenia cukrzycy u kotów.

Koty jednak to nie małe psy. Mają one inaczej zbudowane enzymy trawienne. Brakuje im mianowicie pewnych enzymów trawiących węglowodany, które posiada pies. Ich organizm przystosowany jest przede wszystkim do spożywania białka zwierzęcego. Z tego też powodu koty nie potrzebują takiego profilu działania i tak dużych ilości insuliny jak psy.

Poza tym koty mają zupełnie inny sposób zaspakajania głodu. Psy cukrzycowe powinny dostawać większe porcje karmy dwa razy dziennie. Kot natomiast chciałby dziobać w swojej miseczce najchętniej co godzinę. Caninsulina, specjalnie przystosowana dla potrzeb organizmu psa, zawiera 30 proc. insuliny o szybkim czasie działania (semilente), która zaczyna działać już bezpośrednio po iniekcji. Nadaje się więc do jak najszybszego transportu przerobionych na glukozę węglowodanów do komórek. U kota, który spożywa mało węglowodanów i je dużo mniejsze porcje, Caninsulina powoduje gwałtowne spadki glukozy we krwi. Krzywa cukrowa jest wtedy w kształcie litery V. Wyniki przed iniekcją (PRE) oscylują najczęściej w przedziale 400-500 mg/dl, a w szczycie ok. 100 mg/dl, a nawet poniżej. Takie wahania cukru w krótkim czasie są obciążające i stresujące dla organizmu i psychiki pacjenta. Zawroty i nudności przeplatają się z atakami głodu. Jest to zapewne wystarczający powód, by unikać podobnych krzywych. Pomocna w takich przypadkach jest zmiana insuliny.

Ze względu na silne działanie Caninsuliny bezpośrednio po iniekcji zaleca się ograniczenie liczby posiłków do dwóch większych, co u kota jest zupełnie nienaturalnym sposobem zachowania. Koty będące jeszcze na początku insulinoterapii lub te, które mają niewyrównaną cukrzycę, nie są w stanie w ogóle zaspokoić głodu. Tak drastyczne ograniczanie im jedzenia byłoby zarówno dla zwierzęcia, jak i jego właściciela potworną męką. Znamy sami sytuacje, że już po 2-3 godzinach zwierzę było tak głodne, że nie odstępowało od naszych nóg i żebrało o karmę.

Gwoli ścisłości należy jednak dodać, że istnieją pojedyncze przypadki, kiedy lekarzowi weterynarii udaje się na Caninsulinie wyrównać cukrzycę u kota. U większości zwierząt wcześniej czy później konieczna jest jednak zmiana preparatu.

Pozdrawiam
Tinka

@Anulalula, na pewno odpowiem na Twoje ostatnie pytania, ale nie wiem, czy jeszcze dziś.
@Avian, a jak wygląda krzywa cukrowa u Agatki? Jakie macie wyniki w szczycie?
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Wto mar 27, 2012 12:53 Re: Wątek cukrzycowy VI

Tinko i tak Ci dziekuje , mnie sie juz nie spieszy...

anulalula

Post » Wto mar 27, 2012 13:02 Re: Wątek cukrzycowy VI

Anulalula,

mam wielką prośbę. Czy mogłabyś te wyniki z lutego uzupełnić o pozostałe, też o te, które były w normie? Wiem, że to przecież Kici życia nie przywróci, ale chciałabym wiedzieć, co wszystko wtedy zostało zrobione.

Pozdrawiam ciepło
Tinka

EDIT: Dopisz proszę jeszcze wartości referencyjne (normy), jeśli masz na wydruku. I koniecznie jednostki.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Wto mar 27, 2012 13:24 Re: Wątek cukrzycowy VI

Jasne tylko albo to przesle mailem ( pdf) albo chwile potrwa zanim spisze,

anulalula

Post » Wto mar 27, 2012 19:29 Re: Wątek cukrzycowy VI

Tinka07 pisze:@Avian, a jak wygląda krzywa cukrowa u Agatki? Jakie macie wyniki w szczycie?

W szczycie to najwyższe wyniki przed podaniem insuliny? :oops:
Tu mam dzienniczek Agatki
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Wto mar 27, 2012 19:58 Re: Wątek cukrzycowy VI

Witam!

Weterynarz po wykonaniu badań krwi i moczu podejrzewa u mojego kota cukrzycę. Zalecił przejście na odpowiednią karmę i kontrolowanie poziomu glukozy, za ok. miesiąc mam się zjawić z wizytą kontrolną. Dowiedziałam się, że aby wykluczyć cukrzycę trzeba sprawdzić poziom fruktozaminu (?) ale w wynikach nie ma o tym nic wspomniane, przynajmniej ja się nie doczytałam. Dlatego podaję wyniki badań krwi i moczu, może ktoś kto się na tym zna będzie wiedział?

Wyniki biochemii krwi:
ALT (GPT): 163,00
AST (GOT): 40,00
Białko całkowite: 7,00g/dl
Glukoza: 280,00 mg/dl
Kreatynina: 1,90 mg/dl
Mocznik: 34,00 mg/dl

Morfologia (i tutaj nie mam pojęcia co oznaczają te symbole, ale może ktoś wie)

WBC: 13.4 (5.5 - 19.0)
RBC: 10.85 H ( 6.50 - 10.00)
HGB: 24.9 (8.0 - 15.0)
HCT: 47.3 H (24.0 - 45.0)
PLT: 184 (100 - 800)
MCV: 44 (39 - 55)
MCH: 22.9 h (13.0 - 17.0)
MCHC: 52.6 H (30.0 - 36.0)
RDW: 15.5 (17.0 -22.0)
MPV: 8.1 (6,5 - 15.0)

niżej jest jeszcze takie coś:

LYM: 46.4 %(20.0 - 55.0)
MON: 7.8 H %(1.0 - 4.0)
GRA: 45.8 %(35.0 - 75.0)

LYM: 6.2 H 10³/mm ³(1.2 - 3.2)
MON: 1.0 H 10³/mm³ (0.3 - 0.8 )
GRA: 6.2 10³/mm³ (1.2 - 6.8 )

Te liczby w nawiasach to jak się nie mylę norma (w jakich granicach powinien się mieścić dany wynik)
Przy niektórych wynikach było jeszcze np %, mm³ ale myślę że to nie jest chyba ważne.

Reine

Od: Sob cze 04, 2011 17:27

Post » Wto mar 27, 2012 20:33 Re: Wątek cukrzycowy VI

Hej Reine,

jeśli lekarz zalecił Ci suchą karmę leczniczą dla kotów z cukrzycą, to wyrzuć ją do kosza.

Tak, jedynie badanie fruktozaminy może potwierdzić lub wykluczyć cukrzycę. Diagnoza cukrzycy na podstawie wyniku 280 mg/dl glukozy we krwi jest nieprofesjonalna, wręcz niedorzeczna. Koty wożone do lekarza mogą się tak bardzo zestresować, że mierzy się czasem wyniki nawet powyżej 400 mg/dl, chociaż kot cukrzycy nie ma. Taki wynik może się też uwidocznić przez obecność cukru w moczu. Wszystko zależy od konkretnej sytuacji, tzn. od tego, czy kot przed wyjazdem do weta się wysikał, kiedy nie był jeszcze w stresie, jak długo trwał ten stres, innymi słowy, czy glukoza w czasie trwającego stresu zdążyła przedostać się do moczu.

Proszę przeczytaj na pierwszej stronie temat: Część 1: Cukrzyca u kota: objawy i diagnoza. Mam nadzieję, że te informacje Ci pomogą. Poza tym mam dla Ciebie jednen chwyt. Kup proszę paski Keto-Diastix firmy Bayer. Dostaniesz je w aptece. Sprawdzaj przez kilka dni u swojego kota w warunkach domowych (= bezstresowych) poziom glukozy w moczu. Jeśli pasek będzie wskazywał na obecność cukru, to podejrzenie Twojego weta było uzasadnione. Jeśli będzie czysty, to cukrzycy najprawdopodobniej nie ma. Warto by było jednak dla świętego spokoju w najbliższym czasie zrobić tę cholerną fruktozaminę.

Obserwuj proszę Twojego kota dokładnie i nie spuszaj go z oka.

Pozdrawiam serdecznie
Tinka

Tinka07

Post » Wto mar 27, 2012 20:42 Re: Wątek cukrzycowy VI

Sądząc z opisu w tym wątku viewtopic.php?f=1&t=140394 kot był baaardzo zestresowany
Mocz był pobrany przez cewnikowanie, kot musiał dostać głupiego jasia (gryzł i wyrywał się)

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Wto mar 27, 2012 20:43 Re: Wątek cukrzycowy VI

Avian, musimy dokładniej porozmawiać/popisać na temat czasu podawania sterydów. W żadnym wypadku nie powinnaś ich podawać o różnych godzinach. U kota sterydy podaje się w zasadzie dopiero wieczorem, żeby nie zakłócać produkcji własnej organizmu.

Muszę jutro dokładniej przeanalizować Twój dzienniczek.

Jakie wyszły wyniki witaminy B12 i kwasu foliowego?

Pozdrawiam ciepło
Tinka

Tinka07

Post » Wto mar 27, 2012 20:44 Re: Wątek cukrzycowy VI

Wracam z wieściami o Walusiu:

Waluś, kocur, dachowiec, niewychodzący, ~4-5 lat
Waży 5,5 kg
Jest mocno zbudowany, nie ma tłuszczu na brzuchu.
Wyluzowany pieszczoch, jedyny kot w domu.
Od tygodnia jest senny, dużo pije i siusia.
Dziś zapadła diagnoza - cukrzyca.
Nie zażywał sterydów, nie miał badania tarczycy.
Nie ma chwiejnego chodu.
Do tej pory jadł RC dla kastratów, ma na misce stale. Czasami dostaje mokre, które lubi. Saszetki Animondy.
Przeszedł sanację paszczy bo miał zepsute ząbki.
Czasami się "zatyka", wtedy dostaje RC Fibre response i parafinę.

Wyniki wczorajszych badań:
Fruktozamina 515,0 umol/l (190-365)
UREA 7,3 mmol/L (5,7-12,9)
CREA 114 umol/L (71-212)
PHOS 1.80/L (1.00-2.42)

Wklejam inne wyniki, bo nie umiem ich czytać:
Obrazek

a tu zalecenia weta:
Obrazek
Obrazek

Zamówiłam dziś mokrą karmę, o jakiej jest mowa na 1. stronie: Animonda clasic, Miamor, Leonardo

Co robić z tymi wynikami i z tymi zaleceniami?
W czwartek Waluś ma umówioną wizytę u dr Chmielarz w Arce.
Proszę, poradźcie...

Annazoo

Od: Nie lis 28, 2010 14:22

Post » Wto mar 27, 2012 20:57 Re: Wątek cukrzycowy VI

Annazoo,

fruktozamina wskazuje jednoznacznie na cukrzycę. Czy lekarz zalecił już insulioterapię? Kup koniecznie cito paski Ketostix do monitorowania ketonów w moczu.

Pozdrawiam
Tinka

PS: Zaraz obejrzę resztę wyników.

Tinka07

Post » Wto mar 27, 2012 20:59 Re: Wątek cukrzycowy VI

Tinka07 pisze:Annazoo,

fruktozamina wskazuje jednoznacznie na cukrzycę. Czy lekarz zalecił już insulioterapię? Kup koniecznie cito paski Ketostix do monitorowania ketonów w moczu.

Pozdrawiam
Tinka

PS: Zaraz obejrzę resztę wyników.

Tak, proszę zobacz na skan zaleceń... to jest ta Canincośtam

Annazoo

Od: Nie lis 28, 2010 14:22

Post » Wto mar 27, 2012 21:09 Re: Wątek cukrzycowy VI

Annazoo pisze:Tak, proszę zobacz na skan zaleceń... to jest ta Canincośtam
Nie widzę, w skanie zleceń Cani...coś..tam, ale jeśli gdzieś to słowo jest, to jest to Caninsulina. Masz ten preparat już w domu?

Twój kociak jest bardzo odwodniony.

Tinka07

[poprzednia][następna]