Prośba o opinię pokarmu RC Maine Coon dla Brytyjczyka

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pon mar 26, 2012 0:18 Prośba o opinię pokarmu RC Maine Coon dla Brytyjczyka

Witam serdecznie!
Mam Wielką prośbę dotyczącą opinii na temat pokarmu Royal Canin Maine Coon. Chciałabym dowiedzieć się czy jest dobra, wywołuje jakieś alergie i czy zdoła ją zjeść brytyjczyk;)

Już piszę dlaczego... Dla mojej 5. letniej brytyjki co roku kupuję jej 10kg żarełka z RC, testując jej smaki. Wypróbowałyśmy już Fit, indoor, British Shorthair, Sterilised. Niestety ma małe problemy ze świeżością oddechu. Chciałam wypróbować RC Oral ale na słyszałam że RC Maine Coon ma podobne działanie - ma duże chrupki, które ścierają kamień nazębny i ten zapach staje się "mniej intensywny". Poza tym RC Maine Coon ma dodatki na sierść, trawienie i wychodzi dużo taniej a na moją studencką kieszeń to szalę przechyla... Dlatego chcę zapytać, czy 5. letnia, ważąca 4,5 kg brytyjka zdoła zjeść chrupki RoyalCanin Maine Coon?:) Wiem że to może dziwne pytanie ale będzie trochę za późno gdy kupię taką wielką pakę i ona tego nie będzie mogła zjeść;)

Wiem że kiedyś też miała jakąś karmę z RC, która miała także duże chrupy i dosyć wtedy pomogła na ten zapach z mordki, ale nie pamiętam która to była..

Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź i pozdrawiam!
Obrazek

dimmy

Od: Wto sie 28, 2007 18:00

Post » Pon mar 26, 2012 1:57 Re: Prośba o opinię pokarmu RC Maine Coon dla Brytyjczyka

RC to tylko odrobinę lepszy whiskas...w składzie na pierwszym miejscu są zboża,a kot to nie mysz przecież,nie?
i RC dla MCO ma takie se chrupki,jeśli chodzi o wielkość,niestety mam to obcykane[mam u siebie kota,który połyka za małe chrupki zamiast gryźć]-największe chrupki ma Sanabelle Grande a to karma mocno taka sobie[niestety jedyna jaką niuniek gryzie].czekam na następną wypłatę żeby zobaczyć jak się sprawi Nutra Maintence.też ma duże chrupki.

bryty mają potężne szczęki jak na koty :)
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Pon mar 26, 2012 8:11 Re: Prośba o opinię pokarmu RC Maine Coon dla Brytyjczyka

Sucha karma tak naprawdę niezbyt pomaga oczyszczać zęby.
Najlepsze jest surowe mięso w dużych kawałkach, kot musi je naprawdę pogryźć i wtedy oczyszcza sobie ząbki.
Są też różne preparaty na usuwanie kamienia - np. Orozyme, albo takie coś co dolewa się do wody.

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Pon mar 26, 2012 9:35 Re: Prośba o opinię pokarmu RC Maine Coon dla Brytyjczyka

Zdrowiej dla kotów wyjdzie ci np. Taste of the Wild bez zbóż, 6,5 kg 120 zł (moje to wcinają obecnie). Albo np Orijen 7 kg ok 250 zł.

Przechowywanie 10 kg karmy dla jednego kota może skutkować nieświeżością tejże karmy. :) Ja kupuję 7 kilowe paczki na dwa koty, to starcza na ok 3 miesiące - karma nie zdąży zwietrzeć.

Do pyszczka polecam pastę Orozyme - zniweluje zapach z mordki.

Niacha

Od: Wto sty 13, 2009 13:40

Post » Śro mar 28, 2012 14:45 Re: Prośba o opinię pokarmu RC Maine Coon dla Brytyjczyka

Koszmaria pisze:RC to tylko odrobinę lepszy whiskas...w składzie na pierwszym miejscu są zboża,a kot to nie mysz przecież,nie?

Kot myszą nie jest zdecydowanie, ale nie zgadzam się by RC było tylko odrobinę lepsze od Whiskas. Whiskas/kitekat zwierają 4% mięsa, a o RC, jak kiedyś słyszałam zawiera 26%. To nie jest wcale odrobina więcej. Moje koty karmione były wszystkim. Kiedyś karmiła je moja mama. Kupowała im wyłącznie whiskas i kitekat suche i mokre. Zaczęły sie problemy z żołądkiem, wymioty, brzydka sierść, tycie i okropny zapach z kuwety. Później przerzuciliśmy się tylko na mięso. Polepszyło się ale zapach z kuwety się nie zmieniał a sierść poprawiła się tylko odrobinę. Obecnie koty dostawały RC Indor + różnorodne mięso (wołowina, kurczaki, ryby, czasem podroby). Z kuwety nic nie śmierdzi (kiedyś wyjechaliśmy na tydzień a sąsiadka zapomniała zmieniać kuwetę - po przyjeździe, z kuwety przy użytkowaniu 3 kotów nic nie śmierdziało!!!) sierść jest błyszcząca, żadnych problemów z kulami włosowymi nie mieliśmy od paru lat a koty zadowolone:) Wydaje mi się że teraz koty dostają dietę racjonalną. To, czego za mało jest w karmie RC daję osobno. Dlatego tak o tę RC pytam.

seidhee pisze:Sucha karma tak naprawdę niezbyt pomaga oczyszczać zęby.
Najlepsze jest surowe mięso w dużych kawałkach, kot musi je naprawdę pogryźć i wtedy oczyszcza sobie ząbki.
Są też różne preparaty na usuwanie kamienia - np. Orozyme, albo takie coś co dolewa się do wody.

moja kota wcina surowe mięso prócz pokarmu suchego i to nic nie daje...
Ale zaciekawiło mnie to "coś" do wody. Co to konkretnie?

Niacha pisze:Przechowywanie 10 kg karmy dla jednego kota może skutkować nieświeżością tejże karmy. :) Ja kupuję 7 kilowe paczki na dwa koty, to starcza na ok 3 miesiące - karma nie zdąży zwietrzeć.
Nie opłaca mi się kupować mniejszych worków karm bo mam 3 koty obżartuchy;) Jak kupuję duży worek, przesypuję do kilku mniejszych worków strunowych i wtedy pokarm nie jest zwietrzały!

Niestety RC to jedyna karma, na którą nie jest uczulona moja kota... Po pozostałych (Bosh sanabelle, Purina, Taste of the WILD) po kilku dniach kota zaczyna się drapać niemiłosiernie nad oczami i w tych miejscach powstają rany zabarwione krwią ...
Niacha pisze:Do pyszczka polecam pastę Orozyme - zniweluje zapach z mordki.

żadnej pasty nie weźmie do pyszczka z dobrej woli a próba choćby delikatnego "przymuszenia" kota do zjedzenia pasty skutkuje prychaniem, warczeniem i naprawdę bolesnym podrapaniem do krwi naszych rąk.

Teraz kupiłam na spróbowanie 2 małe paczuszki: RC maine coon i Orijen. RC Maine Coon nie ma aż tak dużych chrupków jak się spodziewałam ("tylko" 1x1cm) ale Orijen! To nie są chrupki a posypka! małe trójkąciki o grubości 2-3mm to trochę przesada. Moja kota połknęła bez gryzienia
No nic.. wytestuje je mój alergik i zobaczymy.
Obrazek

dimmy

Od: Wto sie 28, 2007 18:00

Post » Śro mar 28, 2012 14:49 Re: Prośba o opinię pokarmu RC Maine Coon dla Brytyjczyka

dimmy pisze:Ale zaciekawiło mnie to "coś" do wody. Co to konkretnie?

No właśnie nie pamiętam, jak się nazywa :oops: (moje nie chciały tego pić więc nie kupuję). Taki płyn, który dolewa się do wody do picia - pomaga przy kłopotach z zębami i nieświeżym oddechu.

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Śro mar 28, 2012 15:03 Re: Prośba o opinię pokarmu RC Maine Coon dla Brytyjczyka

to coś nazywa się chyba Aquadent. Moje koty od tego zwiewały, o piciu to w ogóle nie wspomnę :lol: a szkoda...
Moi kochani:
Silvuś
Rudolf *
Stefanek*

Miśka74

Od: Śro paź 19, 2011 11:51