Wątek dla nerkowców - VIII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto mar 13, 2012 8:32 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Te wyniki wcale nie wskazują na niewydolność nerek.
Kot byl odwodniony, na czczo, stąd mogla być podwyższona kreatynina i mocznik.
Szukałabym przyczyny wymiotów gdzie indziej.
Zaczęlabym od całkowitego odstawienia suchego jedzenia, i podania pasty na klaka, z 5 cm od razu. Można powtórzyć 2-3 razy co kilka godzin lub przez 3 dni.
Dawałabym tylko mokre jedzenie z dodatkową ilością wody, tyle zeby zechciał zjeść. I namawianie do picia jak najwięcej.
Obserwacja kupek.
Obserwacja, w jakim czasie po jedzeniu kot wymiotuje, i dokładnie czym.
Jeśli wymioty będą sie powtarzaly, usg jelit czy nie ma tam ciala obcego.
I rzeczywoście, wet zaczynający leczenie nerek, na etapie takich wyników (pojedynczo niewskazujących wcale na PNN), od sprzedania klientowi worka suchej karmy, nie budzi mojego zaufania.
A co kot je poza suchym ? tak normalnie do tej pory ?
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Wto mar 13, 2012 8:34 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

saggi pisze:tak, tak jak pisalam wczesniej temperatura ok, w pyszczku lekkie zapalenie dziasel. Oczy ok, uszy ok, macanki wykazaly ze jelita puste. No i badanie krwi morfologia, na nerki, watrobe i trzustke. Chciala jeszcze zbadac mocz, ale mimo dlugiego ugniatania brzusia nic z tego nie wyszlo.

Dzis w nocy mlody nie wymiotowal wcale, rano zjadl sniadanko i odpukac do teraz uest spokoj.

Jedna dziwna rzecz zauwazylam, wczoraj lezal przy grzejniku przytulony pleckami mimo iz nigdy nie mial tego w zwyczaju.

Źle zadałam pytanie - do gardła mu patrzyła? Sprawdziła, czy gardełko go boli? Płuca osłuchane?
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Wto mar 13, 2012 10:29 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Za 3 godziny przyjdzie weterynarka i pomoze Twistowi przejsc za Teczowy Most :cry:
Przezyl z nami piekne 19 lat.
Dziekuje Wam za dobre rady,za pomoc-dzieki nim moglam cieszyc sie kotem jeszcze przez 4 miesiace.
Potwornie ciezko bylo mi sie zdecydowac.Chce to zrobic,kiedy jeszcze nie jest najgorzej.

lucyper

Od: Śro gru 07, 2011 23:51

Post » Wto mar 13, 2012 10:33 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

lucyper pisze:Za 3 godziny przyjdzie weterynarka i pomoze Twistowi przejsc za Teczowy Most :cry:
Dziekuje Wam za dobre rady,za pomoc-dzieki nim moglam cieszyc sie kotem jeszcze przez 4 miesiace.
Potwornie ciezko bylo mi sie zdecydowac.Chce to zrobic,kiedy jeszcze nie jest najgorzej.

Bardzo Ci wspólczuję. Trzymaj się! :cry:
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Wto mar 13, 2012 10:44 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

lucyper pisze:Za 3 godziny przyjdzie weterynarka i pomoze Twistowi przejsc za Teczowy Most :cry:

żal. proszę żeby pozdrowił Zulusia,kocik przeszedłprzezmost w piątek... bardzo wpółczuje.

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Wto mar 13, 2012 11:45 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Mamrot, lucyper bardzo Wam współczuję...
Myślę o Was ciepło.

honda11

Od: Wto maja 27, 2008 10:43

Post » Śro mar 21, 2012 9:49 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Po 6 tygodniowej kuracji Enroxilem podaję (według waszych zaleceń) Furagin.
Czy przed pobraniem moczu na posiew powinna być przerwa w podawaniu Furaginu?

honda11

Od: Wto maja 27, 2008 10:43

Post » Śro mar 21, 2012 14:16 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

[*] wspóczuje

Pytanie do nerkowc\ow, czy ktos nie ma dobrego dojścia do azodylu?? Proszę Moze ma ktos choc troche do odsprzedania tak na czas zanim zam\owie i przyjdzie przesy\lka. Pilne!
Obrazek z Szafirkiem Obrazek malutka Obrazek z mamą Zołzą

morwena

Od: Pon wrz 14, 2009 13:26

Post » Czw mar 29, 2012 8:39 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

W środę, po półtorarocznej walce za TM odszedł Bazyl. Chodzę, szukam go wzrokiem i cały czas mam nadzieję, że jest.
A w głowie brzęczy czy mogłam zrobić coś lepiej, inaczej ...
Bazylek 27.03.2012 [*] Ludzik 11.03.2015 [*] Julia 19.09.2021 [*] Bułka 9.10.2021 [*] Barszczyk 15.03.2022 [*] Na pewno do Was przyjdę, na pewno.
Obrazek

1969ak

Od: Nie kwi 22, 2007 12:33

Post » Czw mar 29, 2012 8:53 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Serdecznie Ci wspolczuje.Ja nadal nie moge sie otrzasnac.Kot byl stary(dozyl 19-stu lat)i schorowany,ale zawsze byla nadzieja,ze jeszcze zostanie ze mna.Wiem,ze musialam mu pomoc,ale to bardzo boli.Dzisiaj zadzwonila weterynarka-urna z prochami jest do odebrania.Pozostanie juz tylko rozsypanie prochow w miejscu,gdzie spedzil najszczesliwsze swoje lata z bratem.Stracilismy ostatniego kota. :cry:
Zacytuje tylko slowa mojego syna:
"Jestes juz tylko wspomnieniem
w przestrzeni zapamietanym mruczeniem
Cieplem wsrod marzen i pragnien
Nigdy niezapomniany" :kotek:

lucyper

Post » Czw mar 29, 2012 8:54 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

1969ak pisze:W środę, po półtorarocznej walce za TM odszedł Bazyl. Chodzę, szukam go wzrokiem i cały czas mam nadzieję, że jest.
A w głowie brzęczy czy mogłam zrobić coś lepiej, inaczej ...

przytulam... współczuję. Mój Zulutek PNN odszedł 8 marca, w domu pełno zwierzaków a ja wciąż go nawołuje...

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Czw mar 29, 2012 9:06 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Tak mi przykro... Nie wiem co napisac... Wierze, ze byl szczesliwy, otoczony miloscia i zadowolony z tego jak dobrze Was wychowal :wink: Jestem tez przekonana, iz zrobiliscie wszystko co tylko bylo mozna aby Bazyl zyl jak najdluzej w dobrej formie.
[*]

Miodalik

Od: Śro lip 08, 2009 17:40

Post » Czw mar 29, 2012 9:12 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Współczuję straty futrzastych przyjaciół :(
Dla Twista [']
Dla Bazyla [']

Lucyper, bardzo często czytałam o Twoim zaangażowaniu w leczeniu Twista. Podziwiam taką determinację. Twist przeżył 19 pięknych lat
w kochającej Go rodzinie. To piękne. Mój Esiek ma już 17 lat...
Eśkowe mruczanki: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... 0#p8422130
Borysowe mruczanki: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46&t=167143

Esiu [*]15.07.1995 - 02.01.2014r.... byłeś mi wschodem słońca i zachodem...
Borys [*] 2009 - 28.02.2019r. .. byłeś mi Najdroższym Towarzyszem ...

feniks32

Od: Pt gru 04, 2009 21:19

Post » Czw mar 29, 2012 9:18 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Bardzo wam współczuję, az mnie scisneło. Rozumiem jak to jest stracić kogos bliskiego, bo dla mnie mój kot jest jak członek rodziny i tez choruje i nie wyobrazam sobie chwili gdy odejdzie bo bardzo ja kocham.

Ściskam Was mocno, trzymajcie sie i trzymajcie kciuki za Zumcię oby jak najdłużej zachowała wigor :) już rok leczymy PNN. Ma ja podobno o wiele dłużej.

Trzymajcie się
Obrazek z Szafirkiem Obrazek malutka Obrazek z mamą Zołzą

morwena

Od: Pon wrz 14, 2009 13:26

Post » Czw mar 29, 2012 9:20 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Dziekuje i baaaardzo mocno kciucze za zdrowie waszych kochanych zwierzakow &&&&&&&

lucyper

[poprzednia][następna]