WólkaZal- testujemy koty

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto mar 20, 2012 20:24 Re: WólkaZaleska-Szara chora / Tolek i Burasia jadą do DS

[quote="ewona1"]Evelin1- prawie rachunek mi się zgadza: Bronia i Mandarynka to są mikrokotki, ważą razem trochę więcej niż 5 kg, ale niewiele, więc trzeba liczyć jako kot szt. jeden, Zyzio mieszka u sąsiada, ma wracać do domu o 22, więc wraca i jest do rana, czyli nie ma go praktyczne, czasem wpadnie w dzień, ale rzadko, więc 1/3 kota ( 22-6rano, 8 godz), i Krecik. Tak, że suma wynosi 2 1/3 kota, nadmiar niewielki. A Krecik jest nieadopcyny, i długo nie będzie, albo też nigdy, bo znowu się pogorszyło, trzeba przejść na miksowane.
I się odczep. o!

Grunt to sprawna kreatywna księgowość :D
Ciesze się z decyzji , bo Krecikowi tam dooobrze, widać to było z mordki na fotkach...no i serce Madarynki nie krwawi :wink:

zjawka

Od: Nie wrz 18, 2011 21:36

Post » Wto mar 20, 2012 20:53 Re: WólkaZaleska-Szara chora / Tolek i Burasia jadą do DS

Patmol chyba trzeba poprawić kotostan :wink:
- w Wólce 0 kotów
- w DT 12 kotów
- w DS 10 kotów

Super że Krecik ma DS :piwa:
Obrazek
Maciuś ['], Kubuś ['], Filemon ['], Pimpuś ['], Maksiu ['], Nikitka ['], Tosia ['], Filip ['], Ina ['], Zoja ['] :( kiedyś się spotkamy
To i owo na dług u weta - viewtopic.php?f=20&t=216152

ametyst55

Od: Pon sie 16, 2010 14:04

Post » Wto mar 20, 2012 21:53 Re: WólkaZaleska-Szara chora / Tolek i Burasia jadą do DS

ewona1 pisze:Evelin1- prawie rachunek mi się zgadza: Bronia i Mandarynka to są mikrokotki, ważą razem trochę więcej niż 5 kg, ale niewiele, więc trzeba liczyć jako kot szt. jeden, Zyzio mieszka u sąsiada, ma wracać do domu o 22, więc wraca i jest do rana, czyli nie ma go praktyczne, czasem wpadnie w dzień, ale rzadko, więc 1/3 kota ( 22-6rano, 8 godz), i Krecik. Tak, że suma wynosi 2 1/3 kota, nadmiar niewielki. A Krecik jest nieadopcyny, i długo nie będzie, albo też nigdy, bo znowu się pogorszyło, trzeba przejść na miksowane.
I się odczep. o!

Poryczalam sie .Dzieki za Krecika -nie odsluze do smierci.T

0

warszawianka

Od: Pon mar 05, 2012 22:38

Post » Wto mar 20, 2012 22:11 Re: WólkaZaleska-Szara chora / Tolek i Burasia jadą do DS

Randa pisze:Wklejam wieści o Szarej sprzed dzisiejszej wizyty u weta:

,,Przesyłam zdjęcia diagnozy i paragonu. Badanie, kroplówka i leki - 91 zł plus badanie krwi 45zł. jutro znów kroplówka, żeby wypłukać bilirubinę z krwi, a dziś może jeszcze będą wyniki krwi. daj znać, czy chcecie robić badanie na fip, ale z tego, co twierdzi wetka, to wynik dodatni znaczy, że kot ma fip, a wynik ujemny to już różnie, bo wirusy mutują i nie zawsze test wszytstkie mutacje wykryje. I że lepiej pieniądze przeznaczyć na leczenie niż na test, bo jeśli kot po kilku dniach nie zareaguje na leki, to będzie wirus. Zółtaczka jest tylko objawem, nie chorobą samą w sobie, dlatego mamy podejrzenie fipa, ale może być też żółtaczka metaboliczna (np coś nie tak z metabolizmem wątroby). Badania krwi pewnie dalej by to pokazały, ale zobaczymy, co będzie w tych wynikach, które przyjdą.

WAŻNE!!!

Nie wiem, czy to przejęzyczenie nausicaa, czy roztargnienie lekarza, ale nie ma badania na FIP. Jest tylko badanie na obecność FCoV (koronawirus), którego wynik dodatni, absolutnie nie oznacza, że kot ma FIP, bądź na niego zachoruje. U większości kotów wynik będzie pozytywny, co oznacza, że kot miał kontakt z wirusem, ale to czy zachoruje na FIP, zależy od konkretnego kota i mutacji koronawirusa w nim. Poza tym badanie, którego wynikiem jest odpowiedź Tak/Nie, nie jest miarodajne. Powinno się wykonać badanie, którego wynki określony liczbą, poda nam miano przeciwciał. Dodatkowo, takie badanie (aby móc wyciągać z niego jakieś wnioski) należy powtórzyć po ok. 2-3 miesiącach i zaobserwować tendencję (zniżkowa=dobrze), ale to również nie oznacza, że u kota rozwinie się FIP. Trzeba jeszcze pamiętać, że są choroby "fipopodobne", dające podobne objawy. Sama diagnoza FIP jest bardzo złożona i nie można jej opierać na pojedynczym badaniu.

issey32

Od: Śro maja 18, 2011 9:39

Post » Wto mar 20, 2012 22:24 Re: WólkaZaleska-Szara chora / Tolek i Burasia jadą do DS

Ja w temacie FIP doświadczenia nie mam, ale trafiłam na takie info - to wstęp do wątku osoby, która straciła kota z powodu FIP

Kochani, to będzie długa opowieść i na pewno w odcinkach, bo chyba moja-niemoja przygoda z FIPem bedzie miała ciąg dalszy. Więc po pierwsze - jest to bardzo enigmatyczna choroba i jak weterynarze nie wiedzą, co kotu jest, mówią, że to FIP. Powoduje go koronawirus, z którym koty stykają się prawie co dnia i prawie 100% kociej populacji ma przeciwciała na koronawirusy - dlatego te testy o kant d... potłuc. Wykażą tylko tyle, że kot się z koronawirusem zetknął i wyprodukował przeciwciała. Mój wet twierdzi, że nawet to, że kot był szczepiony a test był zrobiony niedługo po szczepieniu, moze spowodować, że test wyjdzie dodatnio. Natomiast z chorobą jest tak, że czasami ten koronawirus mutuje. Mutuje z przyczyn irracjonalnych konkretny wirus w konkretnym kocie i kot choruje. I robiono badania i inne koty mieszkające z kotem, który zachorował na FIP, umarł na niego i zrobiono mu sekcję potwierdzającą FIP, czyli zapalenie otrzewnej, więc te inne koty moga byc zdrowe do samej śmierci ze starości i nawet mogą mieć ujemne testy na FIP. Więc sama choroba się nie zaraża, przez kontakt z kotem, który się zetknął z koronawirusem, zaraża się tylko koronawirusem, który normalnie jest niezjadliwy.
(..) A jeśli chodzi o testy, to nawet w klinice SGGW mówią, że one nie mają sensu, to samo twierdzi specjalista od FIPu prof. Frymus.
A.

zjawka

Post » Śro mar 21, 2012 7:30 Re: WólkaZaleska-Szara chora / Tolek i Burasia jadą do DS

ewona1 pisze:Evelin1- prawie rachunek mi się zgadza: Bronia i Mandarynka to są mikrokotki, ważą razem trochę więcej niż 5 kg, ale niewiele, więc trzeba liczyć jako kot szt. jeden, Zyzio mieszka u sąsiada, ma wracać do domu o 22, więc wraca i jest do rana, czyli nie ma go praktyczne, czasem wpadnie w dzień, ale rzadko, więc 1/3 kota ( 22-6rano, 8 godz), i Krecik. Tak, że suma wynosi 2 1/3 kota, z czego pół kota nie jest moje tylko TŻ. Czyli mam mniej niż 2 koty, a o ile, to ju wyższa matematyka, chyba to będzie 1 i 5/6 kota dokładnie. A Krecik jest nieadopcyny, i długo nie będzie, albo też nigdy, bo znowu się pogorszyło, trzeba przejść na miksowane.
I się odczep. o!

0

to znaczy że wciąż jednego kota Ci brakuje :mrgreen:

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Śro mar 21, 2012 7:40 Re: WólkaZaleska-Szara chora / Tolek i Burasia jadą do DS

ametyst55 pisze:Patmol chyba trzeba poprawić kotostan :wink:
- w Wólce 0 kotów
- w DT 12 kotów
- w DS 10 kotów

W Wólce nadal jest 5 kotów (one są tylko czasowo u Irenki) ale dwa dzisiaj jadą do DS -jak pojadą, zostanie podpisana umowa
wtedy zmienię ilość

W DT jest 7 kotów (dlaczego 12?) u Irenki nie ma DT -ona po prostu wzięła te koty na czas nieobecności p. Teresy
one nadal szukają DT lub DS
Irenka ma swoich 23 na DT

W DT jest jeszcze -7 kotów -
-w Warszawie -4 koty (Szara i Inka potrzebują pomocy w ogłoszeniach (Ince pomaga zjawka), Szara w karmie, Szara, Fred i Drapek -w ewen. leczeniu)
-w Białymstoku -1 kot
-w Poznaniu -2 koty

i 10 kotów jest w DS.

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Śro mar 21, 2012 8:17 Re: WólkaZaleska-Szara chora/Tolek i Burasia dziś do DS/Kret

PW od Camen:

" Mamrot,
na Osowskiej (Praga Pd. ale niedaleko Pragi Pn.) jest lecznica, która leczy relatywnie tanio a dr Wojciechowska i wszyscy weci tam to dobrzy weci. Mają szpitalik jakby coś. Sporo pomagają różnej maści bezdomniakom. Nie wiem, czy na hasło, że Szara jest na dt jeszcze obniżą cenę, ale to bardzo możliwe, bo to fajni ludzie. Podobnie w lecznicy na Umińskiego, u dr Kryspin ale to dalej bo na Gocławiu.

Trzymam kciuki za Szarusię! "

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Śro mar 21, 2012 8:45 Re: WólkaZaleska-Szara chora/Tolek i Burasia dziś do DS/Kret

Pan od Inki, w imieniu swojej znajomej napisał, że już zdecydowała, że chciałaby Ineczkę na DS :1luvu: I już zamówiła w necie kuwetkę i poidełko...i już ją bardzo polubiła.....
Oby tylko wizyta pa wypadła pomyslnie... najbardziej boję się o kwestie zabezpieczenia okien.... już wiem,że pani mieszka na parterze i o rodzaju zabezpieczeń będzie rozmawiać z Marcelibu...
Trzymajmy kciuki
:ok: :ok: :ok:

zjawka

Post » Śro mar 21, 2012 10:08 Re: WólkaZaleska-Szara chora/Tolek i Burasia dziś do DS/Kret

Patmol pisze:
ametyst55 pisze:Patmol chyba trzeba poprawić kotostan :wink:
- w Wólce 0 kotów
- w DT 12 kotów
- w DS 10 kotów

W Wólce nadal jest 5 kotów (one są tylko czasowo u Irenki) ale dwa dzisiaj jadą do DS -jak pojadą, zostanie podpisana umowa
wtedy zmienię ilość

W DT jest 7 kotów (dlaczego 12?) u Irenki nie ma DT -ona po prostu wzięła te koty na czas nieobecności p. Teresy
one nadal szukają DT lub DS
Irenka ma swoich 23 na DT

W DT jest jeszcze -7 kotów -
-w Warszawie -4 koty (Szara i Inka potrzebują pomocy w ogłoszeniach (Ince pomaga zjawka), Szara w karmie, Szara, Fred i Drapek -w ewen. leczeniu)
-w Białymstoku -1 kot
-w Poznaniu -2 koty

i 10 kotów jest w DS.

Nie wiedziałam, że u pinokio nie ma DT :oops:
Ale 10 się zgadza :wink:

Trzymam kciuki za domek dla Ineczki :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek
Maciuś ['], Kubuś ['], Filemon ['], Pimpuś ['], Maksiu ['], Nikitka ['], Tosia ['], Filip ['], Ina ['], Zoja ['] :( kiedyś się spotkamy
To i owo na dług u weta - viewtopic.php?f=20&t=216152

ametyst55

Od: Pon sie 16, 2010 14:04

Post » Śro mar 21, 2012 10:18 Re: WólkaZaleska-Szara chora/Tolek i Burasia dziś do DS/Kret

Super wiadomość z Ineczką :D
A może ten pan wziąłby kolejnego kota na DT.
ObrazekObrazek

Randa

Od: Pt mar 04, 2011 20:46

Post » Śro mar 21, 2012 11:24 Re: WólkaZaleska-Szara chora/Tolek i Burasia dziś do DS/Kret

Randa pisze:Super wiadomość z Ineczką :D

...albo dwa....

issey32

Od: Śro maja 18, 2011 9:39

Post » Śro mar 21, 2012 11:58 Re: WólkaZaleska-Szara chora/Tolek i Burasia dziś do DS/Kret

:ok:
issey32 pisze:
Randa pisze:Super wiadomość z Ineczką :D

...albo dwa....

:ok: :ok: za Ineczke!w bliskich kontaktach jest naprawde cudo!I za Tolka i Buraske.Oby im sie udalo.KOciaki badzcie grzeczne i kochajace !

warszawianka

Od: Pon mar 05, 2012 22:38

Post » Śro mar 21, 2012 12:20 Re: WólkaZaleska-Szara chora/Tolek i Burasia dziś do DS/Kret

Pani Tereso, a jak Pani zdrówko i jak się czuje mąż??
Obrazek Obrazek Obrazek

Astaroth86

Od: Pon wrz 12, 2011 20:05

Post » Śro mar 21, 2012 12:21 Re: WólkaZaleska-Szara chora/Tolek i Burasia dziś do DS/Kret

teraz to największych kciuków potrzebuje SZARA... potrzebne też waparcie finansowe.BARDZO PROSZĘ O POMOC DLA NIEJ!!!

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

[poprzednia][następna]