Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
kamari pisze:ruda32 pisze:BOZENAZWISNIEWA pisze:ruda32 pisze:właśnie w radio usłyszałam ,że ma ruszyć "okienko" dla zwierząt przy Staży jak dla niechcianych dzieci
ciekawe co tam będzie się działo w okresie wakacyjnym
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
juz "nieczynne"maja komplet-90sztuk,więc trzeba czekac z wyrzuceniem,az sie miejsce zwolni
jak to nieczynne ? otworzyli w środę a jest sobota
czemu mnie to nie dziwi![]()
![]()
kamari pisze:Słuchajcie, ale skąd kamień na zębach u takich młodych kotów? Rozumiem, jak kot ma kilka lat, ale kilka miesięcy?
casica pisze:kamari pisze:Słuchajcie, ale skąd kamień na zębach u takich młodych kotów? Rozumiem, jak kot ma kilka lat, ale kilka miesięcy?
A wiesz, że dokładnie nad tym samym się zastanawiałam? Bo specjalnie zajrzałam do wątku kotki, żeby sprawdzić ile ma lat![]()
A tak w ogóle kamień czy nalot? Mój młody kot ma nalot, wg weta to są osobnicze skłonności, polecam ten preparat http://www.vetexpert.pl/prod_plaqueoff.html
A gdyby mechaniczne usuwanie okazało się konieczne, trzeba zrobić badania krwi, bo może coś jest na rzeczy? No i zastanowić się nad sposobem karmienia kota w przyszłości.
Bianka 4 pisze:kamari pisze:ruda32 pisze:BOZENAZWISNIEWA pisze:ruda32 pisze:właśnie w radio usłyszałam ,że ma ruszyć "okienko" dla zwierząt przy Staży jak dla niechcianych dzieci
ciekawe co tam będzie się działo w okresie wakacyjnym
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
juz "nieczynne"maja komplet-90sztuk,więc trzeba czekac z wyrzuceniem,az sie miejsce zwolni
jak to nieczynne ? otworzyli w środę a jest sobota
czemu mnie to nie dziwi![]()
![]()
A potem zawożą koty na PaluchDzisiaj byłam na Paluchu podrzucić transporterki dla kotów jadących na DT i wróciłam do domku niestety nie sama
. Jedna z pracownic przyniosła krytą kuwetę obwiązaną wstążeczką, a w środku siedziała przerażona kotka. Okazało się, że ktoś zostawił ją na parkingu przy schronisku. Na kuwecie była równiutko przyklejona karteczka o następującej treści:
"To jest Mary.
Ma 11 miesięcy. Jest w pełni zdrowa, przeszła wszystkie podstawowe szczepienia, odrobaczenia. Miała pierwszą ruję miesiąc temu. Korzystała zawsze z tej kuwety ze żwirkiem drewnianym. Przepraszamy, że w ten sposób ale z nagłych przyczyn życiowych nie mamy możliwości się nią dalej opiekować. Znajdźcie jej dom. Dziękujemy"
Do tego załączona była reklamówka z jej kocykiem, dwoma zabawkami i resztką RC dla kociąt. Brakowało tylko miseczki i książeczki zdrowia![]()
I co ja miałam zrobić? Pozwolić jej zostać w schronie?Dziewczynka wygląda na zdrową, ma czyściutkie uszka, jest śliczna - biała z burą łatką na pyszczku i grzbiecie.
Jeżeli chodzi o kości, to bardziej niebezpieczne są kości gotowane. Niektóre z moich kotów (nie mówiąc o psach) świetnie sobie radzą z całymi skrzydełkami. A jeżeli chodzi o wybicie bakterii, to lepiej mrozić niż parzyć lub gotować. Zachęcam do lektury barfnego świata z mojego podpisu
kamari pisze:casica pisze:kamari pisze:Słuchajcie, ale skąd kamień na zębach u takich młodych kotów? Rozumiem, jak kot ma kilka lat, ale kilka miesięcy?
A wiesz, że dokładnie nad tym samym się zastanawiałam? Bo specjalnie zajrzałam do wątku kotki, żeby sprawdzić ile ma lat![]()
A tak w ogóle kamień czy nalot? Mój młody kot ma nalot, wg weta to są osobnicze skłonności, polecam ten preparat http://www.vetexpert.pl/prod_plaqueoff.html
A gdyby mechaniczne usuwanie okazało się konieczne, trzeba zrobić badania krwi, bo może coś jest na rzeczy? No i zastanowić się nad sposobem karmienia kota w przyszłości.
Z tego, co wiem (czytałam), kamień na zębach lub chore dziąsła (co często jest powiązane), są objawem między innymi z chorymi nerkami. Nie bardzo sobie tylko wyobrażam tak szybko postępujący proces "nazębny" u młodego kota.
kamari pisze:Troszkę już zgłupiałam od tych kości. Czyli co, lepiej dawać im surowe, a tylko przemrożone?
O BARFie czytalam wszystko, tylko nie do końca mnie przekonuje. Moje koty zresztą też. Nie tkną mielonego.
kamari pisze:Co do gotowania kości - zawsze mi się wydawało, że gotowane są bardziej miękkieZnowu się trzeba douczyć
Bianka 4 pisze:Maria brzmi pięknie, ale Mary już gorzejJak tylko założę wątek to dam znać
Użytkownicy przeglądający ten dział: Gosiagosia, Lifter i 66 gości