Burisia i Titoś moje kicie

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt mar 16, 2012 0:04 Re: Tito i Buri moje kicie, Titoś chory:-(

bo Titosiowe urinary jest smaczniejsze :lol:

a mięska troszkę to chyba mogą-skoro nie musi być na hd o jeszcze nie ma tragedii-chociaz dr.N.zawsze mówi że na początek-jako dawkę uderzeniową daje się zawsze hd przez dwa tyg a dopiero potem so,jak będziesz to dowiesz się dokładnie.

proszę Cię-Jola ,jak bedziesz to weż dla mnie zostawiony zimą probiotyk na moje nazwisko-zostawiła go Ania Zoyabea z Palucha-wiedzą o tym w lecznicy -wie inna p. dr.-nie dr. N i wie osobista asystentka dr. N - taka miła młoda ładna okrąglutka brunetka lekko nie wymawiająca "r" 8)
Obrazek ..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału" :)

Czaruniu['],Pusiuniu['],Carlisiu['],Puniu['],Diegusiu['],Smartuniu['],Mileczko[']...
...Wasza śmierć nie jest dla nas żadnym powodem abyśmy przestali Was kochać...

smarti

Od: Wto lip 27, 2010 13:17

Post » Pt mar 16, 2012 0:28 Re: Tito i Buri moje kicie, Titoś chory:-(

smarti pisze:J
tzn-żeby była jasność-pytałam specjalnie o to przy okazji Śnieżki która jest b. towarzyska i zawsze z jakimś kumplem musi być w pokoju bo inaczej się nudzi i płakoli-dr.N. powiedziała mi wyrażnie że o ile renal szkodzi zdrowym kotom o tyle urinary nie szkodzi-dlatego swobodnie moge nawet całe stado karmić urinary. ...chyba bym zbankrutowała :mrgreen:

Hmm.... wprawdzie nie mnie dyskutowac z dr N ale ja bym uważała z urinary. Jednak to karma lecznicza, a nie bytowa więc trzeba ja traktowac jako lek.
Jako włascicielka dwoch kotow struwitowych troszkę mam doświadczenia.
Struwity wytwarzają się w zasadowym srodowisku więc urinary ma za zadanie zakwaszać mocz. jeśli bedziesz podawać ją kotu ktorego ph moczu jest odpowiednie, karma ta będzie go zakwaszać a w zbyt kwaśnym wytrącają się szczawiany - kamienie ktorych o wiele trudniej się pozbyć gdyż, niestety, nie rozpuszczają się. Podobnie jeśli kotu ze struwitami podajesz za długo urinary też możesz w efekcie mocz przekwasić i mieć problem.
Tak mam u DeeDee. Ma pojedyncze szczawiany (tzn natychmiast kazano mi odstawić urinary i mam nadzieję, ze jednak już nie ma). Czytając o tej karmie zawsze jest napisane, ze przy podawaniu jej nalezy robić raz na miesiąc kontrolne badanie moczu, a o ile dobrze pamiętam można ja non stop podawac maks 6 miesięcy.
Dlatego ja mam w głowie że urinary, jak też innych karm leczniczych nie nalezy podawać zdrowym kotom. I nie wymysliłam tego sama tylko mam tę wiedzę od kilku wetow powiedziana mi już 4 lata temu odkąd po raz pierwszy zetknęlam się ze struwitami u moich Barzynek.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Pt mar 16, 2012 1:03 Re: Tito i Buri moje kicie, Titoś chory:-(

ale ja nie miałam na myśli że "tylko urinary" ale "też urinary"
i też się zdziwiłam,bo w międzyczasie naczytałam się tu że nie można..
jednak przekazuje tylko to co powiedziała mi dr. N. jak pytałam o Śniezkę i inne moje tymczasy które jadłyby sporadycznie ,na zmianę, dla towarzystwa Śnieżce.
ale nie analizowałam tego bo nie ma u mnie takiej syt jak u Joli więc nie miałam takiej potrzeby.
Dlatego napisałam że w pon dr. wszystko zapewne Joli powie jeśli zapyta-sama jestem ciekawa.

a pamiętam że kilka lat temu (ok 5-ciu) dawałam wszystkim swoim kotom urinary profilaktycznie bo tak zalecała moja ówczesna wet.i wtedy kicie jadły przez ok pół roku-rok dodawane do innego royala.
dziś te kicie są zdrowymi kiciami-to Durny i Plasia.

Muszę te różne opinie przedstawić domkowi do którego idzie Śnieżka.
Obrazek ..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału" :)

Czaruniu['],Pusiuniu['],Carlisiu['],Puniu['],Diegusiu['],Smartuniu['],Mileczko[']...

smarti

Post » Pt mar 16, 2012 1:11 Re: Tito i Buri moje kicie, Titoś chory:-(

smarti pisze:-dr.N. powiedziała mi wyrażnie że o ile renal szkodzi zdrowym kotom o tyle urinary nie szkodzi-dlatego swobodnie moge nawet całe stado karmić urinary. ...chyba bym zbankrutowała :mrgreen:

z tej wypowiedzi wynika że urinary można podawać wszystkim i cały czas, swobodnie.
U mnie stoi miseczka z urinari (a ściślej: stała) w pewnym miejscu na podwyższeniu a inne po prostu na podłodze. Owszem, nie przejmuję się tym, ze jakiś kot moze zjeść ale:
robie całemu stadu profilaktyczne badanie moczu raz na pół roku (i dlatego ph mam pod kontrolą)
moje Małe Czarne nie lubią urinary i w ogole nie wybierają miseczki z ta karmą. I dobrze.

Myślę, ze trzeba kazdą sytuację rozważać indywidualnie, a badanie moczu dla Buri już kilka dni temu mowiłam, aby JolaJ zrobiła - być moze ph nie będzie idealne i bez problemu będzie można jej też dawać tę karmę.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Pt mar 16, 2012 15:58 Re: Tito i Buri moje kicie, Titoś chory:-(

smarti pisze:
proszę Cię-Jola ,jak bedziesz to weż dla mnie zostawiony zimą probiotyk na moje nazwisko-zostawiła go Ania Zoyabea z Palucha-wiedzą o tym w lecznicy -wie inna p. dr.-nie dr. N i wie osobista asystentka dr. N - taka miła młoda ładna okrąglutka brunetka lekko nie wymawiająca "r" 8)

Ok, a może jednak uda Ci się pojechać ze mną?
Obrazek Obrazek

JolaJ

Od: Pt sty 14, 2011 18:58

Post » Pt mar 16, 2012 16:48 Re: Tito i Buri moje kicie, Titoś chory:-(

ja mam od niedzieli wieczór 8 nowych Paluszków w nieciekawym stanie którymi nie na żarty trzeba się zająć :roll:
-czarno widzę moją dyspozycyjnośc czasową w najbliższych dniach dopóki ich nie wyprowadzę na prostą...

smarti

Post » Pt mar 16, 2012 16:58 Re: Tito i Buri moje kicie, Titoś chory:-(

smarti pisze:ja mam od niedzieli wieczór 8 nowych Paluszków w nieciekawym stanie którymi nie na żarty trzeba się zająć :roll:
-czarno widzę moją dyspozycyjnośc czasową w najbliższych dniach dopóki ich nie wyprowadzę na prostą...

no to niczego nowego się nie dowiedziałam :?
Obrazek Obrazek

JolaJ

Post » Pt mar 16, 2012 16:59 Re: Tito i Buri moje kicie, Titoś chory:-(

czy ktoś wie ile jednorazowo potrzeba siuśków kocich żeby wykonano badania?
Obrazek Obrazek

JolaJ

Post » Pt mar 16, 2012 17:54 Re: Tito i Buri moje kicie, Titoś chory:-(

JolaJ pisze:czy ktoś wie ile jednorazowo potrzeba siuśków kocich żeby wykonano badania?

Wystarczy 1ml Tito trzymaj sie
ObrazekObrazek

Justa&Zwierzaki

Od: Czw wrz 11, 2008 19:03

Post » Pt mar 16, 2012 18:34 Re: Tito i Buri moje kicie, Titoś chory:-(

Justa&Zwierzaki pisze:
JolaJ pisze:czy ktoś wie ile jednorazowo potrzeba siuśków kocich żeby wykonano badania?

Wystarczy 1ml Tito trzymaj sie

dzięki
Obrazek Obrazek

JolaJ

Post » Pon mar 19, 2012 19:45 Re: Tito i Buri moje kicie, Titoś chory:-(

I jak tam kocisko?

Przy okazji, mnie ostatnio też wet u którego kupowałam Urinary RC powiedział, że karma zakwasza tylko do momentu osiągnięcia prawidłowego ph, ale nie wiem, na ile można w to wierzyć...W sumie zalecają podawanie przez kilka miesięcy, więc pewnie aż tak silnie nie zakwasza. Przynajmniej ta zwykła, nie High Dillusion.
[/url]Obrazek
Kupując w naszym sklepie pomagasz zwierzakom. Sklep SzopFilantrop. Karmy dla kota, żwirek, karmy dla psa, akcesoria dla zwierząt
Fundacja Stawiamy na Łapy

mikela

Od: Czw sty 13, 2011 20:33

Post » Pon mar 19, 2012 22:30 Re: Tito i Buri moje kicie, Titoś chory:-(

Odpukać, całkiem dobrze. Titek nadal siusia w mniejszych ilościach a częściej, ale pęcherz nigdy nie jest wzdęty. Do niedzieli działa antybiotyk, a dalej zobaczymy.
Dziękujemy cioteczce za zainteresowanie i pytamy jak Tymek?

Co do jedzenia to gorzej, Tito rwie się do Royala Burci, a Burcia chciałaby pałaszować Titosiowe.
Tacki niestety odpadają, w ogóle mu nie podeszły, a wyglądało na to że będą mu smakowały.
Na początku skubnie, a reszta wywietrzeje i idzie do kosza. Pozostaniemy jednak przy saszetkach i chrupkach.
Obrazek Obrazek

JolaJ

Post » Pon mar 19, 2012 22:33 Re: Tito i Buri moje kicie, Titoś chory:-(

U mnie tez ciężko jest te koty na Urinary oddzielać od zdrowych bo te co maja diete to chca te co inne jedza , trzymam kciuki aby wszystko było OK
ObrazekObrazek

Justa&Zwierzaki

Od: Czw wrz 11, 2008 19:03

Post » Pon mar 19, 2012 22:36 Re: Tito i Buri moje kicie, Titoś chory:-(

Justa&Zwierzaki pisze:U mnie tez ciężko jest te koty na Urinary oddzielać od zdrowych bo te co maja diete to chca te co inne jedza , trzymam kciuki aby wszystko było OK

Oj nie jest wcale łatwo :|
Obrazek Obrazek

JolaJ

Post » Wto mar 20, 2012 1:51 Re: Tito i Buri moje kicie, Titoś chory:-(

A moje są pod tym względem zaskakująco łatwe w obsłudze. Tymoteusz je Urinary RC, a Florian Perfect Fit- oba preferują suche. Znalazłam jednak sposób, by je dopajać- nasypuje suchego do miseczki, zalewam ok. 1/4-1/3 szklanki letniej wody i daje od razu, zanim zdąży rozmięknąć. Skubańce tak wariują za tą karmą, że wychlapią szybko wodę, by dobrać się do suchego :mrgreen: . Każde oczyści swą miseczkę w ciągu kilku minut (czasem tylko Florkowi zdarzy się spóźnić, wtedy nie ma już szans skończyć, Tymek zrobi to za niego :twisted: ) i mam spokój.

A Tymuś dobrze, dziękuję :) . Siusia nadal często, ale jakby już więcej za jednym razem. Samopoczucie znakomite, roznosi mi chałupę :mrgreen:
[/url]Obrazek
Kupując w naszym sklepie pomagasz zwierzakom. Sklep SzopFilantrop. Karmy dla kota, żwirek, karmy dla psa, akcesoria dla zwierząt
Fundacja Stawiamy na Łapy

mikela

Od: Czw sty 13, 2011 20:33

[poprzednia][następna]