Mińsk-potrzeban pomoc mailowa-problemy z urzędem miasta

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro mar 14, 2012 8:39 Mińsk-potrzeban pomoc mailowa-problemy z urzędem miasta

Sytuacja kotów w mińsku nie jest tylko dlatego do końca tragiczna, napiszę nieskromnie, bo jesteśmy my. Ale 5 osób, zdanych tylko na siebie, choćby stanęło na głowie, nie jest w stanie zrobić wszystkiego. Cały zeszły rok i początek tego finansujemy z własnych kieszeni leczenie, dokarmianie, utrzymanie w dt kotów. W sterylkach wspierała nas Wawa. Dlaczego? Bo urzędników ten problem nie interesuje. Zakupione w zeszłym roku klatki łapki są nie osiągalne. Sterylek w ogóle miało nie być, ledwo udało nam się je wywalczyć. Jesteśmy traktowane z ironicznym uśmiechem na ustach, zbywane, a przede wszystkim robi się wszystko, aby jak najmniej wydać na zwierzęta. Nie chcemy nawet myśleć, co by było, gdyby nie nowelizacja ustawy.
W tym roku na przetarg a w konsekwencji sterylki musimy czekać co najmniej do połowy kwietnia, a może jeszcze dłużej. A ciężarnych mamy masę.
Dlatego chcemy poprosić o pomoc w pisaniu maili do urzędu, wiadomo "w kupie siła". Może jak zostaną zasypani mailami to w końcu coś się ruszy.

Adresy, na które można pisać:
Burmistrz - pan Marcin Jakubowski - sekretariat@umminskmaz.pl
Rada Miasta -radamiasta@umminskmaz.pl
wydział usług komunalnych (ten się zajmuje kotami, konkretnie pan Paweł Łagowski) - uk@umminskmaz.pl
kierownik wydziału- grzegorz.goral@umminskmaz.pl
Bardzo prosimy o pomoc, większe miasta większa siła przebicia, nad nikt nie traktuje poważnie..

Ewentualna treść maila, można napisać tez samemu:
Szanowny Panie, Szanowni Państwo,
Piszę tę wiadomość, ponieważ bardzo niepokoi mnie zła sytuacja zwierząt wolno żyjących w Państwa mieście. Martwi mnie, że wolontariusze mają utrudniony dostęp do zakupionych w zeszłym roku klatek łapek - niezbędnych w wyłapywaniu szczególnie dzikich kotów. Klatki powinny być do ich pełnej dyspozycji, inaczej bezzasadnym wydaje się ich zakup za publiczne przecież pieniądze. Kolejna kwestia to wybór lecznicy wykonującej zabiegi sterylizacji, ciężarne koty już się pojawiły, dlatego bez zbędnej zwłoki powinni Państwo rozpisać przetarg na wyłonienie odpowiedniej (czytaj:doświadczonej i cieszącej się pozytywną opinią) lecznicy. Ufam również, że dołączą Państwo w końcu do grona miasta, które wspierają wolontariuszy w dokarmianiu kotów wolno żyjących.
Liczę, że dołożą Państwo wszelkich starań, aby urzędnicy pracujący w Urzędzie Miasta zaczęli traktować ten temat poważnie.

Z poważaniem,
W 2016 wysterylizowałyśmy 109 kotów (stan na 11.07) - 2015 - 222, 2014 - 130, 2013 - 126, 2012 - 85, 2011 - 107, 2010 - 108, w sumie 887 :)

Kalinuwka

Od: Pon lis 24, 2008 18:10

Post » Śro mar 14, 2012 13:27 Re: Mińsk-potrzeban pomoc mailowa-problemy z urzędem miasta

Kto chętny do pomocy? :roll:

agusia_1

Od: Pon lip 30, 2007 18:30

Post » Śro mar 14, 2012 13:29 Re: Mińsk-potrzeban pomoc mailowa-problemy z urzędem miasta

postaram sie napisac :)
Obrazek Ziva znalazla dom :)

Obrazek

Jeep wywalony na dzialki prosi o pomoc!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... #p10630944

fenek_k

Od: Pt kwi 09, 2010 8:29

Post » Śro mar 14, 2012 13:49 Re: Mińsk-potrzeban pomoc mailowa-problemy z urzędem miasta

Potrzebny nam atak "dywanowy" :D
W 2016 wysterylizowałyśmy 109 kotów (stan na 11.07) - 2015 - 222, 2014 - 130, 2013 - 126, 2012 - 85, 2011 - 107, 2010 - 108, w sumie 887 :)

Kalinuwka

Post » Czw mar 15, 2012 15:33 Re: Mińsk-potrzeban pomoc mailowa-problemy z urzędem miasta

Wysłane. Cholera człowieka bierze, jak o takich debilach-urzędasach myśli...
Obrazek Obrazek + Kosmicia i Migotka
Moje koty żywię BARFem.

alukah

Od: Wto maja 31, 2005 15:16

Post » Pt mar 16, 2012 7:42 Re: Mińsk-potrzeban pomoc mailowa-problemy z urzędem miasta

piszę - zapraszam też do wątku łódzkiego z mojego podpisu. gdzie potrzebna jest taka sama pomoc.

Szanowni Państwo,

jako wieloletnia wolontariuszka działająca na rzecz bezdomnych zwierząt zwracam się z uprzejmą prośbą o jak najszybsze uruchomienie programu kastracji kotów wolno bytujących finansowanego przez Urząd Miasta.

Kotki zachodzą w ciążę często już wczesną wiosną, natychmiastowe wyłonienie lecznic świadczących opiekunom wolno bytujących kotów bezpłatne usługi kastracji ich podopiecznych pozwoli uniknąć przyjścia na świat wielu miotów kociąt, z których większość umrze w cierpieniu na początku życia, a reszta zwiększy populację bezdomnych zwierząt.

Liczę, że nie jest Państwu obojętny los kotów i uda się szybko pozytywnie rozwiązać tę naglącą sprawę.

Z poważaniem,
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Sob mar 17, 2012 22:48 Re: Mińsk-potrzeban pomoc mailowa-problemy z urzędem miasta

podnoszę! I dokleiłam Was na FB:

http://www.facebook.com/events/295080103892831/
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Post » Nie mar 18, 2012 1:06 Re: Mińsk-potrzeban pomoc mailowa-problemy z urzędem miasta

XAgaX pisze:podnoszę! I dokleiłam Was na FB:

dziękować :D

Kalinuwka

Post » Wto mar 20, 2012 20:44 Re: Mińsk-potrzeban pomoc mailowa-problemy z urzędem miasta

Kalinuwka pisze:
XAgaX pisze:podnoszę! I dokleiłam Was na FB:

dziękować :D

nie za ma co. Kciuki :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
chętni na kota
-
---

VeganGirl85

Post » Wto kwi 03, 2012 22:16 Re: Mińsk-potrzeban pomoc mailowa-problemy z urzędem miasta

dostałam odpowiedź podpisaną przez samego burmistrza :) którą pozwolę sobie przepisać - nie mam jak wkleić:

Odpowiadając na podanie wniesione do tutejszego urzędu drogą elektroniczną dnia 16 marca 2012 roku w sprawie bezdomnych kotów uprzejmie informuje (pisownia oryginalna), że zgodnie z art. 11A ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 roku o ochronie zwierząt, na sesji Rady Miasta Mińsk Mazowiecki w dniu 19 marca 2012 roku został przyjęty Program opieki nad zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania bezdomności zwierząt w Mińsku Mazowieckim. Przyjęcie przez Radę Miasta Programu pozwala na wszczęcie postępowania o udzielenie zamówienia na wykonywanie zabiegów kastracji lub sterylizacji kotów wolno żyjących. W ramach tego postępowania brane będą pod uwagę złożone przez wykonawców (oferentów) opinie organizacji społecznych, których statutowym celem działania jest ochrona zwierząt.
Wolontariusze oraz organizacje pozarządowe chętne współpracować z nami winny zgłaszać się do Urzędu Miasta Mińsk Mazowiecki dokumentując status wolontariusza wynikający z ustawy z dnia 24 kwietnia 2003 roku o działalności pożytku publicznego i wolontariacie.
chętni na kota
-
---

VeganGirl85

Post » Wto kwi 03, 2012 22:30 Re: Mińsk-potrzeban pomoc mailowa-problemy z urzędem miasta

Też coś takiego dostałam :mrgreen:
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Pon kwi 30, 2012 13:35 Re: Mińsk-potrzeban pomoc mailowa-problemy z urzędem miasta

Dziękujemy za pomoc. Niestety po raz kolejny wybrano weta, którego my nie możemy zaakceptować, a o powodach naszej decyzji nie mogę pisać publicznie. Jesteśmy załamane. Niech wytłumaczeniem naszej decyzji będzie m. in. pomysł weta ze znakowaniem kotów poprzez kolczykowanie ich kolczykownicą dla bydła :!: :!: :!: tudzież metoda wkładania pustych butelek po wodzie do klatki łapki w celu unieruchomienia dziczka. To chyba wystarczy.... Może znajdzie się tu jakiś prawnik, który pomoże nam ugryźć tę sprawę? (tzn. jak rozwiązać umowę z tym wybranym wetem, jak ewent. wybrać inną lecznicę wet, żeby były dwie). Urząd nie chce współpracować.. help!

Kalinuwka