KRAKOWSKI domek szuka kociaka

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Pt mar 09, 2012 12:10 KRAKOWSKI domek szuka kociaka

Cześć,
chyba powoli dojrzewamy do decyzji o dokoceniu. Ja jestem pewna, że chcę przygarnąć kocię, mój chłopak boi się problemów z np. transportem, kiedy będziemy wyjeżdżać do domów rodzinnych (to jego jedyne "ale" - naszą jedynaczkę Cherry łatwo przewieźć pociągiem, kiedy się już ją wepchnie do transportera, jest kotem mobilnym ;)), ale przecież wszystko jest do przeskoczenia :) O dziwo, nawet rodzice mojego chłopaka, u których Cherry mieszka w czasie naszych wyjazdów namawiają nas na drugiego kota.
Cherry wzięliśmy jako trochę ponad roczną kotkę, w tym momencie ma około dwóch lat. Jest dowodem na to, że cierpliwością można osiągnąć wszystko - pierwszy tydzień spędziła za kanapą, pierwszy miesiąc - z dala od nas, a w tym momencie nie schodzi z rąk/kolan i potrzebuje ciągłej atencji i zapewnień o miłości ;)

Na razie mieszkamy w maleńkiej kawalerce, ale nie wiadomo, jak to się dalej potoczy - nie planujemy zostać tu do końca życia, a wiadomo, kot jednak trochę pożyje - może doczeka z nami naszego wielkiego domu... :mrgreen: Pan, który był u nas na PA przed Cherry nie miał zastrzeżeń. Ostatecznie kot to nie rottweiler, żeby potrzebował domu z ogrodem, a lepsza kochająca kawalerka od bezdomności, tak mi się przynajmniej wydaje. Dodatkową atrakcją jest antresola, wysokie szafki kuchenne po których można łazić i grzejący bojler przez cały rok :mrgreen: Mimo, że mieszkamy na parterze, Cherry nie jest wychodząca, w sezonie wiosenno-jesiennym mamy oczywiście siatkę w oknie.
Kot nasz żywi się suchą Joserą Culinesse plus ekstrasami (jakieś mięso, puszki/saszetki, trochę nabiału, plus to co nam ukradnie - ostatnio ser z kanapki 8O) - Josera może nie jest rewelacyjna, ale Acana kłuje w zęby, a Orijen jest absolutnie niejadalny i kot słaniał się z głodu mimo pełnej miski ;) więc idziemy na kompromis jakość/spożywczość, Josera wchodzi pięknie. Oczywiście najchętniej by żarła tylko saszetki Whiskasa, ale nie ma tak dobrze ;)

Tym razem szukamy kocięcia. Kotki, ale małej, chociaż nie za małej, już samodzielnej. Kochamy Cherr, ale trochę nam szkoda, że ominął nas ten najsłodszy, kociakowy, okres jej życia... Wiecie, o co chodzi. To pewnie egoistyczne, że chcemy wybrać kolor, ale oboje nie przepadamy za burasami classic - w domu rodzinnym miałam dwa i potrzebuję odmiany ;) Ja bym chciała whiskasowego, biało-rudego albo tricolorkę, Luby - czarnego. Cherry jest kompromistem, bo jest czarna z białą "klatą" i łapkami, tak niechcący wyszło ;) Zależy nam na tym, by kotek nie miał problemów ze zdrowiem - wiadomo, że jak zachoruje, to wyciągniemy gotówkę choćby spod ziemi albo bank obrabujemy, ale co innego "nasz" zdrowy kot, który zachorował, a co innego od początku brać się za kosztowne leczenie... Mam nadzieję, że rozumiecie.

Na razie nie chcę mówić: na bank bierzemy w przyszłym tygodniu kota, musimy poczuć "to coś", ale w ciągu ostatnich kilku dni temat powraca nad wyraz często, a pojawił się on w jakiś tydzień po zamieszkaniu z nami Cherry ;)
Oczywiście w razie czego nie mamy problemu z PA, umową adopcyjną itd.
Przepraszam, że tak się rozpisałam :)
Ostatnio edytowano Pon mar 12, 2012 10:17 przez szarri, łącznie edytowano 1 raz

szarri

Od: Sob lip 09, 2011 10:29

Post » Pt mar 09, 2012 12:51 Re: KRAKOWSKI domek szuka kociaka

To SUPER, że chcecie się dokocić! Ja to uczyniłam 10 dni temu i to była najlepsza decyzja w ciągu ostatnich lat :ok:
Zapewne odezwą się tu zaraz jacyś oferenci... Powodzenia!

mavi

Od: Czw sie 26, 2010 18:45

Post » Pt mar 09, 2012 13:01 Re: KRAKOWSKI domek szuka kociaka

Wow, Cherry bedzie miała kolezanke!
Teraz jest jeszcze mało kociat (na szczeście!), ale niedługo zacznie sie wysyp, z pewnościa bedzie w czym wybierać.
U nas w AFN sa na razie tylko małe burasiatka :wink:
Obrazek

miszelina

Od: Nie maja 06, 2007 13:31

Post » Pt mar 09, 2012 13:43 Re: KRAKOWSKI domek szuka kociaka

Dwudniowe maluszki srebrnej kotki - może zjaśnieją ;)
Obrazek
Obrazek Obrazek

Kinya

Od: Śro mar 19, 2008 13:08

Post » Pt mar 09, 2012 14:02 Re: KRAKOWSKI domek szuka kociaka

Mam dwie kotki do adopcji, ale starsze, nie mają jeszcze roku.Są po sterylce, odrobaczone, przetestowane ( FeLV/FIV) ujemne, zdrowiutkie, nie miały śladu świerzbu, ani kociego kataru. Jedna , Nela nie przepada za ludźmi, lubi koty, jest malutka i puchata.Biała z czarnymi elementami. Druga jest przekochana, spokojniutka.To Dunia.Wydawało mi się, że nie lubi kotów, ale chyba to był tylko strach na początku.Tu są ich wątki
viewtopic.php?f=13&t=139834
viewtopic.php?f=13&t=139718
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pt mar 09, 2012 14:24 Re: KRAKOWSKI domek szuka kociaka

miszelina pisze:Wow, Cherry bedzie miała kolezanke!
Teraz jest jeszcze mało kociat (na szczeście!), ale niedługo zacznie sie wysyp, z pewnościa bedzie w czym wybierać.

Wiem wiem, najpierw sprawdziłam wszystkie AFN-owe kociaki i dlatego założyłam ten wątek - gdybym "wyhaczyła" jakieś kocię AFN-owe, to na pewno zgłosiłabym się bezpośrednio, bo monitoruję na bieżąco :)

Na priv dostałam wiadomość dot. ślicznej biało-rudej koteczki. Zobaczymy, czy właściciele przedłużą nam umowę najmu mieszkania (na 99,9% tak, bo jesteśmy idealnymi lokatorami :mrgreen: ale nigdy nic nie wiadomo, może mają inne plany; dowiemy się w ten weekend) - jeśli nie będziemy musieli na gwałt szukać mieszkanka, to chyba się na nią zdecydujemy, bo jest cudna :D. Cherry po dziewięciu miesiącach bycia jedynaczką chyba bardzo pragnie koleżanki, bo usiłuje zaprzyjaźnić się z chomikiem (który jest średnio szczęśliwy i ją gryzie, ale jest niezłomna), poza tym pilnie potrzebuje przytulanki :)

szarri

Post » Pt mar 09, 2012 21:42 Re: KRAKOWSKI domek szuka kociaka

Mamy w fundacji biało-rudego, ale kocurka. Cóż nie można mieć wszystkiego :mrgreen: a Rudzik tak czy siak wybiera się do Krakowa, więc z dowozem nie będzie problemu. Jest świetnym kotkiem.

Obrazek

Rudzik ma około 7miesięcy (ur. 05.2011), jest wykastrowanym kocurkiem. Bardzo towarzyski, zabawowy, przyjaźnie nastawiony do innych kotów i ludzii. Brak danych na temat zachowania w stosunku do psów, ale sądząc po charakterze szybko się z psim towarzyszem zaprzyjaźni. Kontakt z opiekunem: natalia_spiewla@yahoo.com

Oto opis opiekunki :)
"Młody kocurek ok 7 miesięcy, złapany na ulicy, gdzie był dokarmiany, dlatego jest oswojony. Bardzo szybko przestawił się na domowe warunki. Jest miły i grzeczny, łasi się i lubi głaskanie. Dogaduje się z drugim kotem, grzecznie bawi się z dzieckiem. Korzysta z kuwety i je suchą karmę. Jest już po pierwszym odrobaczeniu i po kastracji. Czekaja go jeszcze szczepienia. Rudzik jest pięknym i mądrym kotem. Zasługuje na wspaniały dom, który otoczy go opieką i miłością.
Kontakt w sprawie adopcji : natalia_spiewla @ yahoo.com lub tel.: +48662106632 .
Aktualne zdjęcia i informacje o postępach Rudzika w DT na blogu http://jedynek.blox.pl/html "

sisay

Od: Pon cze 18, 2007 12:18

Post » Sob mar 10, 2012 18:12 Re: KRAKOWSKI domek szuka kociaka

Okazało się, że tymczas biało-rudej kotki szuka dla niej większego mieszkania z balkonem, bo stały dom nie jest pilnie potrzebny :)
W związku z tym nadal szukamy kotki (tylko kotki), takiej do pół roku, nie buraska - najchętniej dosyć spokojnej, chociaż wiemy, że kociaki przeważnie brykać lubią ;) Może być młodziak do zabrania po Wielkanocy, w zasadzie z pewnego punktu widzenia byłoby nam to na rękę; ale nie koniecznie. Ze względu na to, że mieszkanie jest niewielkie, chętnie powitamy kociaka, który ma w tym momencie niepewną sytuację albo musi się szybko wyprowadzić - przesiadka z "wypasionego" tymczasu do naszej kawalerki mogłaby być zbyt wielkim szokiem :mrgreen:.
Wiemy już, że w tym mieszkaniu na razie zostajemy, więc główny problem się rozwiązał.

szarri

Post » Sob mar 10, 2012 20:41 Re: KRAKOWSKI domek szuka kociaka

No to trzymam kciuki za znalezienie kociaka!
Obrazek

miszelina

Od: Nie maja 06, 2007 13:31

Post » Sob mar 10, 2012 20:54 Re: KRAKOWSKI domek szuka kociaka

miszelina pisze:No to trzymam kciuki za znalezienie kociaka!

Dziękujemy :) jeśli się nie znajdzie, to najwyżej poczekamy do wakacji na "świeżaka" z bieżącego marcowania...

szarri

Post » Sob mar 10, 2012 20:58 Re: KRAKOWSKI domek szuka kociaka

Obrazek http://www.facebook.com/TOP.INNI?ref=pb
milczenie jest srebrem, a mruczenie - złotem...

Szenila

Od: Pt gru 03, 2010 18:24

Post » Nie mar 11, 2012 12:53 Re: KRAKOWSKI domek szuka kociaka

malutka_8

Od: Pon sie 04, 2008 9:04

Post » Nie mar 11, 2012 17:04 Re: KRAKOWSKI domek szuka kociaka

Może Miutri? viewtopic.php?f=13&t=138580 Trochę daleko, ale coś się wymyśli.

liszyca

Od: Pon maja 16, 2011 15:10

Post » Nie mar 11, 2012 17:38 Re: KRAKOWSKI domek szuka kociaka

Na innym forum, na którym również pisałam (nie stricte kocim), wolontariuszka LSOZ napisała, że szkoda, że szukam w okolicach Krakowa, bo w Lublinie mają sporo kociaków, w tym czteromiesięczną kotkę pilnie (do dziś) szukającą chociaż DT - właścicielka grozi, że ją wypuści :?. Tak się złożyło, że do wtorku jestem w okolicach Lublina, więc chyba porwę się na wiezienie kici do Krakowa aż z Lubelszczyzny - ma to sens o tyle, że będę jechała osobiście i bezpośrednio, a sytuacja kotki jest dość rozpaczliwa, w tym momencie - jeśli dobrze zrozumiałam - przechowywana jest ona w klinice i nie ma co z nią zrobić :(. Nie wiem o niej nic więcej, ale jeśli jest w miarę zdrowa i trzeba ją tylko poddać wstępnej obróbce (nie wiem nawet, czy jest szczepiona - u nas nie ma warunków na izolatkę, ale skoro ma zostać wypuszczona - lepsze to niż nic) to chyba znaleźliśmy :mrgreen:.

Dziękuję wszystkim, którzy pisali i podsyłali linki do kotków, ale jeśli tamta malutka naprawdę na gwałt potrzebuje chociaż DT, to myślę, że branie kotów z w miarę unormowaną sytuacją mija się z celem. Czekam w tym momencie na konkretne info dot. tamtej kotki. W razie czego będę się jeszcze odzywać :)

[edit] Obecna właścicielka kotki zaczęła coś wymyślać i w końcu nie wiadomo, czy ten kot w ogóle istnieje (jak się dowiedziałam, w klinice mogli ją w razie czego przechować, a na razie kotka - o ile jest - przebywa u swojej "pańci", która coś kręci). Nic już nie wiemy... :roll:

szarri

Post » Wto mar 13, 2012 8:42 Re: KRAKOWSKI domek szuka kociaka

szarri pisze:
miszelina pisze:Wow, Cherry bedzie miała kolezanke!

Wiem wiem, najpierw sprawdziłam wszystkie AFN-owe kociaki i dlatego założyłam ten wątek - gdybym "wyhaczyła" jakieś kocię AFN-owe, to na pewno zgłosiłabym się bezpośrednio, bo monitoruję na bieżąco :)

Na priv dostałam wiadomość dot. ślicznej biało-rudej koteczki. Zobaczymy, czy właściciele przedłużą nam umowę najmu mieszkania (na 99,9% tak, bo jesteśmy idealnymi lokatorami :mrgreen: ale nigdy nic nie wiadomo, może mają inne plany; dowiemy się w ten weekend) - jeśli nie będziemy musieli na gwałt szukać mieszkanka, to chyba się na nią zdecydujemy, bo jest cudna :D. Cherry po dziewięciu miesiącach bycia jedynaczką chyba bardzo pragnie koleżanki, bo usiłuje zaprzyjaźnić się z chomikiem (który jest średnio szczęśliwy i ją gryzie, ale jest niezłomna), poza tym pilnie potrzebuje przytulanki :)

w AFN jest taka panienka trikolorka (na pleckach ma więcej plamek) 5-6 miesięcy, przytulaśna i mrucząca, ma na imię Cleo, jest raczej drobna i ciekawska, bardzo dobrze dogaduje się z drugim kotem z którym czasowo przebywa, na dniach będzie do adopcji Obrazek

annakreft

Od: Pon wrz 05, 2011 10:20