kokakok pisze:MaybeXX pisze:Jeszcze trzy pytania: czy spożywanie przez nich wędlin, kiełbas (np. mielonki) jest zabronione - nawet w małych ilościach? Kilka razy się zdarzyło, że zjadły - smakowało im to, ale nie wiem, czy dawać. Wiem, że w poradach dla kotów jest napisane, że nie można dawać im wędlin, ale chodzi mi o praktyczne zastosowanie (tak samo jak u człowieka, że fast food szkodzi, ale sporo osób je).
Konkretnie jakie karmy (z nazw) są najlepsze z Waszych obserwacji - czy Whiskas junior, czy coś innego.
Co oprócz rzeczy przeznaczonych dla kotów mogą one jeść?
Co do wędlin to zależy jakiego pochodzenia - koty nie powinny jeść wieprzowiny, ze względu na wirusa Aujeszkyego, który może w niej występować a dla kota jest śmiertelny (jest nieszkodliwy dla ludzi dlatego nie zawsze mieso jest badane pod tym kątem)
Poza tym wyjątkiem myślę, że można spokojnie podać kotu jakiś kąsek mięsny czy rybny, w końcu to drapieżnik i mięso to dla niego naturalny pokarm.

A tu o domowym żywieniu kota:
viewtopic.php?t=52viewtopic.php?t=13369Whiskas raczej nie ma dobrej renomy, jeśli juz musiałam kupić w zwykłym markecie to Perfekt Fit albo Purina- też niezbyt wysokich lotów ale z tego co pamiętam mają ok 20% mięsa, a Whiskas 4%. Osobiście polecam przetestować karmy ze sklepów zoologicznych i jak cos zasmakuje - kupować w większych opakowaniach np 4kg, czy nawet 10kg (przy takim rozwiązaniu znaaacznie spadają koszty żywienia:)) Co do nazw -jak były małe to podawałam głównie Royal Canin
A tu polecane karmy w tabelce:
http://lew.wsinf.edu.pl/~klimek/rokcafe/karmy_polecane/