Kilka pytań dotyczących zachowań kotów.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw mar 01, 2012 13:49 Re: Kilka pytań dotyczących zachowań kotów.

MaybeXX pisze:A co masz w kuwecie? Jaki żwirek?
Moja Zuzia zaczęła załatwiać się do wanny, gdy zmieniłam żwirek bentonitowy na drewniany. I musiałam spasować. Po powrocie do starego żwirku problem zniknął.

Dokładnie tak było z moim kocurem. Załatwiał się do brodzika.Jak pisałam wcześniej ,nie przeszkadzało mi to.
Też używałam Cat's eko plus, ale się popsuł ( ostatnie dwa opakowania w ogóle nie zbrylały), więc go zmieniłam na bentonitowy. I....mój kocurek zaczął załatwiać się do kuwety.
Więc może to być kwestia żwirku.

rysiowaasia

Od: Nie sty 30, 2011 17:47

Post » Czw mar 01, 2012 19:13 Re: Kilka pytań dotyczących zachowań kotów.

kokakok pisze:Cat's Best Eco Plus.

Prawie byłam pewna.
Właśnie ten żwirek wywołał u moich dwóch kotów strajk.
Zuzia sikała i... do wanny, Kora w kuchni na podłogę.
Kupiłam Benka i problem od razu był z głowy.
Po jakimś czasie eksperymentalnie znowu dałam do kuwet Cat`Besta (jak wspomniałam wcześniej kupiłam największy wór jaki był) i strajk się powtórzył. Moje 2 z 6 kotów nie życzą sobie Cats Besta.

MaybeXX

Od: Pon sie 13, 2007 17:18

Post » Nie mar 04, 2012 21:23 Re: Kilka pytań dotyczących zachowań kotów.

Czy rodzaj piasku ma znaczenie dla zdrowych kotów, jeśli chodzi tylko o korzyści dla nich ? Jeśli moja kotka nie lubi lepszego - ekologicznego, drzewnego piasku, a powoli przyzwyczaja się do klasycznego żwirku, to w ogóle ma jakieś znaczenie, czy nie przejmować się?

kokakok

Od: Pon lut 07, 2011 14:28

Post » Nie mar 04, 2012 21:26 Re: Kilka pytań dotyczących zachowań kotów.

kokakok pisze:Czy rodzaj piasku ma znaczenie dla zdrowych kotów, jeśli chodzi tylko o korzyści dla nich ? Jeśli moja kotka nie lubi lepszego - ekologicznego, drzewnego piasku, a powoli przyzwyczaja się do klasycznego żwirku, to w ogóle ma jakieś znaczenie, czy nie przejmować się?

Nie bardzo rozumiem pytanie/problem.

Kot, zdrowy na ciele i umyśle, może zbojkotować jakiś konkretny żwirek. Nie ma sensu walczyć z kocimi fanaberiami. Kupić taki jaki akceptuje i tyle.
To nie my mamy być zadowoleni ze żwirku a kot. :D
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Nie mar 04, 2012 23:20 Re: Kilka pytań dotyczących zachowań kotów.

MariaD pisze:
kokakok pisze:Czy rodzaj piasku ma znaczenie dla zdrowych kotów, jeśli chodzi tylko o korzyści dla nich ? Jeśli moja kotka nie lubi lepszego - ekologicznego, drzewnego piasku, a powoli przyzwyczaja się do klasycznego żwirku, to w ogóle ma jakieś znaczenie, czy nie przejmować się?

Kot, zdrowy na ciele i umyśle, może zbojkotować jakiś konkretny żwirek. Nie ma sensu walczyć z kocimi fanaberiami. Kupić taki jaki akceptuje i tyle.

Chodziło mi tylko o to, czy korzystanie z gorszego piasku nie ma jakiś skutków ubocznych? Słyszałem o jednym - że jak (odpukać) kot jest chory i je piasek, to lepiej żeby był to drzewny niż zwykły, bo mniej szkodzi.

kokakok

Od: Pon lut 07, 2011 14:28

Post » Nie mar 04, 2012 23:55 Re: Kilka pytań dotyczących zachowań kotów.

kokakok pisze:
MaybeXX pisze:Jeszcze trzy pytania: czy spożywanie przez nich wędlin, kiełbas (np. mielonki) jest zabronione - nawet w małych ilościach? Kilka razy się zdarzyło, że zjadły - smakowało im to, ale nie wiem, czy dawać. Wiem, że w poradach dla kotów jest napisane, że nie można dawać im wędlin, ale chodzi mi o praktyczne zastosowanie (tak samo jak u człowieka, że fast food szkodzi, ale sporo osób je).

Konkretnie jakie karmy (z nazw) są najlepsze z Waszych obserwacji - czy Whiskas junior, czy coś innego.

Co oprócz rzeczy przeznaczonych dla kotów mogą one jeść?

Co do wędlin to zależy jakiego pochodzenia - koty nie powinny jeść wieprzowiny, ze względu na wirusa Aujeszkyego, który może w niej występować a dla kota jest śmiertelny (jest nieszkodliwy dla ludzi dlatego nie zawsze mieso jest badane pod tym kątem)
Poza tym wyjątkiem myślę, że można spokojnie podać kotu jakiś kąsek mięsny czy rybny, w końcu to drapieżnik i mięso to dla niego naturalny pokarm. :)
A tu o domowym żywieniu kota:
viewtopic.php?t=52
viewtopic.php?t=13369

Whiskas raczej nie ma dobrej renomy, jeśli juz musiałam kupić w zwykłym markecie to Perfekt Fit albo Purina- też niezbyt wysokich lotów ale z tego co pamiętam mają ok 20% mięsa, a Whiskas 4%. Osobiście polecam przetestować karmy ze sklepów zoologicznych i jak cos zasmakuje - kupować w większych opakowaniach np 4kg, czy nawet 10kg (przy takim rozwiązaniu znaaacznie spadają koszty żywienia:)) Co do nazw -jak były małe to podawałam głównie Royal Canin
A tu polecane karmy w tabelce:
http://lew.wsinf.edu.pl/~klimek/rokcafe/karmy_polecane/
Moje Futerka :) kotkipsotki.blogspot.com

Kosmetyki i akcesoria Oriflame - 20% na PKDT
viewtopic.php?f=20&t=136873&start=15
Obrazek

mainiti

Od: Wto mar 29, 2011 10:12

Post » Pon mar 05, 2012 7:57 Re: Kilka pytań dotyczących zachowań kotów.

kokakok pisze:
MariaD pisze:

Chodziło mi tylko o to, czy korzystanie z gorszego piasku nie ma jakiś skutków ubocznych? Słyszałem o jednym - że jak (odpukać) kot jest chory i je piasek, to lepiej żeby był to drzewny niż zwykły, bo mniej szkodzi.

Jeżeli kot je żwirek to nie jest to zdrowy kot. I żaden żwirek nie jest obojętny dla kociego żołądka, ale fakt, wtedy lepiej jest mieć drewniany, niezbrylajacy żwirek w kuwecie.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

[poprzednia]