jak kot może polubić psa?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw mar 01, 2012 0:53 jak kot może polubić psa?

Chciałabym żeby kotek nie bał się tak naszego psa. Kotek ma z 5 miesięcy, nie bał się małego jamnika, ani ludzi, miał wcześniej kontakt z ludźmi, ale teraz jest w dt. Suka ma 1,5 roku.
Kotka jest chętna do brykania i pieszczot, zupełnie jak suka, tylko, że labradorzyca nie potrafi panować nad swoim podnieceniem.
Kotka nie rozumie przyjmowania przez nią pozycji zachęcającej do zabawy bo nie jest psem, tak jak nie rozumie czemu ten wielki twór musi ją obwąchiwać tak namiętnie.
Powiem, że po tym jak kazałam wyjść psu z pokoju i dałam rozkaz zostań poza progiem pokoju tak by się nie widziały zwierzaki, kotek pochodził nawet. Jak były drzwi zamknięte to już całkiem podchodził pod drzwi.
Może powinnam ćwiczyć tą metodą by pies zostawał poza pokojem w pozycji leżącej i pozwolić żeby z kotem miały na siebie widok? Wtedy kot się też chyba odpręża bo jakby drzemał choć w pozycji siedzącej, pewnie by szybciej zareagować jak ten czarny, wielki stwór wbiegnie do pokoju?
Pręży grzbiet, źrenice się rozszerzają, wyciąga ostrzegawczo łapkę, próbuje drapać i wydaje pomruki "yyy".
Głaskałam nawet w międzyczasie psa i kota żeby się odprężyły ale kota ma swoje obawy...

Proszę poradźcie coś. Zakochałam się w tej kotce.
Nigdy nie miałam kota i przyznam, że ten koci magnetyzm podziałał na mnie tak, że gdy wskakiwała mi do łóżka to już nie miałam sił poddawać się jej uwodzicielskiemu mruczeniu ;)

nszo_czi

Od: Śro lut 22, 2012 11:08

Post » Czw mar 01, 2012 9:28 Re: jak kot może polubić psa?

czasem wymaga to czasu - jak długo kotek jest u was?
trudno się dziwić obawom kota

no i kot nie będzie pewnie bawił się z psem -tak jak drugi pies
chociaz trudno to przewidzieć

dobrze, żeby kot miał dużo możliwości uskoczenia przed psem, jeśli poczuje sie niepewnie
to znaczy, żeby były takie miejsca gdzie może wskoczyć np na stół czy szafkę , jeśli uzna ze już ma dość psa

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Pt mar 02, 2012 19:03 Re: jak kot może polubić psa?

Był tylko kilka dni. Teraz śpi u sąsiada, który być może szuka kotce nowy dom.

Poprosiłam o radę na forum o labradorach, czym mogę utemperować psa, ale nikt mi nie odpisał :( a to dla mnie ważne.

Tutaj zaś chciałam się dowiedzieć co zrobić by kot się nie bał. Bo tylko to sprawia, że ten 'związek' dysfunkcjonuje.

nszo_czi

Post » Pt mar 02, 2012 21:58 Re: jak kot może polubić psa?

Ja też próbowałam zaprzyjaźnić swoje koty z psem, ale w końcu się poddałam. Pies jak tylko widzi kota to biega w kółko i koniecznie chce powąchać, a kot stoi najeżony i fuczy.
Skończyło się na tym, że koty mieszkają u mnie w pokoju na górze, a pies ma do dyspozycji dolne piętro. Wiem, że to nie jest zbyt dobre rozwiązanie, ale nie miałam innego wyjścia.
Więc jak ktoś ma jakiś sposób by zwierzaki się polubiły albo chociaż zaakceptowały chętnie wypróbuję :).

Basia787

Od: Śro lut 01, 2012 12:07

Post » Sob mar 17, 2012 13:07 Re: jak kot może polubić psa?

powiem szczerze, że pierwszy raz mieszkałam z kotem i nie mogłam oprzeć się jego magnetyzmowi :D gdy spałam w łóżku i czułam jak coś miękkiego ląduje na łóżku i te uwodzicielskie pomruki... wręcz mnie hipnotyzowały ;) zawsze byłam pieso lubna, ale teraz chętnie przygarnęłabym i kotka który nie bałby się tej dobrodusznej aczkolwiek natrętnej psicy :)

nszo_czi

Post » Sob mar 17, 2012 13:19 Re: jak kot może polubić psa?

Jesli pies nie ma zamiarów kotożernych, to jak najbardziej mozna je zaprzyjaźnić. Tylko to wymaga czasu. I kot musi miec takie miejsca gdzie moze się schowac, a psu trzeba konsekwentnie zabraniac "przeginania"- tak, zeby kota swoja nachalnoscia nie prześladował.

Jedna z moich kić zdecydowanie woli towrzystwo psie od kociego- z Krą śpi, wylizują sie i miziają, a z Żubrem uskutecznia bijatyki na wesoło, przepychanki itp...
kontakt telefoniczny: 786 116 007 Obrazek

Jeśli komuś coś zalegam (bazarek itp) proszę o kontakt- skleroza ;)

ulvhedinn

Od: Śro wrz 13, 2006 19:09

Post » Sob mar 17, 2012 17:37 Re: jak kot może polubić psa?

Czytałam, że Twoja psica to labradorka, więc wg mnie nie powinno być problemu, mam golden retrievera i dwa koty, które nie znały psów i jest OK, na początku było troszkę trudno, bo pies biegał chciał lizać kota, piszczał do zabawy, ale po kilku dniach się przyzwyczaił. Kocurek go uwielbia, ociera się o niego, naśladuje zachowania psa :lol: , kocica to inna sprawa, bo to szylkreta ;) indywidualistka. Dziś rano jak byliśmy na spacerze spotkaliśmy kocurka i znów były piski, podskakiwania, kot się trochę bał, bo jednak gabaryty różne :lol:, ale nie uciekał. Zapewnij kotce spokojne miejsce gdzie będzie mogła się schować jak będzie miała dość psa i powinno być dobrze, labradory to łagodne psy.
Bazylek (*)

Joanna_Axlowa

Od: Czw maja 14, 2009 10:07