Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
mziel52 pisze:Niedługo Babunia z Ogrynią zaczną się wylizywać. Mają gdzieś głęboko utrwaloną pamięć o sobie - wyglądzie, ruchach, zachowaniach, zapachu. Teraz sobie przypominają. Gdyby było inaczej, to nie wyglądałoby to tak spokojnie. W końcu Ogrynia nie wpuszczała jakiejś obcej kotki do piwnicy na Sękocińskiej.
Jeszcze trochę i będziesz miała w domu wymarzoną rodzinna idyllę.
MalgWroclaw pisze:Czym te deski są obłożone? Chciałabym też taki mieć, nie dla siebie oczywiście.
Iwonami pisze:Brakuje jej wolności. Ogrynia widzę, że przeżywa niewolę.
Iwonami pisze:Marzenia11 pisze:Iwonami - ja bym na twoim miejscu wykonywała jak najmniej ruchow tzn. z przesuwaniem koszyczka itp. postaw a one muszą się same dogadać, ustalić hierarchię itp.
Natomiast jesli chodzi o kuwety to być może Ogrynia jest kotkiem ktory musi miec dwie, jedną na sioo a druga na qpkę. W moim stadzie sa takie koty i nic z tym nie zrobisz. Lub musi mieć inne, bardziej intymne ale pozwalające na kontrolę otoczenia ustawienie kuwety na qpke (zajmuje więcej czasu więc kot jest dłużej bezbronny i narazony na atak przeciwnika). Moze też mieć znaczenie wielkość kuwetki, ilość żwirku itp.
Nie bardzo wiem jak miałabym sprawdzić wymienione przyczyny, czy to żwir, czy wielkość kuwety czy miejsce ustawienia, bez wykonywania dodatkowych ruchów. Jeśli przestawię kuwetę w inne miejsce, będzie to kolejna zmiana, podobnie ze żwirem lub wielkością kuwety. Kuweta jest odkryta, duża, jest w niej dużo żwiru. Siusia do niej po kilka razy dziennie, również w nocy.
Jest jeszcze kuweta Babuni, ta jest kryta, jednak w przypadku Ogryni obawiałabym się krytej, bo ona może mieć złe skojarzenia z krytą. Docelowo i tak zamierzam zamówić dla niej kuwetę krytą.
Nie mam warunków lokalowych takich, abym mogła ustawić kilka kuwet i to w intymnych miejscach. Mam cztery kuwety, bo mam cztery koty a mieszkanie jest małe. Wychodzi na to, że nie powinnam mieć tylu kotów.
Marzenia11 pisze:A z kuwetkami to napisałam Ci w skrocie, tak hasłowo, abyś się zastanowiła co z tych rzeczy może być u Ciebie przyczyną qpki poza kuwetką, a nie po to, abyś doszła do wniosku że masz za dużo kotów...![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Marzenia11 pisze:edit: doczytałam - qpa w kuwecie![]()
![]()
![]()
Iwonami pisze:Marzenia11 pisze:A z kuwetkami to napisałam Ci w skrocie, tak hasłowo, abyś się zastanowiła co z tych rzeczy może być u Ciebie przyczyną qpki poza kuwetką, a nie po to, abyś doszła do wniosku że masz za dużo kotów...![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Kotów mam za dużo o .....czteryJuż pisałam, dwie staruszki pod opieką i to intensywną, moje lata, koty młode, już miało nie być żadnych zwierząt po śmierci moich dwóch piesków i koteńki, ech.....
Użytkownicy przeglądający ten dział: pibon i 34 gości