Łódź, Wschodnia – prawie koniec, tylko Pysia szuka ds - s.3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt mar 02, 2012 12:09 Łódź, Wschodnia – prawie koniec, tylko Pysia szuka ds - s.3

Wczoraj pisałam

Wschodnia w Łodzi - nieciekawa ulica, sporo nieciekawych ludzi.

Wśród nich - wyjątkowo nieciekawa karmicielka. Od lat nie pozwala sterylizować kotów na podwórku, bardzo nieelegancko wyrzuca kolejne ekipy łapaczy. Nas też, niedawno, mimo że zgodziła się na łapanie ostatniej kotki z podwórka. Po dwóch dniach zmieniła zdanie. A ostatnio przestała tę kotkę karmić, bo jej się „znudziło”.
Kotów w domu ma 7, i psa. Jak koty się znudzą, są gdzieś wywożone i wywalane, ot po prostu. Dwa kiedyś znalazły drogę do domu, więc zostały wywiezione skuteczniej.

Dlaczego kolejne organizacje nic nie zrobiły? Nawet ta, której owa osoba była (a może jest, nie wiem) członkiem? Bo się nie da, nie da się z tą osobą ani rozmawiać, ani współpracować. A prawnie – wiadomo, jak działa nasze prawo…

Gdzieś w połowie lutego doszły mnie słuchy, że ta osoba od jednej z organizacji zażądała natychmiastowego zabrania swoich 7-miu domowych kotów. Nie mamy ani miejsca, ani pomysłu, więc nie drążyłam tematu.

22 lutego zadzwonili z MOPS (pisałam na forum, str.17) - szukają opieki dla 7-miu kotów swojej podopiecznej na czas jej pobytu w szpitalu, Właśnie tej. Mocno wbrew sobie i ze słabą nadzieją zadzwoniłam do starszej pani-kociary mieszkającej po drugiej stronie ulicy - zgodziła się na tę opiekę, ale po rozmowie z owa osobą (przepraszam za to „osobą”, ale nie jestem w stanie pisać o niej inaczej) okazało się, że nie chodzi o opiekę nad kotami, tylko pozbycie o ich - zaraz-natychmiast i na stale. Rozmawiałam z paniami z MOPS, wyjaśniając, że niestety zabrać ich nie możemy, że schronisko itp. Myślałam, że panie z MOPS sprawę załatwią.

Cisza trwała do wczoraj. Bo wczoraj wieczorem do pani-kociary przyszedł wspólny sąsiad po kontenerki - na prośbę owej osoby miał „pozbywać się” kotów. Pani-kociara przerażona losem kotów zadzwoniła do mnie.

W rezultacie od 7mej rano sześć kotów jest u tej pani-kociary - cztery siedzą stłoczone w małej króliczej klatce, dwa w kontenerku. Jadę po nie po pracy, zabieram do Centrum – jak zwykle ratują w beznadziejnej sytuacji, ogromne, ogromne ukłony dla lekarek.
Zostaną tam obejrzane, zbadane, „zalekowane” w razie potrzeby. Podobno mają książeczki zdrowia ze zdjęciami… Nic więcej nie wiem, ani wieku, ani charakteru, ani kolorów.

W Centrum mogą być do jutra, jutro muszą zniknąć. Dt mam dla jednego. Reszta - trafi do schroniska.
Proszę, pomóżcie im….
Jeśli mogłabym coś wymyśleć, coś zrobić - zrobiłabym, wymyśliła..
One naprawdę nie mają czasu…
Ostatnio edytowano Pon cze 18, 2012 9:24 przez kalewala, łącznie edytowano 5 razy
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Pt mar 02, 2012 12:36 Re: Łódź, ul.Wschodnia – 7 kotów wyrzuconych z domu, po prostu

http://www.facebook.com/events/26726391 ... ext=create

Zrobiłam pierwsze w życiu wydarzenie na FB 8O
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Post » Pt mar 02, 2012 12:40 Re: Łódź, ul.Wschodnia – 7 kotów wyrzuconych z domu, po prostu

właśnie wracam z fb.....masakra jakaś....pomóc nie mam jak...niestety...mogę tylko podnosić,udostępniać,zapraszać.... :( :(

J.D.

Od: Nie maja 23, 2010 13:24

Post » Pt mar 02, 2012 12:43 Re: Łódź, ul.Wschodnia – 7 kotów wyrzuconych z domu, po prostu

J.D. pisze:właśnie wracam z fb.....masakra jakaś....pomóc nie mam jak...niestety...mogę tylko podnosić,udostępniać,zapraszać.... :( :(

To też pomoc..

kalewala

Post » Pt mar 02, 2012 12:44 Re: Łódź, ul.Wschodnia – 7 kotów wyrzuconych z domu, po prostu

zaznaczam

gosiaa

Od: Sob lut 10, 2007 18:59

Post » Pt mar 02, 2012 12:56 Re: Łódź, ul.Wschodnia – 7 kotów wyrzuconych z domu, po prostu

nie da się udostępniać wydarzenia na fb...

J.D.

Post » Pt mar 02, 2012 13:03 Re: Łódź, ul.Wschodnia – 7 kotów wyrzuconych z domu, po prostu

J.D. pisze:nie da się udostępniać wydarzenia na fb...
Dlaczego :?:

kalewala

Post » Pt mar 02, 2012 13:05 Re: Łódź, ul.Wschodnia – 7 kotów wyrzuconych z domu, po prostu

nie mam pojęcia :? nie ma na końcu wydarzenia ani z boku "udostępnij" ;jest dopiero pod linkiem do miau i wtedy jedynie wątek na miau mozna udostepnić...może sprawdż datę wydarzenia....może przedłuż ...

J.D.

Post » Pt mar 02, 2012 13:07 Re: Łódź, ul.Wschodnia – 7 kotów wyrzuconych z domu, po prostu

:( :( :( :( :( :( :(
Obrazek
Obrazek

ruru

Od: Sob gru 29, 2007 20:10

Post » Pt mar 02, 2012 13:08 Re: Łódź, ul.Wschodnia – 7 kotów wyrzuconych z domu, po prostu

Prawdopodobnie źle jest ustawiona data wydarzenia.

Bazyliszkowa

Od: Wto sty 31, 2006 15:47

Post » Pt mar 02, 2012 13:20 Re: Łódź, ul.Wschodnia – 7 kotów wyrzuconych z domu, po prostu

Zmieńcie datę wydarzenia :!:
od dzisiaj np: na dwa miesiące.

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

Post » Pt mar 02, 2012 13:28 Re: Łódź, ul.Wschodnia – 7 kotów wyrzuconych z domu, po prostu

Zmienialm - dzięki, może zadziała

I jescze - jak wklejać zdjęcia?
to, co z forosika tak ładnie widac na mia - tam - nic....

kalewala

Post » Pt mar 02, 2012 14:04 Re: Łódź, ul.Wschodnia – 7 kotów wyrzuconych z domu, po prostu

Wschodnia - jak już pisałam, koty o 7mej trafiły do pani-kociary. Siedem przerażonych kotów.
Po 16tej podjechałyśmy po nie z Dorotką(dzięki, Dorotko) - zastałyśmy taki obrazek:

Obrazek Obrazek

Pani-kociara bała się ich wypuścić do mieszkania, bała się pcheł, i słusznie. Koty raczej wielkie i tłuste, pchły na nich stosownych rozmiarów, świerzbowiec uszny tudzież..

Udało się wyrwać książeczki zdrowia tych kotów, w lecznic udało się dopasować książeczki do kotów, stąd znamy imiona i daty urodzenia. Pani-kociara dzwoniła
wczoraj kilkakrotnie pytając o koty, ich właścicielka – ani razu.

W lecznicy przegląd - diagnoza – pchły świerzbowiec, kamień nazębny w różnym nasileniu, większość z lekkim gilem - dostały antybiotyk (nie pamiętam, które  ). Wszystkie odpchlone, wyczyszczone uszy, podany oridermyl.
Koty są spokojne i miłe, i koszmarnie wręcz wystraszone. Wszystkie wykastrowane / wysterylizowane. W książeczkach brak wpisów o szczepieniu, ostatni wpis odrobaczanie / odpchlenie - stronhold 2009

Niżej bardzie szczegółowe informacje o kotach:

Obrazek

Kacper
Urodzony w 1998, waga 4,1kg, chudy, uszy bardzo silnie zdeformowane, świerzbowiec uszny, kamień nazębny i ubytki zębów. Zabiegi - odpchlenie, czyszczenie uszu, oridermyl, szczepienie, tabletka na robaki „na wynos” - zawiozłam go do znanej Wam Dobrej Pani, może tam już zostać. Zawsze mogę na Nią liczyć przy starych nieadpocyjnych kotach…

Obrazek

Funio
Urodzony w 2006, waga 8,3kg, świerzbowiec uszny, kamień nazębny i lekkie zapalenie dziąseł. Zabiegi - odpchlenie, czyszczenie uszu, szczepienie, oridermyl i tabletka na robaki „na wynos”, czeka go sanacja paszczy na koszt - pojechał wraz z Kają do koleżanki Bordo, będzie kocim terapeutą Mamy p udarze.
.

Obrazek

Kaja
Urodzona w 2006, waga 5,5kg, świerzbowiec uszny, silny kamień nazębny, zapalenie dziąseł. Zabiegi - odpchlenie, czyszczenie uszu, szczepienie, oridermyl i tabletka na robaki „na wynos”, czeka remont paszczy na koszt - pojechała wraz z Funiem do koleżanki Bordo, będzie kocim terapeutą Mamy po udarze.

Obrazek

Pysia
Urodzona w 2004, waga 2,8kg, świerzbowiec uszny, kamień nazębny, zapalenie dziąseł. Zabiegi - odpchlenie, czyszczenie uszu, szczepienie, oridermyl i tabletka na robaki „na wynos” - pojechałam z nią do starszej pani, która bardzo chciała adoptować białą kotkę, ale kotka okazała się za ciężka… no i te dwie czarne kropki na tyłeczku, pani wolałaby cała białą i mniejszą.. najlepiej kociaka, już wysterylizowanego.. tłumaczyłam, ze kotka jest maleńka i drobna, że mniejszej nie znajdzie, pani uparcie napomykała o kociaku. Standardowo - ma być mały spokojny kociak, wysterylizowany, w wybranym kolorze, darmo i z gwarancją, że nie urośnie… No to takiego po pierwsze nie mamy, a po drugie, z zasady nie wyadoptowujemy kociąt samotnym osobom w podeszłym wieku.
Pysia siedzi u mnie w klatce (wieczorne rajzy zakończyłam po 22giej, lecznica już nieczynna), jest skrajnie przerażona. Podobno ona boi się kotów, podobno była przez koty gnębiona… Nie wiem, co z nią dalej, zostać u mnie nie może, schron to dla niej śmierć…

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Trzy buraski, dla mnie po krótkim kontakcie nierozróżniale na zdjęciach robionych na szybko i w stresie… Urodzone 2006, 2007, 2009, dwa starsze grubawe, młodzik normalny. Świerzbowiec uszny, kamień nazębny o ile pamiętam bez tragedii. Zabiegi - odpchlenie, czyszczenie uszu, oridermy. Zostały w lecznicy, dziś muszą zniknąć. Wczoraj jeszcze wydzwaniałam po różnych osobach, które w ostatnim okresie chciały zaadoptować kota, starałam się wzruszyć ich losem tych kotów… ale czy coś z tego będzie - nie wiem… Bo poszukiwane są jak zwykle małe rude długowłose..

Szczerze mówiąc dziś czuję ja przekłuty balon, dobiła mnie wczoraj pani od białej kotki. Pojechałam do niej późno, bo najpierw z pracy po Dorotkę, potem na Wschodnią po koty, z kotami do lecznicy, tam przegląd 7 kotów to też nie chwila, wszystko w stresie, zdjęcia, opisy, zdźwigałyśmy się z Dorotką też nieco, pod ciężarem kotów (dwa w kontenerze) „puszczały” uchwyty kratek, trzeba było trzymać od spodu, w międzyczasie telefony z żebraniem o domy, potem kurs po dwie panie na Tatrzańską, z paniami do lecznicy, z kotami (Kają i Funiem) i paniami znów na Tatrzańską, potem z białą Pysią na Ghandiego, rozmowa z panią, jak się okazało zupełnie niepotrzebna, mało nie popłakałam się z rozczarowania, zmęczenia, i co tu ukrywać - złości, potem ze staruszkiem Kacperkiem do Dobrej Pani… A w domu głodne koty, przepełnione kuwety, podawanie leków…

Jeszcze nie wiem, ile jakie są koszty wczorajszej akcji…
7x fiprex
7x czyszczenie uszu, 1 oridermyl w lecznicy, drugi na „wynos” z Kają i Funiem
4 szczepienia
3 odrobaczacze na wynos

W najbliższej przyszłości - 2x remont paszczy + przedremontowe badanie krwi - Kaja i Funio….

Nie wiem, czy jeszcze zdołamy pomóc tym, które są w lecznicy – ich czas to naprawdę tylko godziny…

Ale możecie pomóc w finansowo – w spłacie długu w lecznicy za wczorajsze szczepienia, badania, i pomóc w Kaji i Funiowi w leczeniu chorych ząbków..

Fundacja For Animals - Oddział Łódź
42-520 Dąbrowa Górnicza, Mizerkiewicza 12
nr konta 60 1370 1170 0000 1706 4855 2200
KRS 0000 265 307 - koniecznie z dopiskiem "Łódź"

kalewala

Post » Pt mar 02, 2012 14:10 Re: Łódź, ul.Wschodnia – 7 kotów wyrzuconych z domu, po prostu

annskr pisze:http://www.facebook.com/events/267263913349946/?context=create

Zrobiłam pierwsze w życiu wydarzenie na FB 8O

Nie pokazuje mi wydarzenia na FB. Czy link jest dobry?
Obrazek Obrazek

e-dita

Od: Śro lip 11, 2007 12:41

Post » Pt mar 02, 2012 14:30 Re: Łódź, ul.Wschodnia – 7 kotów wyrzuconych z domu, po prostu

http://www.facebook.com/events/26726391 ... ext=create

Moje pierwsze :oops:
Coś jest nie :oops: tak, nie wiem, co

kalewala

[następna]