Porady dla początkującej akwarystki :)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Pt mar 02, 2012 11:36 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Najlepiej by było umieścić ją na kilka dni w pojemniku, w którum leczyłaś samca, codziennie podeminiać wodę i podkarmić delikatnie. Podać witaminy dla ryb. Płetwy powinny się wtedy zregenerować.

W awaryjnych sytuacjach umieszczam rybę w transparentnym pojemniku w samym akwa. Podmieniam jej wodę dwa razy dziennie ostrożnie. Podaję wtedy pokarm namoczony w witaminach. Zazwyczaj wrzucam tam kawałek roślinki, by miała większe poczucie bezpieczeństwa.
Obrazek Obrazek

saintpaulia

Od: Śro gru 14, 2011 17:53

Post » Pt mar 02, 2012 11:39 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Odkąd doszły te dwie ostatnie samice to biała nie jest atakowana przez dominatorkę.
lekko tylko ją przegania...
mamuśka

Post » Pt mar 02, 2012 18:31 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

wydaje mi się że górna płetwa (tej samiczki) jest "za bardzo" przy samym ciele przygryziona, tzn. może łatwiej się ciało zakazić.

Można by wykąpać ją (max 10 minut!) w baaaardzo delikatnym roztworze nadmanganianu potasu, rozpuszczonym na taki odcień różowości, żeby ta różowość była bardzo delikatna, nieintensywna. Bierzesz słoik np. litrowy, przygotowujesz tam roztwór (ciepła woda z akwarium + odrobinkę nadmanganianu) i wrzucasz samiczkę dosłownie na kilka minut. Potem odławiasz do czystej wody (tzn. bez nadmanganianu).
W aptece powinno być. Kiedyś chyba było. To "odkażacz".
Jakby co ja mam dużo, w formie proszku-kryształków. Ale nie mam jak podjechać i mam panleukopenię w domu, więc nie bardzo.
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Sob mar 03, 2012 10:58 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Ogłaszam konkurs na metodę zwalczającą glony. Kto zna jakiś fajny płyn na te kropki...

persiak1

Od: Sob paź 17, 2009 17:04

Post » Sob mar 03, 2012 11:20 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

persiak1 pisze:Ogłaszam konkurs na metodę zwalczającą glony. Kto zna jakiś fajny płyn na te kropki...

Zależy, jakie to glony. Jak wyglądają? Gdzie rosną, jakiego są koloru i czy trudno je zdrapać?
A na razie rzucę "w ciemno" ogólnym sposobem zalecanym na wszystkie typy glonów :P - podmiany, ograniczenie karmienia i dodanie roślin.
Generalnie wszelkie cudowne nieodzowne płyny z zoologów odradzam, kiedyś toto lałam, nie pomogło. Tak długo, jak glony mają dobre warunki do wzrostu, tak długo żaden lany środek nie sprawi że znikną na dobre.

Gdzieś wyżej była mowa o naturalnym "środku antykoncepcyjnym" dla gupików - z własnego doświadczenia gorąco polecam motylowca. U mnie jeden "obsługuje" 75dm2, młodych molek w baniaku brak :wink: choć w tym zbiorniku mam też samca bojka... więc może to nie tylko jego zasługa.

Akwarystka

Od: Czw cze 17, 2010 13:30

Post » Sob mar 03, 2012 11:24 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

persiak1 pisze:Ogłaszam konkurs na metodę zwalczającą glony. Kto zna jakiś fajny płyn na te kropki...

Restart całego akwa, odczekać miesiąc zanim się wpuści żywe stworzonka,
podczas tego miesiąca kilka razy podmienić wodę.
Po miesiącu wpuścić zwierzaki i podmieniać wodę raz w tyg 30%.

Mi taka sprawa pomogła, a na glony już nic nie pomagało :)
teraz szczęśliwie mogę się cieszyć buszem bez glonów, oto dowód:
http://www.youtube.com/watch?v=KEIy8Ggo ... ature=plcp

Zbiornik wygląda na tą chwile inaczej.

Mamuśka - mi jakiś drań - podejrzewam że karlik, obgryzł mojego pięknego HM,
dałam go do 25 L akwa, podkręciłam temp do 28* i karmie pokarmem z witaminkami.
Chłopak wraca do siebie, płetwy ładnie rosną ;)

A co do agresorki, zanim weszłam w link wiedziałam że to będzie dzika samica.
One mają silne charaktery. A geny to już dopiero... z tarła takiej samicy jak TY masz- może odrobinkę
inne kolory i samca cambodiana - dalmation - czyli takiego jak ty masz - wyszły mi ryby dzikie 8O - 200szt po matce 0 po ojcu.
To jest dowód na to że pierwotne ryby są silne charakterem i genem :)
ObrazekObrazek

Ewciia

Od: Pon mar 08, 2010 22:55

Post » Czw mar 08, 2012 10:48 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Samiec zaczął pływać po całym akwarium, już się tak nie chowa jak na początku.
Nawet puszy się do aparatu 8) Zadziora ;)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
mamuśka

Post » Czw mar 08, 2012 16:54 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Piękny bojek. Jak chcesz zobaczyć bojka w pozycji bojowej przystaw do szyby lusterko. Może to nie fair względem bojka , ale efekt jest.....

Ja wczoraj przeszłam samą siebie. Miałam chęci ostre słońce i czas. Wymieniłam w akwariach po połowie wody. To znaczy w 50 jakieś 20 litrów , a w 180 bo to owal a ma wymiar 200 poszło jakieś 90 litrów. Do tego odkryłam ,że do pokrywy potrzebny mi elektryk jakiś. Kabelek się przetarł czy jakoś tak.
Nie wiem o co chodzi , ale po ponad miesiącu zapaćkane mam znowu rury w kubełkowym filtrze . Teraz jak ryby odpoczną robię wymianę zielska sztucznego , ale fajnego ech....

persiak1

Od: Sob paź 17, 2009 17:04

Post » Czw mar 08, 2012 17:02 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Próbowałam tak robić ale ma w nosie ;) woli puszyć się do aparatu ;) tylko wtedy nie mogę go dobrze złapać, bo puszy się i ucieka :roll:
mamuśka

Post » Czw mar 08, 2012 17:04 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

To jak wy się chwalicie to i ja się pochwale moim Dragonem ( HMPK )
Obrazek

Oraz HM
Obrazek

Do tego zestawu samica Dragon ( Delta)

Obrazek
ObrazekObrazek

Ewciia

Post » Czw mar 08, 2012 17:52 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Pikne :1luvu: :ok:
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Czw mar 08, 2012 22:57 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Ewciia, te Twoje "z hodowli" są czy z hurtowni/sklepu? Piękne. Bardzo rzadko spotykane chyba (białe, niealbinotyczne ciało z mocno czerwonymi płetwami? albo czarno-szary? :1luvu: ).
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Czw mar 08, 2012 23:22 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

anika - ten biały nie abiotyczny ( jak to nazwałaś) to tak zwany "red dragon", na grafice w google
jak wpiszesz red dragon betta to Ci więcej takich wyskoczy. Samica którą pokazałam ma podstawowy kolor czarny.
Ta para była kupiona, jako okazja, jedyne takie dostępne.

Za około tydzień planuje tarło dragonów, maluchy będę sprzedawała. Wszystkich nie dam rady zatrzymać :ryk:

Czarno szary to tzw. cooper :) ( zresztą nie wiem, czy on jest szary, ciągle jeszcze zmienia kolor)
rzadko spotykany, kupiony też jako okazja :)
Kiedyś był taki:
Obrazek
ObrazekObrazek

Ewciia

Post » Czw mar 08, 2012 23:26 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Ale z białym barwnikiem, jako barwnikiem (a nie brakiem koloru - czyli albinotycznością) to się rzadko można zetknąć. Szczególnie tylko w sklepach szukając. Jeszcze się nie spotkałam.

To że są na grafice w googlach, to wiem, ale to są i tak szczątkowe egzemplarze. Dużo takich nie ma raczej.
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Czw mar 08, 2012 23:47 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Jeśli mowa o dragonach, to w sumie idzie je dostać, ale rzadko... i po około 30 zł za szt.
Zależnie od cech indywidualnych - więcej lub mniej, chociaż tańszych chyba nie idzie dorwać.
Dlatego postanowiłam się zająć hodowlą tej pięknej odmiany :)
ObrazekObrazek

Ewciia

[poprzednia][następna]