W naszym świecie w zasadzie nie dzieje się nic ciekawego, żyjemy i czekamy na wiosnę

Koty leniuchują, całymi dniami wylegują się na poduchach, tylko czasami Mania próbuje rozruszać towarzystwo. Maksiu w tym roku zaczął ósmą wiosenkę i nie chce mu się już ganiać, do lamusa poszły czasy kiedy obskakiwał wszystkie młode tymczaski i niańczył maluchy. Teraz potrzebuje spokoju, woli wylegiwać się pod kaloryferem.
Alusia jak to Alusia wieczny śpioch, najchętniej na moich kolanach albo na mojej szyi, jej najbardziej by pasowało, żebym w ogóle nie wychodziła z domu i wiecznie siedziała z nią na kolanach. Jest strasznym niejadkiem, koszmarem jest ją karmić, bo nie dość, że wyboru nie ma żadnego, to potrafi normalnie odwracać głowę jak czegoś nie chce. W czerwcu minie 5 lat, jak Alusia jest z nami, a to znaczy, że ona ma najmniej 9 lat, a może mieć 10 i więcej.
Lilutek z kolei najbardziej lubi sobie pojeść i też jest tutaj konflikt interesów, bo Lili jako trzyłapka nie powinna ważyć za dużo, a dopuszczalną przez panią dr wagę przekroczyłyśmy

już chwilę temu. Tak że Lilutek cały czas się odchudza, tzn. ona o tym nie wie, bo odchudzam ją ja, dając jej mniejsze porcje niż Maksiowi i Mani. Nie mogę dać im a jej nie, bo na jakikolwiek dźwięk dochodzący z kuchni Lili stawia się w kolejce do miski pierwsza. Nie pomogło żadne noszenie pod swetrem jedzenia Maksiowi do łazienki czy drugiego pokoju, bo Lilutek może nie ma nogi i nie ma oka, ale węch za to ma za... 10 kotów

Lilutek też lubi sobie pospać na mnie, ale ona tak bardziej w kolanach, bo wyżej jest zajęte zawsze przez Alutkę
W lecie minie 3 lata nowego życia Lilutka, więc ona jest najmłodsza, będzie miała ok. 5 lat
Tymczaska Mania też lubi poleżeć na człowieku, ale jej zostały już tylko stopy, bo reszta zajęta, a i Lilutek często warknie "no gdzie się młoda pchasz". Ale Mani stopy wystarczą i tak często leżę z trzema kotami na mnie. Całe szczęście, że Maksiu nie lubi tłoku, a dziewczyny i tak nie dają mu żadnej szansy. Maksiu zwykle leży przytulony obok

tak że z jakimkolwiek ruchem u mnie jest problem
Ale za to mam dobrze, bo jak byłam przeziębiona, to mnie wszystkie koty grzały i szybko wydobrzałam

Tak że plusy z posiadania kotów też jakieś są
Mania próbuje rozruszać kolegę

ale kolega szybko wybrał ciepłą miejscówkę pod kaloryferem
halo, halo, nie ma tak dobrze, to moooje miejsce

Mania nie odpuszcza

Alusia luzik, ona się z kotami nie zadaje

a Lilutek spoko

leżakuje w drugim pokoju