Wątek cukrzycowy - V

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw mar 01, 2012 17:43 Re: Wątek cukrzycowy - V

Avian - mi do nakłuwania uszka najbardziej pasują lancety
zakładam lancet do nakłuwacza, tylko nie montuję tej górnej części i mam tym sposobem ostrze od lancetu na wierzchu osadzone w połówce nakłuwacza, dzięku czemu łatwiej mi tym manewrować, bo sam lancet jest dość nieporęczny

ale sama igła tez sie pewnie sprawdzi :D mi lancety wydały się mniejsze od najmniejszych igieł, jakie dostałam, tym samym wydaje mi się, że łatwiej mi tym trafić, ale to pewnie tylko kwestia wprawy

te strzykawki mają taką jakby lupę? (czy to są te, co do których były wątpliwości to nie wiem)
Obrazek Obrazek

kikin

Od: Śro lut 22, 2012 9:13

Post » Czw mar 01, 2012 19:00 Re: Wątek cukrzycowy - V

Zajrzałam do pudełka ze strzykawkami, faktycznie, ten plastik co wypadł to taka lupa - chyba do montowania na strzykawce?

Teraz nie pamiętam, jak pisałyście - ten cukier to badać na czczo? Ile po posiłku? O tych samych godzinach? Bo rano po nocy to będzie pewnie w miarę na czczo, ale teraz to ma brzuszek pełen. Agatka ma w ogóle problem z przemianą materii, nie wiem, czy nie będzie trzeba do niej inaczej dostosować podawania insuliny ... Narkozę dostała po 16 godzinach głodówki, a miała pełniutkie flaki jedzenia 8O Prawie sie udusiła wymiotami, a ja dostałam niezły opieprz :roll:
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Czw mar 01, 2012 19:19 Re: Wątek cukrzycowy - V

Avian pisze:Kupiłam W APTECE (Poznań!) strzykawki 0,5ml, o takie :
http://sklepic.pl/Strzykawki_INSUMED_05 ... t-149.html

Podaj dokładnie namiary :)
Moje insulinówki pewnie jutro dotrą, ale dobrze wiedzieć na przyszłość, która apteka w Poznaniu takowe posiada :kotek:
Obrazek

Inessa

Od: Czw lut 02, 2006 0:48

Post » Czw mar 01, 2012 19:41 Re: Wątek cukrzycowy - V

To apteka na Garbarach, obok szpitala onkologicznego (przy Żabce).
Chyba ma szyld Mediq.
Trafiłam tam dzięki innej aptece, gdzie powiedzieli mi, ze to apteka "przyjazna diabetykom".
Obrazek

Avian

Post » Czw mar 01, 2012 20:03 Re: Wątek cukrzycowy - V

Dobry wieczór

kotek chyba chce mi się naprawić :lol:
rano PRE 375, podałam kropelkę Levemiru, +2 - 316, potem nie mierzyłam, bo mi pasków zbrakło
jedzonko podzieliłam na 5 części w równych odstępach

teraz mierzę
8O 8O 8O
PRE 77

dałam jeść, nic nie podaję, zmierzę za, no chyba 4 godz
:kotek: :kotek: :kotek:

acha - wet znamię obejrzał, mówi, że to polip, po wczorajszym zdrapaniu tego strupka obserwować czy nic się z nim nie dzieje i czy odrasta, a jeżeli tak to w jaki sposób, zachować spokój, gdyby nas coś niepokoiło, wiadomo kociastego pokazać; zainteresowany naszą terapią Levemirem :ok:
Obrazek Obrazek

kikin

Post » Czw mar 01, 2012 20:09 Re: Wątek cukrzycowy - V

Avian pisze:To apteka na Garbarach, obok szpitala onkologicznego (przy Żabce).
Chyba ma szyld Mediq.
Trafiłam tam dzięki innej aptece, gdzie powiedzieli mi, ze to apteka "przyjazna diabetykom".

ależ blisko byłam :lol: obskoczyłam apteki m.in. na Garbarach tylko, że w drugą stronę :mrgreen:

A teraz pytanie odnośnie dawki Levemiru - wolę wałkować kilkukrotnie, niż podać źle... mam zacząć od pół jednostki w takiej insulinówce, tak?:
http://diabetyk24.pl/igly-do-penow,-str ... 0_378.html

pozdrawiam serdecznie :kotek:
Obrazek

Inessa

Od: Czw lut 02, 2006 0:48

Post » Czw mar 01, 2012 20:30 Re: Wątek cukrzycowy - V

moim zdaniem tak, to znaczy na pewno w takiej strzykawce, co do dawki oczywiście się nie wypowiadam, bo za mały żuczek ze mnie w temacie :lol:
Obrazek Obrazek

kikin

Post » Czw mar 01, 2012 20:55 Re: Wątek cukrzycowy - V

kikin pisze:Dobry wieczór

kotek chyba chce mi się naprawić :lol:
rano PRE 375, podałam kropelkę Levemiru, +2 - 316, potem nie mierzyłam, bo mi pasków zbrakło
jedzonko podzieliłam na 5 części w równych odstępach

teraz mierzę
8O 8O 8O
PRE 77

dałam jeść, nic nie podaję, zmierzę za, no chyba 4 godz
:kotek: :kotek: :kotek:

acha - wet znamię obejrzał, mówi, że to polip, po wczorajszym zdrapaniu tego strupka obserwować czy nic się z nim nie dzieje i czy odrasta, a jeżeli tak to w jaki sposób, zachować spokój, gdyby nas coś niepokoiło, wiadomo kociastego pokazać; zainteresowany naszą terapią Levemirem :ok:
Kikin, tak jak zamierzasz, sprawdź przy +4. Trzustka bulgocze, ale może będzie potrzebna znów kropelka.

Pozdrowionka
Tinka

EDIT: Wyniki Bocia są teraz nieprzewidywalne, ale każda trzusta bulgocze nieco inaczej.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Czw mar 01, 2012 23:08 Re: Wątek cukrzycowy - V

+4 - 90 :D

podałam ostatnią część jedzonka,
dziś w sumie dostał 5 razy po ok 50 gram, 3 x mięso i 2 x tackę Miamora (zastanawiam się czy mogłabym troszkę zwiększyć mu te porcje, bo po 50 gr to on siedzi przy misce, patrzy na mnie i oczka mówią mało :lol: )

Tinka - jeżeli spojrzysz jeszcze, czy dałabyś radę mi podpowiedzieć ile mu podać insuliny, jeżeli wynik rano będzie tak jak dziś powyżej 300 np?

życzę Wszystkim dobrej nocy :kotek:
Obrazek Obrazek

kikin

Post » Pt mar 02, 2012 8:39 Re: Wątek cukrzycowy - V

Dzień dobry

rano wynik PRE 87 :D

miłego dnia
Obrazek Obrazek

kikin

Post » Pt mar 02, 2012 8:56 Re: Wątek cukrzycowy - V

Kikin, ładnie Ci się kotek naprawia :ok:

iwona_Spike

Od: Wto wrz 08, 2009 9:02

Post » Pt mar 02, 2012 9:39 Re: Wątek cukrzycowy - V

Porobiłam notatki z wiedzy wątkowej i jeszcze raz podsumuję (żeby czegoś nie pomylić :oops: )

1. Karmić mokrą karmą.
2. Pomiar - przed posiłkiem. Też 2 x dziennie? czy jeszcze częściej? Czy te pokłute uszy zdążą sie goić przy takim częstym nakłuwaniu?
3. Chcieć u weta Levemir.
4. Dawać Levemir dwa razy dziennie co 12 godzin po jedzeniu 1 jednostkę (tzn ile? jedną kreskę na strzykawce 0,5ml?)

Nie wiem wciąż, w którym momencie podawać steryd - pomiędzy insulinami, czy blizej ...
Obrazek

Avian

Post » Pt mar 02, 2012 10:40 Re: Wątek cukrzycowy - V

Witam.
Rzadko się tutaj odzywam bo kocie tematy są mi nieco obce i muszę je przerabiać na psie.

Mam pytanie do Ciebie Tinko - Skarbnico Wiedzy cukrzycowej :)
Śledząc sobie wątek zauważyłam, że koty w porównaniu do mojego psa biorą zdecydowanie mniejsze dzienne dawki insuliny. Nigdzie nie znalazłam w necie żadnej inf czy psie i kocie zapotrzebowanie na insulinę, ze względu na różny metabolizm jest inne i zaczęłam się obawiać, czy nie zalewam trzustki mojego Pyśka za dużą ilością Lantusa. Trochę mu chciałam po mału zejść z dawki (z 6j do 5j przy wadze 8kg), ale efekt jest taki, że wyniki są w cały świat, czy raczej w kosmos. PRE szybuje na poziomie 400, a dzisiaj rano, kiedy powinien mieć najniższy cukier, było 360 :( Zaznaczę, że robiłam mu ostatnio pełne badania krwi, i wszystko jest w zasadzie dobrze (czyli że raczej wykluczam zapalenie czegokolwiek), nawet fruktozamina spadła do 340 z ponad 500.
Jestem kompletnie załamana... Mam wrażenie, że coś przekombinowałam...

nonsuch

Od: Pt sty 13, 2012 12:17

Post » Pt mar 02, 2012 13:23 Re: Wątek cukrzycowy - V

Hej Avian,

1. Jakie są wyniki fruktozaminy? Agatka przy badaniach kontrolnych nie miała tak bardzo wysokiego poziomu glukozy we krwi. Może warto zacząć jednak od 0,5 jednostki, tj. 0,5 kreski na insulinówkach U100?
2. Pomiar robimy przed każdym podaniem insuliny.
3. Najpóźniej 7 dni od podania pierwszej dawki robimy krzywą cukrową, aby sprawdzić jak insulina działa, i czy modyfikować dawkę.
4. Czytałam, że podawanie sterydów kotom zaleca się wieczorem. Na naszym niemieckim forum dla kotów cukrzycowych dziewczyny znalazły chyba niezłe rozwiązanie i podają steryd ok. 3 godziny po kolacji. Wtedy insulina zaczyna już działać i neutralizować poziom glukozy we krwi.
5. Zaopatrz się proszę w paski do monitorowania ketonów w moczu.
6. Uszka możesz kłuć na zmianę. Na początku będą one dosyć wrażliwe, ale szybko się zagoją. Ściśnij po każdym pomiarze miejsce ukłucia palcami, żeby nie robiły się siniaki.

Pozdrawiam serdecznie
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Pt mar 02, 2012 13:30 Re: Wątek cukrzycowy - V

Avian i uważaj na własne palce przy kłuciu kota w ucho 8)
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

[poprzednia][następna]