Wątek cukrzycowy - V

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw mar 01, 2012 7:54 Re: Wątek cukrzycowy - V

Avian, jesteś z Poznania - tak jak dwie nowe dziewczyny tu. Pisały, że mają problem z zakupem właściwych strzykawek więc od tego zacznij.
Co było przyczyną tych uporczywych wymiotów?
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Czw mar 01, 2012 8:37 Re: Wątek cukrzycowy - V

z tego co udało mi się dowiedzieć, w Poznaniu nie ma szans na kupienie w aptece strzykawek U100 0,5 ml

chyba tylko w tym sklepie w Warszawie są i tam trzeba zamówić
ja zamówiłam wczoraj, Pani obiecała, że jak da radę będą dziś, jak nie najpóźniej jutro
niestety cena za przesyłkę kosmos, tyle co same strzykawki, no ale cóż :?
Obrazek Obrazek

kikin

Od: Śro lut 22, 2012 9:13

Post » Czw mar 01, 2012 8:54 Re: Wątek cukrzycowy - V

Weci nie mają pojęcia od czego były wtedy wymioty u Agatki.
Była przebadana wzdłuż i wszerz, nic nie znaleźli.
Wszystkie wyniki w normie, USG, kilka różnych RTG ok.
Już miała być krojona, ale była za słaba.
Padł pomysł problemu autoimmunologicznego typu eozynofilowe zap.jelit albo coś podobnego, trudno to jednak zdiagnozować. Miała mieć gastroskopię z pobraniem wycinka, ale już nie zdążyliśmy - w Poznaniu nikt nie robi, a do Wrocławia w końcu nie dotarłyśmy, bo zaczęły się problemy z główką.
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Czw mar 01, 2012 9:02 Re: Wątek cukrzycowy - V

kikin pisze:Dzień dobry

dziś PRE 375 ( :? ), podam jedzonko i kropelkę, zmierzę +2
dobrze robię?
Kikin, przy takim wyniku mogłaś spokojnie podać 0,5 jedn. Levemiru.

Pozdrawiam
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Czw mar 01, 2012 9:09 Re: Wątek cukrzycowy - V

teraz zmierzyłam jest 316

Tinka - jesteś mi w stanie doradzić teraz co robić?
Obrazek Obrazek

kikin

Post » Czw mar 01, 2012 9:24 Re: Wątek cukrzycowy - V

Kikin, teraz to bym kropelkowała do wieczora i podawała insulinę wg potrzeb, jeśli masz tyle czasu. Odczekałabym do +4 i zmierzyła cukier. Jeśli będziesz widziała, że Bocio na tej kropelce z rana dalej spada, to nie podawałabym przy + 4 insuliny. Jeśli wynik będzie mniej więcej taki sam lub wyższy, podałabym znów malutką dawkę. Ile Bocio dostał dotychczas karmy?

Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Czw mar 01, 2012 9:29 Re: Wątek cukrzycowy - V

dałam mu przy porannej dawce insuliny 50 gr polędwiczki drobiowej
(mięcho, bo czekam na paczkę z zooplusa, mam nadzieję że dziś będą)
do podania na później mam mieloną wołowinę z indykiem, no chyba , że puchy dojadą
Obrazek Obrazek

kikin

Post » Czw mar 01, 2012 9:48 Re: Wątek cukrzycowy - V

Poczekałabym z następną porcją karmy też do +4.

Tinka07

Post » Czw mar 01, 2012 11:45 Re: Wątek cukrzycowy - V

ale jestem zła :twisted:
zwarta i gotowa do pobierania krwii, dzwonek do drzwi kurier, :twisted:
dobra łapiemy kotka jeszcze raz
kłujememy, kropelka prawie jest, dziecko zrobiło hałas, kot się spiął, na pasku za mało krwii, eror :twisted: :evil:

no więc nie wiem niestety, jaki Bociek ma cukier, (paski dojadą wieczorem)
dam mu troszkę jeść i nic nie podam, poczekam do wieczornego mierzenia :(
Obrazek Obrazek

kikin

Post » Czw mar 01, 2012 16:32 Re: Wątek cukrzycowy - V

dziewczyny mam pytanie
wiem, że może bez sensu, bo co przez net można stwierdzić, ale może mi doradzicie
w jednym miejscu na skórze karku Boxtel ma już od dłukiego czasu mały strupek, no może wielkości 1 mm, zmianę tą ma już długo, nawet nie wiem dokładnie od kiedy, na początku myślałam, że może ot dali sobie po razie i to ślad po pazurze, ale to nie schodzi, wczoraj obejrzałam to dokładniej i strupek odpadł, ale została maleńka lekko sącząca ranka
no i nerw mi się włączył
idę go dziś wetowi pokazać niech spojrzy
w sumie to chciałam zapytać czy taka niegojąca się ranka (chociaż nie wiem czy mogę to tak nazwać, bo tak wciąż był ten strupek, do wczoraj) może mieć związek z cukrzycą?
wykluczam, też to, że się sam podrapał, bo się nie drapie, nie jest to też ślad po jakimś moim niewprawnym zastrzyku, bo miał to zanim zaczęliśmy insulinoterapię
Obrazek Obrazek

kikin

Post » Czw mar 01, 2012 16:45 Re: Wątek cukrzycowy - V

kikin pisze:dziewczyny mam pytanie
wiem, że może bez sensu, bo co przez net można stwierdzić, ale może mi doradzicie
w jednym miejscu na skórze karku Boxtel ma już od dłukiego czasu mały strupek, no może wielkości 1 mm, zmianę tą ma już długo, nawet nie wiem dokładnie od kiedy, na początku myślałam, że może ot dali sobie po razie i to ślad po pazurze, ale to nie schodzi, wczoraj obejrzałam to dokładniej i strupek odpadł, ale została maleńka lekko sącząca ranka
no i nerw mi się włączył
idę go dziś wetowi pokazać niech spojrzy
w sumie to chciałam zapytać czy taka niegojąca się ranka (chociaż nie wiem czy mogę to tak nazwać, bo tak wciąż był ten strupek, do wczoraj) może mieć związek z cukrzycą?
wykluczam, też to, że się sam podrapał, bo się nie drapie, nie jest to też ślad po jakimś moim niewprawnym zastrzyku, bo miał to zanim zaczęliśmy insulinoterapię

przyłóż watkę z wodą utlenioną i zobacz czy się zrobi na spokojnie strupek, wydaje mi sie nie jest to raczej powód do stresowania kota wizyta u weta. tak mi się zdaje...

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Czw mar 01, 2012 16:53 Re: Wątek cukrzycowy - V

Kikin. pisłam Ci kiedys o insulinówkach "setkach" o pojemności 50 jednostek czyli 0,5 ml , podzialkę mają taką samą - po całej jednostce co insulinówki "setki" o pojemności 100 jednostek 1 ml. ja zamawiam tutaj:
http://www.sklepmedyczny.com.pl/igly-i- ... -u100.html
dostawa zaleznie od twojej woli - poczta polska - 10 zł, kurier 20 zł a 100 szt strzykawek 33 zł.
więc generalnie nie jest drogo. a są to te insulinowki polecane na wątku. pytałaś też o insulinówki "setki"
z podziałką co pół jednostki, są gdzieś dostepne - włoskie- ale wiem, że były tu krytykowane za brak dokładności i w sumie lepsze wyjście to pod lupą odmierzanie na insulinówkach o pełnych jednostkach niż uzywanie tych z podziałka co pół jednostki. Trzymam kciuki za Was.

Mamrot

Post » Czw mar 01, 2012 16:58 Re: Wątek cukrzycowy - V

zamówiłam wczoraj na cito właśnie te, które pokazujesz w tym właśnie sklepie
strzykawki nie drogie, ale ponieważ poprosiłam panią o szybką wysyłkę, to wyszło, że najszybciej będzie kurierem za pobraniem czyli 20 zł + 10 zł pobranie, stąd moja uwaga, że za strzykawki zapłaciłam tyle co za przesyłkę, ale najważniejsze, że dziś dojechały i mam te co trzeba, a setkę U100 1ml na szczęście udało mi się w aptece zwrócić :)

z ranką pewnie masz rację, wiesz ja panikara jestem :oops:
Obrazek Obrazek

kikin

Post » Czw mar 01, 2012 17:02 Re: Wątek cukrzycowy - V

kikin pisze:zamówiłam wczoraj na cito właśnie te, które pokazujesz w tym właśnie sklepie
strzykawki nie drogie, ale ponieważ poprosiłam panią o szybką wysyłkę, to wyszło, że najszybciej będzie kurierem za pobraniem czyli 20 zł + 10 zł pobranie, stąd moja uwaga, że za strzykawki zapłaciłam tyle co za przesyłkę, ale najważniejsze, że dziś dojechały i mam te co trzeba, a setkę U100 1ml na szczęście udało mi się w aptece zwrócić :)

z ranką pewnie masz rację, wiesz ja panikara jestem :oops:

OK. rozumiem Cię. mam nadzieje, że nie bedziesz potrzebowala więcej strzykawek a jeśłi będziesz jednak potrzebowała to zamówisz z dostawą za10 zł ;). trzymaj się.

Mamrot

Post » Czw mar 01, 2012 17:11 Re: Wątek cukrzycowy - V

Kupiłam W APTECE (Poznań!) strzykawki 0,5ml, o takie :
http://sklepic.pl/Strzykawki_INSUMED_05 ... t-149.html
Mieli jeszcze 0,3. Pokazałam na karteczce, ze mają być U100 0,5 i powiedziały kobiety, ze to jest to samo.
Poza tym pytali mnie o grubość - w końcu wzięłam średnie, bo nie wiedziałam o co chodzi :oops:

Czy takie strzykawki to jest to czego szukamy?
(czy to są te, co miały problemy z przesunięciem kresek?)

Mam też już glukometr (AccuChek)i paski, tylko insuliny mi trzeba - ale w aptekach jest Levemir, więc z kupnem nie będzie problemu)
Dzisiaj zacznę ćwiczyć pomiary (nakłuwac ucho zwykłą igłą od strzykawki, czy tym czymś co jest przy glukometrze?)
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

[poprzednia][następna]