RC Calm - kto ma jakieś doświadczenia?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lut 27, 2012 15:22 RC Calm - kto ma jakieś doświadczenia?

Przepraszam za być może powielanie wątków, ale nie bardzo mam czas grzebać w poszukiwaniu, a sprawa dla mnie ważna.
Mam od 3 tygodni koteczkę przywiezioną z drugiego końca Polski, której pani umarła. Szanejka żyła w stadku podobnym do mojego i miałam nadzieję, że będzie ok, ale niestety - widocznie za dużo przeszła jak na jedną kicię i jest zestresowana straszliwie, w pewnym sensie ta spirala stresu rozkręca się coraz gorzej. Moje koty prowokowała syczeniem, ale to nie agresja, a strach, gdy zaczynały gonić, ucieka w panice. W rezultacie, po gigantycznej awanturze od wczoraj mieszka w klatce. Muszę jakoś jej pomóc. Myślę i o Feliwayu, i o kroplach Bacha, ale łyszałam też o tej karmie. Mojego weta nie ma chwilowo, ale rozmawiałam z drugą, też zaufaną, i jeszcze z jednym. Potwierdzają skuteczność, chociaż mają rozbieżne opinie co do okresu podawania. Karma jest droga, dla mnie to ogromny wydatek, dla tego chcę wiedzieć, czy ma sens, iw jakiej ilości.
Dlatego moje pytania
1. Czy ktoś z Was widział wyraźną poprawę u zestresowanego kota po podawaniu tej karmy?
2. Czy 2 kg karmy starczy na to, aby stres wyraźnie się zredukował.
3. Jak jest ze smakowitością tej karmy?
Będę wdzięczna za każdą odpowiedź czy to na te pytania, czy jakieś inne spostrzeżenia. Bo myślę, jeżeli warto, to zamówić jutro.

Anka

Od: Sob mar 08, 2003 21:23

Post » Pon lut 27, 2012 15:38 Re: RC Calm - kto ma jakieś doświadczenia?

Mój Aster jest potwierdzeniem działania karmy RC Calm. Był przerazony i zestresowany, teraz to zupełnie inny kot. Od pewnego czasu juz mu Calma nie podaje, a zachowanie sie nie pogarsza. W momentach duzego stresu (np. na dłuzszy wyjazd) właczam Feliwaya, mam wrazenie ze szybciej działa.

Karma smakowo pasuje nawet wybrednym kotom, cena niestety jest wysoka. Nie wiem, jak bardzo zestresowana jest Szanejka, wiec trudno ocenić, ile karmy bedzie jej potrzebne do wyciszenia.
Obrazek

miszelina

Od: Nie maja 06, 2007 13:31

Post » Pon lut 27, 2012 15:42 Re: RC Calm - kto ma jakieś doświadczenia?

O, Twój Aster, sądząc po zdjęciu z podpisu, to jest nawet podobny do Szanejki, i z umaszczenia, i z wyrazu pyszczka.
Dziękuję, że się odezwałaś :1luvu:
Może ktoś jeszcze?

Anka

Post » Pon lut 27, 2012 15:46 Re: RC Calm - kto ma jakieś doświadczenia?

Moja Gaba jest potwierdzeniem działania tej karmy
Długo_by opowiadac
W każdym bądz razie ta karma na nią działa
Moje koty
Zdjęcia krakowskich schroniskowców
Jest tylko jeden sukces- być w stanie spędzić życie na swój własny sposób - Christopher Morley
Haters gonna hate

BarbAnn

Od: Wto sie 01, 2006 8:35

Post » Pon lut 27, 2012 15:48 Re: RC Calm - kto ma jakieś doświadczenia?

Anka pisze:O, Twój Aster, sądząc po zdjęciu z podpisu, to jest nawet podobny do Szanejki, i z umaszczenia, i z wyrazu pyszczka.
Dziękuję, że się odezwałaś :1luvu:
Może ktoś jeszcze?

Na fotce jest jeszcze "przerazony" Aster, teraz to uśmiechniety kot. +

Calma stosowalismy tez w fundacji dla mega-przerazonej Myszki, wyrzuconej po 10 latach z domu. Jej tez karma pomogla, na pewno poszlo przynajmniej jedno opakowanie 2kg.
Obrazek

miszelina

Od: Nie maja 06, 2007 13:31

Post » Pon lut 27, 2012 15:48 Re: RC Calm - kto ma jakieś doświadczenia?

Nie wiem, czy już pisałam w wątku tych kotów, wydaje mi się, że tak. RC Calm jest bardzo dobry, ale 2 kg może być za mało - moje nerwowe koty jedzą któryś z kolei wór 4 kg.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Pon lut 27, 2012 16:23 Re: RC Calm - kto ma jakieś doświadczenia?

Czyli może lepiej od razu zamówić 4 kg - b to wychodzi sporo taniej niż 2 kg.

Anka

Post » Czw mar 01, 2012 7:17 Re: RC Calm - kto ma jakieś doświadczenia?

U mnie tez karma RC Calm sprawdziła się w stosunku do nowych kotów branych do mojego stada. Ponadto dla zestresowanego kota bardzo dobrze sprawdziła się obróżka feromonowa. Są tez jakies krople, ale nie pamiętam nazwy, cos z "Kalm" w nazwie.

http://animalia.pl/produkt,18991,Sergea ... ollar.html

Tez nie jest tania, ale faktycznie pomaga. Działa ok. 30 dni i razem z ww. karmą u mnie zadziałała wspaniale.
Jeszcze jedna rada. Nowy kot u mnie zawsze miał swoje miejsce, gdzie mógł się schować i gdzie czuł się bezpiecznie. Przy jednej kotce była to wiklinowa budka,a w przypadku kocurka materacyk pod łóżkiem. Same sobie wybrały te miejsca, ja im tylko je przygotowałam. Kocurkowi, który na początku był atakowany przez moje kocice, wstawiłam do pokoju kuwete, aby ze stresu nie zaczął sikać po kątach. Był tez izolowany od pozostałych kotek, gdy nie było nikogo w domu. Dzisiaj w zasadzie jest dobrze. RC Calm i obróżki juz nie stosuję, ale przyzwyczajanie trwało ok. pól roku. Jakby nie patrzec jest to spory wydatek. Ale jaka potem satysfakcja, gdy koty się polubią :D
życzę cierpliwości i sukcesów
"Aby mieć właściwe spojrzenie na własną pozycję w życiu,człowiek powinien posiadać psa, który będzie go uwielbiał,i kota, który będzie go ignorował"/ D. Bruce
Obrazek
Szarusia [*]; Roki [*]; Kiciucha [*]; Santa [*]2011; Tinka [*]2013; Timorka [*]2013; Azira [*]2015; Cynamon [*] 2019; Fituś [*] 2020; Tola [*] 09.2020; Tosia[*] 04.2021; Tysia [*] 12.2021; Dziunia [*] 02.2024.

Kotina

Od: Czw sty 26, 2012 15:52

Post » Czw mar 01, 2012 8:22 Re: RC Calm - kto ma jakieś doświadczenia?

Ja dawałam ponad 2 lata - poprawę zauważalną zanotowałam po ok. 3 miesiącach podawania.
Dostawały wszystkie koty, co ciekawe, u jednego skończyły sie problemy z wylizywaniem i rozdrapywaniem (na tle alergicznym), u drugiej z płochliwością, a u trzeciego obniżył się poziom agresji :D
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15